Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς: Να προσευχηθούν θερμά για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

  • Dogma
φίλιππος

Με την παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή των χωριών της Ανδρούσας, τελέσθηκε η Δ΄Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στο Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας.

Την Ακολουθία των Χαιρετισμών τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος στο τέλος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Αναπτύσσοντας την πρώτη φράση της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών “Τεῖχος εἶ τῶν παρθένων, Θεοτόκε Παρθένε, καὶ πάντων τῶν εἰς σὲ προστρεχόντων”, αναφέρθηκε στα τείχη που υψώνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους και διαχωρίζονται, χάνοντας έτσι την μεταξύ τους επαφή, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τα τείχη που έχουν υψώσει σήμερα οι ισχυροί της γης και εντός αυτών διαχειρίζονται τις ζωές και τις τύχες των ανθρώπων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Ας γκρεμίσουμε τα τείχη του εγωισμού και του ατομισμού μας”, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους τους παρισταμένους να προσευχηθούν θερμά για την κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη περιοχή της Ουκρανίας.

Τέλος ευχαρίστησε για την παρουσία και συμμετοχή τους τόσο τους πολυπληθείς πιστούς, που υπομονετικά και τηρώντας τα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας, παρέμειναν στο προαύλιο της Μονής, αλλά και τους παρισταμένους άρχοντες του τόπου, τον Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Γεώργιο Αθανασόπουλο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, τον Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Μίλτο Χρυσομάλλη, καθώς και τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών “Η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ” και του Συλλόγου Εθελοντών Μεσσήνης, που προσήλθαν με μισθωμένα λεωφορεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανδρομονάστηρο είναι Μετόχι της Μονής Βουλκάνου και επί πολλά έτη παρέμενε κλειστό λόγω των εργασιών αναστήλωσης που διεξάγονταν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Ο πιστός λαός είχε την ευκαιρία, πέραν της συμμετοχής στην Ακολουθία των Χαιρετισμών, να ξεναγηθεί και στις πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής. Η Μονή του Ανδρομονάστηρου ευρίσκεται στα όρια της Κοινότητας Πετραλώνων, της περιοχής Ανδρούσης, του Δήμου Μεσσήνης. Θεωρείται κτίσμα του 13ου αιώνα και έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου (1282-1328). Μάλιστα η παράδοση αναφέρει, ότι ο Ανδρόνικος για να τιμήσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο τον Α΄, καταγόμενο από την ιστορική Ανδρούσα, έφτιαξε το μεγαλόπρεπο αυτό μοναστήρι, κοντά στη γενέτειρα πόλη του Πατριάρχη και γι’ αυτό οφείλει το όνομά του Ανδρομονάστηρο ή Ανδρονικομονάστηρο στον Κτίτορά του αυτοκράτορα Ανδρόνικο.

Το κεντρικό κλίτος του τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος ενώ υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, κείμενα δεξιά και αριστερά αυτού, αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Αικατερίνη αντίστοιχα. Από τα κτίσματά του ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο Βενετσιάνικοι πύργοι του και η κινστέρνα (πηγή και δεξαμενή νερού), πού υπάρχει ακόμη και σήμερα κάτω από το Άγιο Βήμα. Από το νερό αυτό υδρευόταν κατά την Τουρκοκρατία και συνεχίζει ακόμη να υδρεύεται η ιστορική Κωμόπολη της Ανδρούσας.

TOP NEWS