Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, στο τέλος της οποίας εψάλη και επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αθανασίου Διάκου και των συν αυτώ Ηρώων αγωνιστών του 1821.
Το παρών στην Θεία Λειτουργία και στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος συνοδευόμενος από Αξιωματικούς του Στρατού, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Σπαής, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος και άλλων φορέων του τόπου , καθώς και πλήθος πιστών.
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την Ευαγγελική περικοπή, αναφέρθηκε στην τόλμη και τον ηρωϊσμό των Μυροφόρων ανδρών και γυναικών, η οποία εκπήγαζε από την αγάπη τους προς τον Κύριο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
« Η σημερινή Κυριακή των Μυροφόρων αγαπητοί μου αδελφοί, μας προβάλλει την γεναιότητα και την τόλμη του Ευσχήμωνος Βουλευτού Ιωσήφ, του κεκρυμμένου μαθητού του Κυρίου Νικοδήμου και των Μυροφόρων γυναικών, οι οποίοι από την αγάπη τους προς τον Κύριο ενήργησαν χωρίς να λάβουν υπόψιν τους το σκοτάδι του μίσους, το οποίο είχε επικρατήσει κυρίως κατά την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής.
Η Αγία μας Εκκλησία, παραθέτει όλα αυτά τα γεγονότα για να εδραιώσει μέσα μας την πίστη μας εις την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού, η οποία είναι η μόνη αληθινή.
Ο Χριστός πολλές φορές μιλούσε για τα δεινά που θα περάσουν οι χριστιανοί από τον κόσμο, όμως έλεγε: «θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον. (Ιω. 16,33)».
Αυτή η τόλμη, το θάρρος και ο Ηρωϊσμός είναι τα παράσημα του Ιωσήφ, του Νικοδήμου και των Μυροφόρων γυναικών, τα οποία θαυμάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Όπου υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει φόβος. Η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβο.
Εδώ μπροστά μας έχουμε τον Αθανάσιο Διάκο. Το Ηρωϊκό αυτό παλικάρι που έδωσε το αίμα του για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία και είναι μεγάλη προσωπικότητα της Πίστεως και της Πατρίδος. Αυτό το Ηρωϊκό πνεύμα είναι ένα με την ζωή του χριστιανού. Οι Ήρωες υπέρ πίστεως είναι άγιοι και όλοι οι άγιοι είναι Ήρωες.
Το θάρρος αυτό και το Ηρωϊκό πνεύμα λείπει σήμερα από εμάς τους χριστιανούς. Να δίδουμε την μαρτυρία του Χριστού καθημερινά στη ζωή μας και να αγαπούμε την Ελλάδα, δείχνοντας την αγάπη μας και την υπεράσπιση της Πατρίδος μας.
Να ευχηθούμε αγαπητοί μου αδελφοί, αυτό το πνεύμα του Ηρωϊσμού που τιμούμε σήμερα στο πρόσωπο των αγίων Μυροφόρων, ανδρών και γυναικών, αλλά και στο πρόσωπο του Αθανασίου Διάκου, να φωλιάσει στην καρδιά μας για να είμαστε αντάξιοι απόγονοι των Ηρώων και άξια τέκνα του Θεού».
Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, η Εκπαιδευτικός Φιλόλογος κα Θεοδώρα – Μαρία Νάτσιου, εξεφώνησε τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Η κα Νάτσιου αναφέρθηκε στην Μαρτυρική θυσία και τον Ηρωϊκό θάνατο του Αθανασίου Διάκου και συγκεκριμένα στο πώς επηρεάστηκε η καθημερινή ζωή γύρω απ’ αυτό.
«Η τέχνη, η ποίηση, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, το θέατρο πλούτισαν από το μαρτύριο του Διάκου.
Η Ιστορία έσκυψε ευλαβικά μπροστά του, το ύψωσε και το έκαμε σύμβολο. Είναι γεγονός ότι το χρέος μας απέναντι στον μάρτυρα, ουδέποτε εξοφλείται», ανέφερε χαρακτηριστικά η ομιλήτρια.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργία εψάλη επιμνημόσυνος δέησις στο τέλος της οποίας με προτροπή του Σεβασμιωτάτου, σύσσωμο το Εκκλησίασμα έψαλλε δυνατά το «αιωνία η μνήμη» και τον Εθνικό μας Ύμνο.
Ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και αναφερόμενος στην ημέρα μνήμης του Μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, ετόνισε:
«Για όλους εμάς αγαπητοί μου αδελφοί, η μέρα αυτή δεν είναι μέρα μόνο χρέους και τιμής προς τον Ήρωα και Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο, αλλά είναι και ημέρα αφυπνίσεως.
Ο Αθανάσιος Διάκος είναι για όλους εμάς σύμβολο και είναι μακαρία η πόλις της Λαμίας, η οποία καυχάται ότι υπήρξε ο τόπος του αγίου μαρτυρίου του και όντως ο Ανδριάντας του καλύπτει ολόκληρη την πόλη μας και στηρίζει τις καρδιές όλων μας με πίστη και φιλοπατρία. Λίγες μέρες πριν τον μαρτυρικό θάνατο του Διάκου, στην πύλη του Πατριαρχείου κρεμάσαν τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄, ακολούθησε η σφαγή του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα και ο θάνατος δι’ ανασκολοπισμού του Αθανασίου Διάκου.
Τα δύο αυτά ιδανικά πίστη και φιλοπατρία στηρίζουν και την Εκκλησία μας και την Πατρίδα μας. Και όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει η Εκκλησία είναι η σπονδυλική στήλη της Ελλάδος και της Εκκλησίας καύχημα είναι η Ελλάδα. Αυτή η απάντηση είναι η καλύτερη για όλους αυτούς που θέλουν να φέρουν στην Πατρίδα μας άλλα ήθη νέας εποχής, τα οποία εκχυδαΐζουν τον άνθρωπο και τον κάνουν να χάνει τις αξίες, το ήθος και τα ιδανικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς εδώ στη Ρούμελη έχουμε έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα και την φιλοπατρία και καυχώμεθα για τους Ήρωες μας.
Αδελφοί μου οι μέρες είναι πολύ δύσκολες. Ας μένουμε ενωμένοι και γαντζωμένοι σ’ αυτά τα ιδανικά με φρόνημα ενωτικό και πατριωτικό και μακάρι αυτή η προσευχή μας να φτάσει στα δύο παλικάρια μας, τους στρατιωτικούς μας, που είναι ακόμη φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και να φθάσει και στον ουρανό που είναι ο Σμηναγός του αεροπορικού δυστυχήματος».
Ακολούθησε εν πομπή τρισάγιο στον τόπο του μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, στην οδό Καλύβα Μπακογιάννη και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στον Ανδριάντα του Ήρωος στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως.
Τέλος, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς, τους επισήμους και τους πιστούς στο φιλόξενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.
Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου