Στο σημείο που κάποτε ήταν το σχολαρχείο του νησιού, βρίσκονται σήμερα συγκεντρωμένες σπάνιες ιστορικές και εκκλησιαστικές εκδόσεις, άρτια συντηρημένες και προσβάσιμες στο κοινό. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανασύσταση του παλιού εκπαιδευτικού χώρου με μια νέα ματιά, με τον πρώτο ερευνητή να φθάνει αύριο στις Σπέτσες για να ξεκινήσει τη μελέτη στο περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης.
«Σήμερα βρίσκομαι εδώ, στο κλείσιμο της θητείας μου ως προέδρου της επιτροπής Ελλάδα 2021, για να εγκαινιάσουμε ένα ακόμα έργο που έγινε με την χορηγία και την στήριξη της Επιτροπής» τόνισε στην ομιλία της η κυρία Αγγελοπούλου.
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι τόσο η συγκεκριμένη δράση, όσο και όλες όσες υλοποιήθηκαν από την Επιτροπή το τελευταίο εξάμηνο, χρηματοδοτήθηκαν από το πλεόνασμα που προέκυψε με την ολοκλήρωση της επετειακής χρονιάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χρήματα που προήλθαν από την κοινωνία και επιστρέφουν στην κοινωνία με τη μορφή δράσεων που έχουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα: για την υγεία, τους νέους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση».
Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Γρηγόριος Νανακούδης, ευχαρίστησε την Επιτροπή, για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία, τονίζοντας ότι η Βιβλιοθήκη «δεν είναι απλώς ένα αποθετήριο παλαίτυπων βιβλίων που συντηρήσαμε και φυλάξαμε, αλλά ένας χώρος παιδείας, επικοινωνίας, διαφύλαξης της γλώσσας και της σπουδαίας παράδοσης του νησιού μας».
Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με την τέλεση αγιασμού από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ , ενώ την ξενάγηση στο χώρο της Βιβλιοθήκης έκανε ο αρχιτέκτονας και υπεύθυνος του έργου Γιάννης Δέδες.
Η εκδοτική συλλογή περιλαμβάνει 157 παλαίτυπα και 5.000 τόμους θεολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ξεχωρίζει η έκδοση με ψαλμούς του 1689, το αρχαίο εκκλησιαστικό αιθιοπικό χειρόγραφο, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 15ου αιώνα και έκδοση του 1827, στο οποίο αναφέρεται η Γαλλική αποστολή που ήρθε στις Σπέτσες για να παραλάβει τη σωρό του ανιψιού του Ναπολέοντα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις Σπέτσες πολεμώντας στο πλευρό των Σπετσιωτών Επαναστατών.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ