Dogma

Διατροφή: Πόσο οφελείται ο οργανισμός μας με τη νηστεία;

Οι γιορτές πλησιάζουν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη μπει σε πρόγραμμα νηστείας. Πολλές είναι οι απόψεις σχετικά με τη νηστεία. Ποιές απο αυτές όμως είναι σωστές και ποιες λανθασμένες;  

Οι γιορτές πλησιάζουν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη μπει σε πρόγραμμα νηστείας. Πολλές είναι οι απόψεις σχετικά με τη νηστεία. Ποιές απο αυτές όμως είναι σωστές και ποιες λανθασμένες;

Η νηστεία, αν ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με σωστούς συνδυασμούς τροφίμων, μόνο ευεργετικά οφέλη μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας.

Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα παράγωγά τους. Συνεπώς, ελαχιστοποιείται η κατανάλωση κορεσμένου λίπους, το οποίο θεωρείται πλέον ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (φυτικά λιπαρά) από πηγές όπως το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στον οργανισμό και παράλληλα την καλύτερη λειτουργία των οργάνων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αποτοξίνωση του οργανισμού. Το κρέας και τα παράγωγά του θεωρούνται όξινα τρόφιμα λόγω του χαμηλού τους PH με αποτέλεσμα να αυξάνουν την οξείδωση των ελευθέρων ριζών στο σώμα μας, προκαλώντας στον οργανισμό μια σειρά από διαταραχές. Συνεπώς η αποφυγή της κατανάλωσης τους συνδυαστικά με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, τα οποία θεωρούνται αλκαλικά τρόφιμα (ph 7 ) συμβάλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στη ρύθμιση το σωματικού βάρους και σε καλύτερη φυσική κατάσταση ενισχύοντας το αίσθημα ευεξίας.

Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών καθώς και άλλων απαραίτητων συστατικών, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που συνεισφέρουν στην καλή υγεία, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού.

Είναι γνωστό, ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα νηστίσιμα τρόφιμα και η αύξησή της πρόσληψής του που συνεπάγεται αυτή η περίοδος, προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και το γενετικό υλικό, προσφέροντας μια σημαντική ασπίδα προστασίας στον οργανισμό.

Επιπλέον η κατανάλωση νηστίσιμων τροφίμων συνεπάγεται αύξηση του προσλαμβανομένου καλίου και μειωμένη πρόσληψη νατρίου και αυτό σημαίνει ότι μας δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουμε σε καλύτερα επίπεδα την αρτηριακή μας πίεση.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αντικατάσταση του κρέατος με θαλασσσινά έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σελήνιο και ω-3 λιπαρά, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρομυϊκή λειτουργία, ενώ συγχρόνως συνεισφέρει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού, επειδή βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης έως και 20%, καθώς και των επίπεδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα.


Τι θα πρεπει να προσέξουμε;

Ειναι σημαντικό να καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτείνη, για αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας, όπως θαλασσινά και συνδυασμούς όσπριων με αναποφλόιωτο ρύζι.

Ιδιάιτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στον πρόσληψη σιδήρου καθως είναι γνωστό οτι ο μη αιμικός σίδηρος είναι λιγότερο απορροφήσιμος. Καλό είναι να συνδυάζουμε τα τρόφιμά με άφθονο λεμόνι ή χυμό πορτοκάλι που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του.

Επιπλέον στοιχεία που μπορεί να στερηθεί ο οργανισμός με τη νηστεία είναι το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Το ασβέστιο συναντάται και σε φυτικές τροφές όμως η περιεκτικότητα τους σε οξαλοξικά οξέα εμποδίζει την απορόφηση του για αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα , όπως το μπρόκολο, το ταχίνι, τα αμύγδαλα το λάχανο και τα αποξηραμένα φρούτα τα οποία έχουν μικρή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα και συνεπώς το ασβέστιό τους είναι πιο εύκολα απορροφήσιμο.

Είναι βασικό να επισημάνουμε οτι χρειάζεται ιδιάιτερη προσοχή στην κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων κατά τη διάρκεια της νηστείας διότι το διάστημα αυτό αυξάνεται η κατανάλωση υδατανθράκων και τροφίμων όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά. Θα πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα ολικής άλεσης τα οποία έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης ενω ταυτόχρονα ξεκουράζουν το παγκρεας από τη συνεχόμενη εκκριση ινσουλίνης.

Αναμφίβολα λοιπόν η νηστεία μπορεί να αποδειχτεί άκρως ευεργετική για την υγεία μας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι γίνεται με το σωστό τρόπο και τηρείται το τρίπτυχο μέτρο, ποικιλία και ισορροπία στα γεύματα .

ΛΙΟΥΛΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε μια εύκολη νηστίσιμη συνταγή για ένα απολαυστικό παστέλι