Dogma

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στην Ι. Μ. Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς , Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην σχέση Θεοτόκου Μαρίας και Εκκλησίας, λαβών αφορμή από την Εικόνα της Κοιμήσεως της Παναγίας όπου εικονίζονται

Την 23η Αυγούστου 2023 ολοκληρώθηκε και για εφέτος ο τριήμερος πανηγυρικός εορτασμός της Γυναικείας Ι. Μονής Φανερωμένης Χιλιομοδίου. Το πρωί της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την Θ. Λειτουργία, στο Καθολικό της ως άνω Ιεράς Μονής, όπου φυλάσσεται η περίπυστος Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Φανερωμένης», ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος συλλειτουργούντων των Πανοσ. Συγκέλλου π. Προδρόμου Αντωνίου και Ιερομονάχου π. Λογγίνου Αρχόντη, αδελφών της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, των Αιδεσ. π. Ιωάννου Μαντζιαγρή, Εφημερίου Ι. Ναού Αγίου Στεφανά Στεφανίου και π. Αγγέλου Τσελώνη, Εφημερίου Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Χιλιομοδίου και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια.

Τα Ιεροψαλτικά αναλόγια διακόνησαν οι αδελφές της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Ζαχόλης της Ι. Μητροπόλεως, που με την ωραία απόδοση των έξοχων ύμνων της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συνετέλεσαν στην πνευματική μεταρσίωση του πλήθους των ευλαβών προσκυνητών της Ι. Μονής, που προσήλθαν να καταθέσουν τον σεβασμό και την τιμή στο Θεομητορικό Πρόσωπο της Παναγίας της «Μεγαλομάτας», που για αιώνες, μετά την θαυμαστή φανέρωσή Της δια του Εικονίσματός Της, είναι η «αυθέντρια» και «οικοδέσποινα» της ιστορικής Ι. Μονής.

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς , Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην σχέση Θεοτόκου Μαρίας και Εκκλησίας, λαβών αφορμή από την Εικόνα της Κοιμήσεως της Παναγίας όπου εικονίζονται, στην πολυπρόσωπη αυτή παράσταση, Απόστολοι και Ιεράρχες συγκεντρωμένοι όχι γύρω από ένα επίγειο θυσιαστήριο αλλά γύρω από το «Θεοδόχο» σκήνος της Θεοτόκου, που υπήρξε μια άλλη επίγειος αλλ’ ουσιαστική «Κιβωτός της Διαθήκης», όπως η αρχική.

Ομίλησε για τις ίδιες αναλογίες Θεοτόκου – Εκκλησίας τονίζοντας ότι όπως έγινε η Παρθένος Μαρία με το «Πνεύμα Κυρίου» και την δύναμη του Υψίστου άσπιλη και αμόλυντη, έτσι και η Εκκλησία δια μέσου του Σωτήρος έγινε «χωρίς κηλίδα ή ρυτίδα, αλλά αγία και άμωμος» (Εφες. ε’, 27). Όπως η Παναγία είναι Παρθένος και Μητέρα, έτσι και η Εκκλησία στον αγιασμό Της γεννά τα τέκνα Της στην Αιώνια Ζωή. Όπως η Παναγία έδωσε αίμα στον συγκαταβάντα Θεό, έτσι και η Εκκλησία μας παρέχει πραγματικά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού εις ζωή αιώνιο. Όπως το Πνεύμα του Κυρίου μοναδικά επισκέφθηκε την Παναγία και την έκανε «Κεχαριτωμένη» έτσι το ίδιο το Πνεύμα κατεβαίνει σφραγίζοντας τα μυστήρια της μοναδικής Εκκλησίας. Όπως υπάρχει μια και μόνο Μητέρα του Θεού έτσι και ο Υιός Της Ιησούς Χριστός ίδρυσε μια και μόνη Εκκλησία. Όπως στην Παναγία κατοίκησε πραγματικά ο ενσαρκωθείς Λόγος, η μόνη Αλήθεια, έτσι και μέσα στην αληθινή Εκκλησία έχουμε το πλήρωμα και την καθολικότητα!

Μόνο με θάμβος μπορούμε να θεωρούμε την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που αποτελεί εικόνα και παρουσία ολοκλήρου του μυστηρίου της Εκκλησίας με τον Αρχιερέα, τους Ιερείς, τον Διάκονο, τις Μοναχές και τον πιστό Λαό συγκεντρωμένους πέριξ του Ι. Θυσιαστηρίου και όλο αυτό να θυμίζει ουράνια λειτουργία, αφού όλοι είμαστε λειτουργοί ως «βασίλειον ιεραύτευμα» και «γέννημα» της Ιερωσύνης. Γη και ουρανός ενώνονται ή καλύτερα η γη γίνεται ουρανός! Μαζί με τους Αγγέλους «εισοδεύουμε»: «…ποίησον σὺν τῇ εἰσόδῳ ἡμῶν εἴσοδον ἁγίων ἀγγέλων…». Μαζί με τους Αγγέλους τελούμε τις δεήσεις και προσφέρουμε τις ευχαριστίες μας: «Μετὰ τούτων καὶ ἡμεῖς τῶν μακαρίων δυνάμεων, Δέσποτα φιλάνθρωπε, βοῶμεν καὶ λέγομεν· Ἅγιος εἶ καὶ πανάγιος, … καὶ μεγαλοπρεπὴς ἡ δόξα σου»! Και τι πιο σημαντικό· όταν οι ιερείς του Ισραήλ ετοποθέτησαν, κατά τα εγκαίνια του Ναού του Σολομώντος, την Κιβωτό της Διαθήκης στα Άγια των Αγίων, αμέσως η υπερφυσική νεφέλη, που δήλωνε την παρουσία του Θεού, γέμισε ξαφνικά τον Ναό «καὶ οὐκ ἠδύναντο οἱ ἱερεῖς στήκειν λειτουργεῖν ἀπὸ προσώπου τῆς νεφέλης, ὅτι ἔπλησε δόξα Κυρίου τὸν οἶκον» (Γ’ Βασ. η’, 11). Εμείς, ένεκα της «εμψύχου κιβωτού» της Θεοτόκου, ιστάμεθα και λειτουργούμε Κλήρος και Λαός πέριξ του Αγίου Θυσιαστηρίου, αφού μόνη Αυτή «εισήγαγε εις την οικουμένη» τον Αρχιερέα Χριστό, μετέχοντες και ‘μεις οι ταπεινοί στην αγία Αρχιερωσύνη Του!

«Σκέπη του κόσμου» η Θεοτόκος «πλατυτέρα νεφέλης» σκεπάζει ολόκληρο τον κόσμο. Ας σκεπάζει, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου  κ. Διονυσίου, εμάς τους Λειτουργούς ώστε και δι’ ημών, να επιτελείται πάντοτε το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας. Ως Μητέρα να σκεπάζει τις μητέρες και να τις αναδεικνύει πολύτεκνες και καλλίτεκνες. Ως η πάντοτε «νέα» να σκεπάζει τους νέους και τις νέες μας στον αγώνα για την αγνότητά τους. Ως «Υπέρμαχος Στρατηγός» να σκεπάζει την Πατρίδα μας, όπως πολλάκις το έπραξε κατά το παρελθόν. Ως ο πρώτος «θεοφόρος» άνθρωπος να φωτίζει όλους τους λαούς να οδηγηθούν στην επίγνωση της Αληθείας γενόμενοι μέλη του Σώματος του Χριστού, της Αγίας Εκκλησίας, ώστε αιωνίως οι πάντες να μετέχουμε της δόξας της Βασιλείας των ουρανών.