Dogma

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ: Λάθος ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου

Στην άγνοια και την αδιαφορία των σύγχρονων ανθρώπων για το φυσικό περιβάλλον καθώς και στο αν υπάρχουν οι απαραίτητες βάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και την αποτροπή της περαιτέρω φυσικής καταστροφής αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο περιβάλλον.

Θεοδώρα Αβαγιανού

Στην άγνοια και την αδιαφορία των σύγχρονων ανθρώπων για το φυσικό περιβάλλον καθώς και στο αν υπάρχουν οι απαραίτητες βάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και την αποτροπή της περαιτέρω φυσικής καταστροφής αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο περιβάλλον.

Η ομιλία που ανέπτυξε ο κ. Ιγνάτιος είχε θέμα: «Υπάρχουν αξίες για ν’ ανοίξουμε δρόμους προς το μέλλον;» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης αφιερωμένης στο περιβάλλον, η οποία έλαβε χώρα στην Ιωνίδειο Σχολή στον Πειραιά.

Όπως επεσήμανε ο μητροπολίτης οι άνθρωποι μαθαίνουν μόνο μέσα από τα παθήματα διότι παρόλο που η τεράστια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει τους τελευταίους αιώνες, μόλις τις περασμένες δεκαετίες ξεκίνησαν να διοργανώνονται οργανωμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Ιγνάτιος στάθηκε στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης του τεραστίου όγκου απορριμμάτων το οποίο, όπως είπε, αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των μεγαλουπόλεων και ιδίως εκείνων της Μεσογείου. «Η αδιαφορία, η αναβλητικότητα και η έλλειψη παιδείας και σε αυτό το θέμα έχουν οδηγήσει σε μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά: στη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος..».

«Αυτό που σήμερα αναζητεί η κοινωνία μας με το υψηλό μορφωτικό της επίπεδο, άνθρωποι απλοί και εν πολλοίς αγράμματοι το είχαν για τρόπο ζωής… Οι ηλικίες από 45 έως 60 χρονών σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, πετούν μόλις το 5% της τροφής τους, ενώ οι ηλικίες από 18 έως 35 πετούν το 33%. Βλέπετε λοιπόν πως η διαχείριση του πλούτου, που μας προσφέρει η Φύση, δεν είναι μόνο θέμα ενημέρωσης, αλλά στάσης ζωής, αξιών και μόρφωσης άλλου είδους» πρόσθεσε ο ιεράρχης.

Αναφέρθηκε και στον «λανθασμένο» τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου: «Αναλογιστείτε για λίγο τον τρόπο ζωής μας. Πρώτη αξία, πρώτη προτεραιότητα η αύξηση του κέρδους, πάση θυσία. Η ποιότητα της ζωής μας μετριέται μόνον με την αγοραστική μας δύναμη…. Με άλλα λόγια, αντί να ανακυκλώνουμε τα υλικά, ανακυκλώνουμε μια εγκληματική αμέλεια και μια απύθμενη απληστία, κατηγορώντας ένα απρόσωπο σύστημα για λάθη και αδικίες, την ώρα που εμείς οι ίδιοι το τροφοδοτούμε με τις καταστροφικές προσωπικές μας επιλογές».

Η παιδεία βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος: «Είναι νομίζω ολοφάνερο, πως η ελπίδα της διάσωσης του περιβάλλοντος, αλλά και της επιβίωσης της ίδιας της κοινωνίας μας, έχει άμεση σχέση με το είδος του ανθρώπου που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Έχει γίνει κοινότυπη η διαπίστωση πως όλα ξεκινούν από την Παιδεία. Και ίσως πολλοί να την περιορίζουν στο σχολείο…».

Μίλησε και για την θεσμοθέτηση της 1ης Σεπτεμβρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ως ημέρα Περιβάλλοντος: «Με την κίνηση αυτή, ο κ. Βαρθολομαίος θέλησε να υπενθυμίσει πως το περιβάλλον υπήρξε πάντοτε για την Ορθόδοξη παράδοσή μας παράγοντας επιβίωσης, αλλά και πνευματικής προκοπής»

«Στο χέρι μας είναι όμως εδώ, σήμερα, μαζί με τέτοιου είδους πολύτιμες δράσεις να εγκαινιάσουμε νέες νοοτροπίες και νέες αξίες Παιδείας, που θα οδηγήσουν σε ποιότητα ζωής που όλοι διψάμε και όλοι αξίζουμε».