Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες των Μικρασιατικών Πολιτιστικών και Αθλητικών Σωματείων της επαρχίας, ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας τα διακριτικά του λάβαρα ανά χείρας.
Προ της Απολύσεως, τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο για τους μαρτυρικώ και αδίκω θανάτω τελειωθέντες κληρικούς και λαϊκούς κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ σχετική ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λαγκαδά και Καθηγητής Θεολογίας, κ. Αστέριος Καραγιοβάννης, αναφερόμενος με μεστό λόγο στο ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων και παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων μερικές από τις προσωπικότητες της περιόδου εκείνης, όπως του Αγίου Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης και του Αγίου Γαβριήλ Ιβηρίτου, του εκ Βερτίσκου Λαγκαδά καταγόμενου, οι οποίοι με τον βίο και το μαρτύριο τους αρνήθηκαν να προδώσουν την Πίστη και της Πατρίδα, το μαύρο Σεπτέμβριο του 1922, ενώ καταλήγοντας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Γη της Μικράς Ασίας είναι ακόμα ζωντανή και μας εκπλήσσει συνεχώς. Φωτεινό παράδειγμα των τελευταίων ετών, είναι οι άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για την αναβίωση και επάνδρωση των Εκκλησιών, των Ιερών Μονών και των Ιερών Μητροπόλεως στην γη της Ανατολής, που πλέον είναι πραγματικότητα στο σημερινό γίγνεσθαι».
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης αφού συνεχάρη τον κεντρικό ομιλητή της ημέρας, σημείωσε ότι «ο Σταυρός του Κυρίου, δεν είναι ένα απλά ένα σχήμα ή ένα σύμβολο, αλλά είναι η ζωή. Ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του Σταυρό κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του. Ο Σταυρός μας θυμίζει την αγάπη προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο, και εκεί που τέμνονται οι δύο κεραίες μπορούμε να συναντήσουμε Θεό, όπως έκαναν και οι Άγιοι Χρυσόστομος Σμύρνης, ο Άγιος Γαβριήλ ο Ιβηρίτης και πολλοί άλλοι, όπου με την ζωή και το μαρτύριο τους, σήκωσαν τον Σταυρό τους και έμειναν Πιστοί μέχρι θανάτου για να μην προδώσουν τα ιδανικά και την Πατρίδα μας».
«Σήμερα είναι ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε να διδαχθούμε από τα παραδείγματα των προγόνων μας και να παύσουμε να στηρίζουμε τις προσδοκίες μας στο εξωτερικό ή στις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες ιστορικά διαδραμάτισαν τον χειρότερο ρόλο», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «Εκείνο που θα μας οδηγήσει σε μία σωτήριο διέξοδο από όλες αυτές τις καταστάσεις, είναι να κρατήσουμε δυναμικά το φρόνημα μας και ψηλά τα λάβαρα της παραδόσεως μας, και να συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα από την Πίστη και την ζωή της Αγίας μας Εκκλησία, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και σήμερα στις σύγχρονες δοκιμασίες του κόσμου».
Καταλήγοντας τον λόγο του υπογράμμισε την αναγκαιότητα του γεγονότος της αφυπνίσεως των παιδιών μας, τα οποία λόγο της μη σωστής χρήσης της εξελισσόμενης τεχνολογίας και του τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας, δυστυχώς πέφτουν σε πνευματικό λήθαργο, ο οποίος έχει επιπτώσεις ειδικότερα στην ψυχική τους υγεία και γενικότερα στην Πατρίδα μας, διότι δεν γνωρίζουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Τόπου μας.
Ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση Στεφάνων στον χώρο του Ηρώου από τις αρχές και τους φορείς της πόλεως, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά ενώ με παρότρυνση του Σεβασμιωτάτου όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.
Μετά το πέρας των Τελετών Μνήμης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέβη εις την Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού, όπου παρουσία πλήθος κόσμου, έλαβε χώρα η αναχώρηση της Εικόνος της Παναγίας Γοργοεπηκόου για την καθέδρα της εις την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους, με ενδιάμεση στάση στην 1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞΚΔ-ΑΛ), στο Στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Γ. Κατσάνη» στη Ρεντίνα, όπου κατά το έθος των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε Δέηση και ετέθη προς ολιγόλεπτη προσκύνηση των Στελεχών και των Οπλιτών.