Δένδιας: Η Τουρκία λειτουργεί αντίθετα από μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα

  • Δόγμα

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η ελληνική διασπορά μπορεί να δράσει με εξαιρετικά χρήσιμους τρόπους, υποστηρίζοντας τις θέσεις της Ελλάδας.

«Η Τουρκία αποκλίνει από το παράδειγμα του ΝΑΤΟ ή από το ευρωπαϊκό παράδειγμα, και λειτουργεί με τρόπο εντελώς αντίθετο από αυτό που αναμένεται να κάνει μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ.Δένδιας μιλώντας στο 5ο Digital Conversation Series που διοργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (THI), με θέμα: “Η Ελληνική Διασπορά και η Εξωτερική Πολιτική» τόνισε πως  «δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Τουρκία παίρνει τη θέση που παίρνει» και συνέχισε λέγοντας πως πως ο προφανής δρόμος για την Τουρκία θα ήταν να παραμείνει σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μια χώρα που θα ήθελε να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, και τελικά, σε κάποιο μακρινό μέλλον, να γίνει επίσης μέλος της.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η επιστροφή σε ένα είδος νεο-οθωμανικής ιδεολογικής προσέγγισης, ένας αναθεωρητισμός που σκέφτεται να αναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με όρους όπως “Mavi Vatan”, που σημαίνει “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε.

Και επίσης, όπως υπενθύμισε, απειλεί με πόλεμο (casus belli) εναντίον της Ελλάδας, αν η Ελλάδα επεκτείνει, όπως δικαιούται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ενώ οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι καθημερινή ατζέντα.

«Δε νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας», σημείωσε. «Νομίζω ότι το μέλλον της Τουρκίας -και πιστεύω ότι αυτό είναι και αυτό που θα ήθελε να δει να συμβαίνει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, είναι να έρθει πιο κοντά μας, να γίνει η καλύτερη φίλη με την Ελλάδα και να γίνει τελικά, σε ένα μακρινό μέλλον, υποψήφιο και κράτος-μέλος της ΕΕ».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η ελληνική διασπορά μπορεί να δράσει με εξαιρετικά χρήσιμους τρόπους, υποστηρίζοντας τις θέσεις της Ελλάδας.

Όπως επεσήμανε άλλωστε και η Αυστραλία όπως και η Ελλάδα υποστηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

«Όταν η Αυστραλία μιλάει για την πρόκληση που παρουσιάζεται στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στον Ειρηνικό, χρησιμοποιεί ακριβώς τους ίδιους όρους, ακριβώς τις ίδιες αξίες που προβάλλουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε.

Επίσης η διασπορά συμβάλλει στην εικόνα της Ελλάδας, καθώς η διασπορά μας σε όλο τον κόσμο είναι μια επιτυχημένη διασπορά.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τους Έλληνες του εξωτερικού, για όσα έχουν πετύχει στη ζωή τους. Και έτσι, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η ελληνική διασπορά μπορεί να ψηφίζει στις ελληνικές εκλογές και να «έχουν λόγο στη μητέρα πατρίδα τους».

«Αν ψηφίζεις, αν εκφράζεις άποψη για το πού πρέπει να πάει η χώρα, αυτό σημαίνει ότι είσαι ενημερωμένος πολίτης αυτής της χώρας, σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, σε ενδιαφέρει τι θα συμβεί, σε ενδιαφέρουν οι φόροι, σε ενδιαφέρει η καθημερινότητα, σε ενδιαφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική, σε ενδιαφέρει η εικόνα της Ελλάδας».

«Βλέπουμε αυτή την ευκαιρία της ψήφου ως τη γέφυρα που πρέπει να περάσει η διασπορά για να επανασυνδεθεί στενά με τη μητέρα πατρίδα», πρόσθεσε. « Από την ανεξαρτησία μας, τον 19ο αιώνα, η ελληνική διασπορά ήταν πάντα μεγαλύτερη από τον ελληνικό πληθυσμό, πολύ μεγαλύτερη από τον ελληνικό πληθυσμό. Είναι αυτό που εμπλουτίζει τη χώρα, αυτό που κάνει τη χώρα μας ισχυρή και αυτό που κάνει τη χώρα μας υπερήφανη».

Σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, εφαρμόζει μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία με τα οποία η ελληνική διασπορά μπορεί να συνδεθεί με το υπουργείο, τα προξενεία, να συνδεθεί με τον ελληνικό δημόσιο τομέα, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει, να πάει σε ένα ελληνικό προξενείο ή να πρέπει να κάνει αίτηση μέσω μιας μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Υπογράμμισε δε ότι το η κυβέρνηση προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τη χώρα και στη συνέχεια να προβάλλει αυτή την εικόνα της νέας Ελλάδας στον κόσμο.

«Η Ελλάδα είχε άδικη μεταχείριση την προηγούμενη δεκαετία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους», ανέφερε. «Έπρεπε να ξεκινήσουμε από ένα πολύ χαμηλό σημείο. Και πάλι, νομίζω ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια θέση στην οποία η Ελλάδα πιστώνεται ότι έχει επιτύχει μια συνολική μεταμόρφωση της χώρας».

«Θεωρούμαστε μια σταθερή δημοκρατία, μια ζωντανή δημοκρατία, μια επιτυχημένη οικονομία με περήφανα επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα το πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία.

Επίσης, μια χώρα που υποστηρίζει την Ουκρανία, υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο, χρησιμοποιεί τον εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μπορούμε να προβάλλουμε τους εαυτούς μας ως μια σύγχρονη, επιτυχημένη χώρα μεσαίου μεγέθους, αλλά με παγκόσμιο ορίζοντα.

Και η ελληνική διασπορά είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά μας στην προσπάθειά μας να το προσπαθήσουμε», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε ότι ακόμα πιο δύσκολο είναι το εγχείρημα να πατάξει τη γραφειοκρατία, όμως η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά. Και μία ένδειξη γι αυτό είναι το επίπεδο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ τόνισε πως η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές.

Σημείωσε πως ο φόρος επί των μερισμάτων στην Ελλάδα είναι 5%, ενώ έχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, χαμηλό φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων και είναι φιλική προς τις επενδύσεις.

«Η διασπορά μας έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα και μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσει στη χώρα που θα είναι το success story της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε. Όσον αφορά το brain drain, σημείωσε ότι η ποιότητα ζωής που προσφέρει η Ελλάδα είναι μοναδική.

«Μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα χρήματα στις μεγάλες μητροπολιτικές πρωτεύουσες του κόσμου, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά ζεις καλύτερα στην Ελλάδα», ανέφερε.

«Όλοι οι φίλοι μου και οι άνθρωποι νεότεροι από εμένα που εργάστηκαν στο εξωτερικό, ειδικά την περίοδο της κρίσης, προσπαθούν να επιστρέψουν. Αλλά πρέπει να τους βοηθήσουμε, να μην υποβαθμίσουμε το βιοτικό τους επίπεδο όταν επιστρέψουν στη χώρα».

Επεσήμανε δε πως η Ελλάδα ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παράνομης, της παράτυπης μετανάστευσης και να ενθαρρύνει τη μετανάστευση που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, αλλά και τους ψηφιακούς νομάδες να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Ανέφερε δε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να φέρει την ελληνική γλώσσα στον κόσμο και το υπουργείο δημιούργησε μια ψηφιακή πλατφόρμα, για να διευκολύνει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία Study in Greece, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τα μοναδικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να προσφέρει η χώρα σε φοιτητές από το εξωτερικό, προσφέροντας ποιότητα ζωής, τον καιρό, το περιβάλλον, τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με ιστορικά μνημεία που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί την Αυστραλία και να συναντήσει τη διασπορά από κοντά, «διότι αυτό που υποστηρίζουμε στην εξωτερική μας πολιτική είναι ότι είμαστε μια γέφυρα και δεν πιστεύουμε ότι είμαστε μόνο μια γέφυρα προς την Αφρική ή προς τη Μέση Ανατολή».

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να γίνουμε γέφυρα και προς τον Ινδο-Ειρηνικό, με χώρες όπως η Αυστραλία που έχουν παρόμοιες αξίες, και αν μου επιτρέπετε να το πω ανοιχτά, παρόμοια συμφέροντα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TOP NEWS