Dogma

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Στον τόπο μας επιλέξαμε το «ναι» και παραμείναμε άνθρωποι

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος γιόρτασε την μεγίστη Θεομητορική και Εθνική Εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας, με επίκεντρο τον ιστορικό - προσφυγικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας.

Την  παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσαν πλήθος Κληρικών και ευλαβών προσκυνητών. Το παρών έδωσαν, επίσης, η Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Θάνος Θεοδώρου, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών.

Στο τέλος του Εσπερινού, τελέστηκε η Αρτοκλασία, επί ειδικής εξέδρας, στο προαύλιο του Ναού, μετά την οποία ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «σήμερα, ως Χριστιανοί, γιορτάζουμε την ελευθερία του ανθρώπου και ως Έλληνες την ελευθερία της πατρίδος μας. Η σάρκωση του Λόγου ήταν ο μόνος τρόπος για να ξαναβρούμε τον Παράδεισο, να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της αμαρτίας, να συναντήσουμε τον Θεό, να βρούμε τον εαυτό μας και να συστήσουμε και πάλι κοινωνία αγάπης μεταξύ μας. Όλα αυτά είχαν χαθεί μετά την άρνηση της αγάπης του Θεού από τους πρωτοπλάστους και χρειάστηκε να γίνει άνθρωπος ο Θεός, να γίνει ένα με εμάς, να πάθει και να σταυρωθεί, για να μας δώσει την χαρά της Αναστάσεως. Όλα, όμως, ξεκίνησαν την ώρα του Ευαγγελισμού, όταν εν ονόματι της ανθρωπότητας, η Παναγία αποδέχτηκε να γίνει δοχείο της χάριτος και να διαδραματίσει τον κορυφαίο ρόλο στη σωτηρία των ανθρώπων… Μια τέτοια στιγμή βιώνει κάθε άνθρωπος στη ζωή του, όταν καλείται, είτε να αποδεχθεί την παρουσία του Θεού, είτε να την αρνηθεί. Η παρουσία μας απόψε εδώ είναι η θετική μας απάντηση στην πρόσκληση του Θεού, όχι με τρόπο τυπικό, αλλά ουσιαστικό και καρδιακό…».
Αναφερόμενος στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε ότι «οι προπάτορές μας είπαν κι εκείνοι ένα μεγάλο «ναι» στην ελευθερία, στο θέλημα του Θεού, που ήθελε τον τόπο αυτόν ελεύθερο, για να ξαναφέρει στον κόσμο τον μεγάλο του θησαυρό, που διαχρονικά κατέχει, της αληθινής και ουσιαστικής ελευθερίας, ψυχής και σώματος. Έχυσαν το αίμα τους για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία. Πολλές φορές ξεχνούμε το πρώτο, καθώς, μέσα στην ευμάρεια και την εκκοσμίκευσή μας, νομίζουμε ότι όλα είναι ανθρώπινα κατορθώματα και μας διαφεύγει ότι η πίστη ένωσε τους Έλληνες, η Ορθοδοξία κράτησε ζωντανή την εθνική τους συνείδηση, την Παιδεία, την γλώσσα… Αυτή τη γιορτή γιορτάζουμε πάλι, σε μια εποχή, που τα πράγματα μας ανησυχούν και μας βάζουν σε ερωτήματα θεμελιώδη: να πούμε «ναι» ή «όχι»; «Ναι» στην  ανθρωπιά, στην αλληλεγγύη και στην φιλανθρωπία ή «όχι»; Ο καθένας μας καλείται να πάρει ευθύνη ευαγγελισμού και ή θα πει το «ναι» της αγάπης του Θεού, της Ελληνικής παράδοσης και της ανθρωπιάς ή θα επιλέξει τον μηδενισμό και την άρνηση».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τον λαό μας, γιατί «στον τόπο μας επιλέξαμε το «ναι» που ο Θεός θέλει από εμάς και φανήκαμε αντάξιοι της πίστης, της παράδοσης και της ιστορίας μας, επιλέγοντας να παραμείνουμε άνθρωποι».

Ανήμερα της μεγάλης εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Δημητρίου, Ιεροκήρυξ. Ακολούθως, ο κ. Ιγνάτιος προεξήρχε της επίσημης Δοξολογίας επί τη Εθνική εορτή, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου,παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου. Αμέσως μετά, μετέβη στο μνημείο των Ηρώων στην  παραλία της πόλης και παρακολούθησε την Μαθητική παρέλαση.