Διαφορετικά είναι τα φετινά Χριστούγεννα με βάση τα πατριαρχικά ευχετήρια μηνύματα, στα οποία κυριαρχεί η αναφορά στην πανδημία, η ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού και η προτροπή για τη συμμόρφωση όλων με τα προτρεπόμενα από τις υγειονομικές αρχές, μέτρα προστασίας.
Ταυτόχρονα, δεν απουσιάζουν οι προτροπές για διατήρηση της ενότητας και της ειρήνης στον κόσμο, αλλά και η ανάγκη να επικρατήσει η υπομονή και η αντοχή απέναντι σε κάθε δυσκολία και αντιξοότητα που εμφανίζεται.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, που ταλάνισε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, την ανθρωπότητα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού, προτρέποντας κάθε έναν ξεχωριστά να το πράξει και ταυτόχρονα να απομονώσει κάθε αυθαίρετη και ανεύθυνη φωνή που δημιουργεί εμπόδια στην υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού: «Καλοῦμεν ὅσους πιστούς δέν ἔχουν ἀκόμη ἐμβολιασθῆ νά τό πράξουν, πάντας δέ νά ἀκολουθοῦν τά προτεινόμενα ὑπό τῶν ὑγειονομικῶν ἀρχῶν μέτρα προστασίας. Ἡ ἐπιστήμη, ἐφ᾿ ὅσον λειτουργεῖ ὡς διάκονος τοῦ ἀνθρώπου, εἶναι πολύτιμον δῶρον τοῦ Θεοῦ. Ὀφείλομεν νά δεχώμεθα εὐγνωμόνως τό δῶρον καί νά μή παρασυρώμεθα ἀπό τάς ἀνευθύνους φωνάς τῶν μή ἐπαϊόντων καί τῶν αὐτοανακηρυχθέντων εἰς ἐκπροσώπους τοῦ Θεοῦ καί τῆς γνησίας πίστεως «πνευματικῶν συμβούλων», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.
Στην ανάγκη για ειρήνη και ενότητα μεταξύ των πιστών αλλά και όλων των ανθρώπων της γης, αναφέρθηκε στο χριστουγεννιάτικο Μήνυμά του και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος: « Ὅσον ἡ ἀνθρωπότης δέν ἀσπάζεται καί δέν ἀκολουθεῖ τό μήνυμα Χριστοῦ, τοῦ τεχθέντος Βασιλέως, ἡ ζωή αὐτῆς γίνεται κόλασις, ἐν μάχαις, πολέμοις καί ἀδικίαις, οἵαν καί βλέπομεν ἐνίοτε καί σήμερον, ἐφ’ ὅσον δέχεται καί ἐφαρμόζει τοῦτο, ἡ ζωή αὐτῆς μεταμορφοῦται εἰς παράδεισον», σημείωσε ο κ. Θεόφιλος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος με τη σειρά του, την ώρα που ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε για έναν ακόμα χρόνο τη Θεία Γέννηση εν μέσω πανδημίας, δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά «στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, στην ανασφάλεια, τον πόνο, τη θλίψη, τον φόβο και τον θάνατο», καλώντας μας όλους με πατρική αγάπη να «μην παύσουμε να παραμένουμε ο ένας δίπλα στον άλλον με αγάπη, ελπίδα, κατανόηση και υπομονή, στηρίζοντας, προσέχοντας και διαφυλάσσοντας τους συνανθρώπους μας».
Ο κ. Ιερώνυμος, είπε, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, όμως, ο άνθρωπος, ακόμη και όταν ευρίσκεται σε οριακές καταστάσεις στις οποίες συχνά ο ίδιος έχει οδηγήσει τον εαυτό του, όπως είναι αυτές των σύγχρονων καιρών, επιζητά διαρκώς να έχει εξωτερική δύναμη και ισχύ. Θέλει να στηρίζεται στο κύρος της όποιας θέσης του και επιδιώκει την κάθε μορφής εξουσία, χρησιμοποιώντας την ανάγκη και τον φόβο με μοναδικό σκοπό να κυριαρχήσει στον συνάνθρωπό του. Η τραγωδία του, όμως, είναι αυτή ακριβώς να ζει στην αυταπάτη ότι η υποταγή του στη δύναμη του φόβου και της ανάγκης, και η ταυτόχρονη χρησιμοποίησή τους εναντίον των άλλων ανθρώπων, μπορεί να τον κάνει παντοδύναμο. Και δεν διστάζει να εκποιεί οτιδήποτε, ακόμη και ιερό, γι αὐτήν την αυταπάτη, ακόμη κι αυτήν την ίδια τη ζωή του και τη ζωή των συνανθρώπων του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, αναφερόμενος στην «Ήρεμη Αντοχή» που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους χριστιανούς, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των πιστών στη Θεία Ευχαριστία, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του βίου μας: «Ήρεμη αντοχή στις ποικίλες στενοχώριες που εμφανίζονται στην πορεία μας, στις στερήσεις, στις κακουχίες, στις θλίψεις. Ήρεμη αντοχή στην απροσδόκητη εχθρότητα, τις συκοφαντίες, τους κατατρεγμούς. Ήρεμη αντοχή στους σκληρούς δρόμους της ξενιτιάς. Αυτό δεν σημαίνει παθητικότητα. Κατά την επιτέλεση της λυτρωτικής αποστολής Του, ο «πράος και ταπεινός» Ιησούς αντιστάθηκε την αδικία και την τυπολατρία. Στηλίτευσε την υποκρισία και τη δολιότητα, πάντοτε με ήρεμη αντοχή. Ακόμη και στις πιο ακραίες καταστάσεις, στα φρικτά Πάθη», ανέφερε ο κ. Αναστάσιος.