Στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος Δημητριάδος τόνισε πως «γεγονότα, σαν την Μικρασιατική Καταστροφή, μας διδάσκουν και μας θλίβουν, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν πόσο πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη και κυρίως να διατηρούμε την ενότητά μας… Μάλιστα, ο σκοπός των επετειακών εκδηλώσεων είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε σε αυτά τα 100 χρόνια από τους Μικρασιάτες αδελφούς μας, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε «σε έναν πολιτισμό που αναδεικνύει αυτό που έχουμε οι Έλληνες, δηλαδή από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ζυμωμένοι πλέον με την Ορθοδοξία, μια πολιτισμική παρουσία που σημαίνει ελευθερία, σέβεται το πρόσωπο του ανθρώπου και φέρνει την ειρήνη στον κόσμο».
Εξέφρασε την ελπίδα πως «αυτά τα μηνύματα θα κυριαρχήσουν τη φετινή χρονιά, που τα έχουμε και τόση ανάγκη, γιατί, καθώς, δυστυχώς, οι άνθρωποι ξεχνούν, οι πόλεμοι επανέρχονται και οι νέες γενιές πρέπει να πάρουν παραδείγματα για να χαράξουν και πάλι έναν δρόμο ειρήνης… Πάντοτε θα κυριαρχούν η σύνεση και η ειρήνη στους ανθρώπους, μετά από τις ταλαιπωρίες που υφίστανται, όταν κυριαρχούν πάθη, αδυναμίες και κυρίως όταν απολυταρχικά καθεστώτα θέλουν να επιβάλλουν με τη βία τη θέλησή τους».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» κ. Άννα Πετσιάβα Παπανικολάου ανέφερε πως «η Εστία «Ίωνες» τιμάει τις γυναίκες της προσφυγιάς που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Ιωνίας και τη Μικρασιάτισσα γυναίκα που έφερε μαζί της τον πολιτισμό», και συμπλήρωσε πως η έκθεση «Δαντέλες και κεντίδια» διατηρεί «ζωντανή» την ιστορική μνήμη. Αρκετά εκθέματα μετρούν παραπάνω από έναν αιώνα ζωής, ενώ σε κάποια μαξιλάρια είναι κεντητή η χρονολογία δημιουργίας τους, αλλά και τα αρχικά ή τα ονοματεπώνυμα των δημιουργών τους, με ορισμένα να χρονολογούνται από το 1870.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου, 5 μ.μ. – 8 μ.μ. τις καθημερινές και Σαββατοκύριακο 10 π.μ. – 1 μ.μ.