Με κάθε μεγαλοπρέπεια και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, σήμερα Πέμπτη 20η Ιουλίου τ.έ., γιόρτασε ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, τον Προστάτη του Προφήτη Ηλία, την κρηπίδα των Προφητών που σφράγισε την Παλαιά Οικονομία – Διαθήκη και αναμένεται να επισφραγίση και την Δευτέρα του Κυρίου Παρουσία, όταν η Αγιοτριαδική Θεότης θελήση το γεγονός αυτό να λάβη χώρα!
Για φέτος η Ενορία είχε τη μεγάλη τιμή του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας να συμμετάσχουν δύο φίλοι και αδελφοί Αρχιερείς, ο Σεβ. Σύρου κ.κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ και ο οικείος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ! Και τούτο, καθότι κατά την ημέρα αυτή επελέγη να πραγματοποιηθή η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου Σφουγγάρου, ο οποίος κατά το ήμισυ έλκει την καταγωγή από τη Νήσο Μύκονο, οπότε εκλήθη να μετάσχη στη χαρά του και ο εκεί λαμπρός Ιεράρχης και συμφοιτητής του Μητροπολίτου μας.
Του Όρθρου χοροστάτησε ο οικείος Ιεράρχης και της Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο άγιος Σύρου κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ. Πλήθος Λαού κατέκλυσε τον ιστορικό πανηγυρίζοντα Ναό, προερχόμενος τόσο από την Ενορία των Πετροκεράσων, όσο και από προσκυνητές ομόρων Ιερών Μητροπόλεων και συγγενών και φίλων τους προς Χειροτονίαν αδελφού μας. Επικεφαλής του Λαού ο τ. Υπουργός και Βουλευτής κ. Θεόδωρος Καράογλου, η Αντιπεριφερειάρχης κα Βούλα Πατουλίδου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαγκαδά κα Βασιλεία Λούρδα, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αριστοτέλη κ.κ. Νικόλαος Αυγερινός και Νικόλαος Κεφαλάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Υποψήφιοι Δήμαρχοι Λαγκαδά κα Νίκη Ανδρεάδου και κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, οι Πρόεδροι Πετροκεράσων κ. Αθανάσιος Καλαφάτης, Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαος Κοπαρανίδης, Λιβαδίου κ. Δημήτριος Γουδήρας, Καβαλαρίου κα Γεωργία Μιχαηλίδου, Αρναίας κ. Αγαπητός Κιάτος και Παλαιοχωρίου κ. Γεώργιος Κατσιρμάς. Τα Ιερά Αναλόγια ετίμησαν με την παρουσία τους πέραν του τοπικού αφιλοκερδούς Ιεροψάλτου κ. Αθανασίου Φράγκου και ο κ. Παναγιώτης Γωνιάδης, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης μαζί με τον Δομέστικο του ιδίου Ναού κ. Δημήτριο Κουκλιάτη και τους εκλεκτούς συνεργάτες τους, ρέκτες της Βυζαντινής Παραδόσεως.
Μετά τη Μεγάλη Είσοδο, κατά την Τάξη της Εκκλησίας, έλαβε χώρα η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου και Μοναχού π. Αθανασίου, ο οποίος στην προσφώνησή του προς τον Ποιμενάρχη μας εξέφρασε από καρδιάς την αγαλλίαση και ικανοποίησή του, διότι ο Κύριος επέτρεψε και επευλόγησε την άνοδό του στον Δεύτερο Βαθμό της Ιερωσύνης, όνειρο που εξ απαλών ονύχων συνεκλόνιζε την ύπαρξή του. Ευχαριστίες ανέπεμψε, πρώτον προς τον Αγιοτριαδικό Θεό, την Κυρία Θεοτόκο, τον Προφήτη Ηλία τον Θεσβίτη, τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη και όλους τους Αγίους, έπειτα προς τον Σεβ. Άγιο Σύρου κ. Δωρόθεο επί τη λίαν τιμητική γι’ αυτόν συμμετοχή στη χαρά του, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και πρώτο Γέροντά του Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, τον Καθηγούμενο Γέροντα Νικόλαο και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, τον νυν Γέροντά του Παν. Αρχιμ. π. Ευλόγιο Τσαλαπατάνη και τελευταίο τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη, για την φιλόστοργη αγκάλη και την πνευματική φροντίδα, με την οποία περιβάλλει το πρόσωπό του μέχρι σημερα.
Ο Σεβασμιώτατος στην ανταπάντησή του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Κύριο, πρώτον για τη συμμετοχή του στην Πανήγυρη του Ενσάρκου Αγγέλου και Ζηλωτού Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στα Πετροκέρασα, δεύτερον για την πλήρωση της καρδίας του από τη σημερινή χαρά του χειροτονηθέντος Κληρικού του και τρίτον για τη συμμετοχή σ’ όλη αυτή την πνευματική πανδαισία του αδελφού, φίλου και συμφοιτητού του κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ.
Απευθυνόμενος στον νεοχειροτονηθέντα ο Σεβασμιώτατος επέλεξε τρία σημεία από την αγία βιοτή του Προφήτου Ηλιού, για να ζητήση έτσι από τον π. Αθανάσιο τη μίμηση του Ζηλωτή Ηλία του Θεσβίτη και την σ’ αυτά θεμελίωση της Ιερατικής του πορείας.
Πρώτο: του υπενθύμισε ότι ο Ηλίας, επειδή τόλμησε να ελέγξη την τότε άνομη και ασεβή κεφαλή του Ισραήλ, τον βασιλέα Αχαάβ και τη βασίλισσα Ιεζάβελ, εδιώχθη απηνώς και παρέμεινε μέσα στο Ισραήλ τότε «μονώτατος» (Βασ. Γ΄, γ΄22), μόνος δηλαδή ομολογών τον Αληθινό Θεό Ιαχβέ, τον Δημιουργό Κόσμου και Ανθρώπου! «Παιδί μου θα μείνης κι ΄συ, πολλές φορές μόνος ως Κληρικός, συνέχισε ο ομιλητής! Μη φοβηθής, ‘’ζῆ Κύριος ὁ Θεός’’!
Δεύτερο: υπεγράμμισε από τη ζωή του τιμωμένου Προφήτου την καταφυγή του παρά τον χείμαρρο Χορράθ, σαν οι πάντες τον εγκατέλειψαν. Μα τότε «οἱ κόρακες ἔφερον αὐτῷ ἄρτους τό πρωί καί κρέας τό δείλης, καί ἐκ τοῦ χειμάρρου ἔπινεν ὕδωρ», δηλαδή, «οι κόρακες έφερναν σ’ αυτόν ψωμί και κρέας το πρωί και το εσπέρας και έπινε από τον χείμαρρο νερό για να ξεδιψάση» (Βασ. Γ΄ 17 -6)! «Παιδί μου, σαν σε εγκαταλείψουν οι άνθρωποι, τη φροντίδα σου θα έχη ο Θεός και Πατέρας σου, μη λυγίσης!»
Και τρίτο: με εμφαντικά λόγια ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τον π. Αθανάσιο να θυμηθή πως, όταν ο Κύριος, μετά την από μέρους του Προφήτου τιμωρία των Ιερέων της Αισχύνης στο όρος Κάρμηλον, ενεφανίσθη έμπροσθέν του στο όρος Χωρήβ – ναι εκεί έχουμε θεοπτεία- δεν απεκαλύφθη ο Θεός μέσα στον φοβερό άνεμο που έσκιζε το όρος και συνέτριβε τους βράχους, ούτε μέσα στο βουητό του φοβερού σεισμού, ούτε, φυσικά, μέσα στο πυρ και τη φωτιά την αδηφάγα, αλλά, μέσα στη λεπτή αύρα, στο λεπτό ψίθυρο- ήχο του ανέμου, που σαν μπάτης δρόσιζε το πρόσωπό του! (Βασ. Γ΄ 19-11-12). «Δεν σε καλεί η Εκκλησία, παιδί μου, είπε ο Δεσπότης, να γίνης εισαγγελεύς κανενός! Σε καλεί με την αγιοπνευματική λεπτή αύρα, ‘’τήν τοῦ Πνεύματος πραεῖαν Αὔραν’’, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, να οδηγήσης τον κόσμο στην Εκκλησία, γυρεύοντας απ’ αυτόν να γίνη μόνο αποδέκτης ουσιαστικός της Χάριτός Του!».
Προ της Απολύσεως, κατόπιν παρακλήσεως του οικείου Ιεράρχου, ο Σεβ. Σύρου προεχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον π. Αθανάσιο, ευχόμενος να άρη τον Σταυρό του Κυρίου επαξίως, για το καλό του Λαού του Θεού και της Εκκλησίας τη Δόξα!
Μετά τις Ιερές Ακολουθίες οι Σεβασμιώτατοι ευλόγησαν το Παραδοσιακό Πατροπαράδοτο Κουρμπάνι στην πλατεία των Πετροκεράσων, στο οποίο μετείχαν οι ίδιοι και σύμπας ο Λαός του Θεού.