Ιερά κατανυκτική αγρυπνία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ιερό Επισκοπείο, για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, την οποία μάλιστα ιδιαίτερα αφιέρωσε «στις εθελόντριες της αγάπης, του ποιμαντικού και ιεραποστολικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως και ιδίως σε αυτές που διακόνησαν στον πρώτο εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και βοήθησαν σε όλες τις πνευματικές και πανηγυρικές ακολουθίες και εκδηλώσεις λίγες ημέρες πριν».
Στην Ιερά Αγρυπνία, έψαλλαν μέλη του Γυναικείου Χορού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ, αποδίδοντας μελίρρυτα και αγγελικά τους θαυμάσιους ύμνους της εορτής.
Η Ιερά Αγρυπνία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, στο κήρυγμά του, αφού αναφέρθηκε στο θεολογικό περιεχόμενο της εορτής της Υπαπαντής, χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Όλη μας η ζωή λαχταρά την συνάντηση, αναμένει την συνάντηση. Είναι μια νοσταλγία όλη μας η ζωή και κυρίως νοσταλγία των εσχάτων. Με την ίδια αισιοδοξία, που ξεκινάει η ζωή, γιατί ουσιαστικά είναι το ξεκίνημα της ανθρώπινης ζωής η Υπαπαντή, βγαίνει ο άνθρωπος, καθαρίζεται από τα αίματα της λοχείας, από τον κόπο και τη ταλαιπωρία του τοκετού, ξαναβλέπει τη ζωή, τη συνολική ζωή, βγαίνει από το μικρόκοσμο της αγκαλιάς της μάνας του, για πρώτη φορά αλλάζει αγκαλιά, έρχεται στην αγκαλιά του ιερέα, στην αγκαλιά της Αγίας Τράπεζας, είναι η πρώτη κίνηση εξωστρέφειας και κοινωνικότητας ο σαραντισμός, ο εκκλησιασμός αλλά και η επιστροφή στην κανονικότητα της μητέρας μετά από την οδύνη του τοκετού και ακριβώς την ίδια χαρά της ζωής εκφράζει και η Εξόδιος Ακολουθία, διότι τότε έρχεται η ώρα της τελικής συνάντησης. Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση με τη ζωή, η πρώτη συνάντηση με το Χριστό η πρώτη συνάντηση με την Εκκλησία, η πρώτη συνάντηση με την κοινωνία και στην Εξόδιο Ακολουθία έχουμε την οριστική, τη τελευταία συνάντηση.
Δεν μπορεί να το καταλάβει ανθρώπινος νους, δεν μπορεί να κατανοήσει ανθρώπινο μυαλό αυτό, το οποίο τελείται μέσα στην Παναγία και μέσα στη ζωή του κόσμου, ούτε οι άγγελοι ούτε οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν αυτό, το οποίο ζει η Παναγία μας και γι’ αυτό ακριβώς μέσα σε αυτό το Μυστήριο, ζει την Ανάσταση αλλά συγχρόνως και τη Σταύρωση. Δεν υπάρχει μάνα, η οποία να μην έχει περάσει ρομφαία μέσα από την ψυχή της, μέσα από την καρδιά της, να μην έχει πονέσει, να μην πονάει, να μην υποφέρει, να μη ματώνει.
Δεν ματώνει και δεν υποφέρει μόνο στις ωδίνες του τοκετού. Υποφέρει και ματώνει σ όλη την πορεία της μητρότητας και σ’ όλη την πορεία της ζωής γι’ αυτό και είναι όντως εορτή της μητέρας η σημερινή, εορτή της γυναίκας γι’ αυτό και ήθελα να κοσμήσουν το Ιερό Αναλόγιο και αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια ακριβώς ευλογημένες γυναικείες υπάρξεις, που έψαλλαν πραγματικά αγγελικά».
Ακολούθησε εόρτιαδοχή στην Αίθουσα του Θρόνου του Ιερού Επισκοπείου κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πατρική του αγάπη, την ευλογία του και την ευγνωμοσύνη σε όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες της τοπικής Εκκλησίας για την πολύτιμη βοήθειά τους σε κάθε ποιμαντική, εκκλησιαστική, πολιτιστική και κάθε είδους προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου