Ειδικότερα, όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θα παρακολουθήσουμε την ωραία αυτή εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και μεταλαμβάνουμε όλοι μαζί απόψε ολίγον εκ της ικμάδος και του ενθουσιασμού των νεανίδων και των νέων που συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».
Αναφερόμενος στην νέα γενιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «αποτελεί το μέλλον και του τόπου σας εξόχως δε όταν αυτή διαπνέεται από αγνά αισθήματα και υγιή ιδεώδη, τα οποία απορρέουν από την μελέτη και τη σπουδή του λαϊκού μας πολιτισμού, την εκμάθηση και καλλιέργεια της μουσικοχορευτικής μας παραδόσεως και την διατήρηση και αναβίωση των ηθών και των εθίμων του γένους».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «ατυχώς σήμερον εις μίαν εποχήν αμφισβητήσεως της αξίας της παραδόσεως και των αξιών της, η ενασχόληση με τα προαναφερθέντα θεωρείται υπότινων παρωχημένη, αφού η κυριαρχία της χρησιμοθηρίας και του υλισμού απωθεί τας υψηλάς αξίας και τον πνευματικό πολιτισμό».
«Και βεβαίως», συνέχισε, «η γνήσια παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός της ρωμιοσύνης ουδόλως περιορίζονται εις μόνη την διάσταση του φολκλόρ, αλλά αποτελούν αντανάκλαση της συλλογικής μνήμης, της κοινοτικής ζωής και του ηθικού αισθητηρίου του γένους και ανήκουν στον πυρήνα του ενιαίου αρχαιοελληνικού βυζαντινού και νεότερου πολιτισμού μας».
Σε αυτό το σημείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη μοναδικότητα και τον πλούτο της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μας συνέβαλε και η αείμνηστη Καλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν, αυτή η σπάνια προσωπικότητα με την τεράστια προσφορά στην κοινωνία και το πολιτισμό και ίδρυσε το Λύκειον των Ελληνίδων εις τας αρχάς του 1911 με σκοπό την μελέτη, διάσωση και διατήρηση της μουσικοχορευτικής παραδόσεως, των ηθών και των εθίμων του ελληνικού λαού, αλλά και την προώθηση θεμάτων της ισότητας των δύο φύλων».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στην εποχή μας, όπου η βία κατά των γυναικών αποτελεί απειλητικό και αποκρουστικό φαινόμενο, δεν πρέπει να λησμονούμε τους αγώνες και την προσφορά της Καλλιρρόης Παρρέν».
«Ασφαλώς», συμπλήρωσε, «η συνεισφορά του Λυκείου των Ελληνίδων δεν περιορίστηκε μόνον στα στενά πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά στήριξε το γένος σε δύσκολες στιγμές της πορείας του».
Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «μεταφέρουμε σε όλους τη στοργή και το ενδιαφέρον της μητρός εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και την πατρική προτροπή στα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και ιδίως στους νέους και στις νέες να συνεχίζουν με την ιδίαν και πλείονα ζέση και αγάπη την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του σωματείου προς μελέτη, διαφύλαξη και προαγωγή του θησαυρού της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η. Κάνιστρα/ ΑΠΕ- ΜΠΕ