Εγκαινιάστηκε το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου»
Εγκαινιάστηκε το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.
Σε εκδήλωση εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2002, στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσα, ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» παρέδωσε στο περιπατητικό κοινό το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, ένα φιλόδοξο όραμα του Νίκου Μαγγίτση, που έγινε πραγματικότητα με την αποκλειστική χορηγία και χρηματοδότηση του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, αφού η ιδέα έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τον Όμιλο που υιοθέτησε την δράση, εντάσσοντας τη χορηγία στο πλαίσιο εορτασμού για τα 110 χρόνια ιστορίας του.
Ο Αγιασμός έναρξης έγινε με την ευλογία του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιου συγχοροστατούντος και του Πρωτοσυγγέλου της Ι. Μ. Δημητριάδος π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, της εκπροσώπου της ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργού Παιδείας κυρίας Ζέττας Μακρή, του Βουλευτή Μαγνησίας Κωνσταντίνου Μαραβέγια, της Αντιδημάρχου Τουρισμού κυρίας Γιούλης Μποντού – Τοκαλή, ως εκπροσώπου του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, του αντιπροέδρου του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και δημοτικού συμβούλου, Αποστόλου Νάσιου, του Νίκου Αθανασάκη, προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Νομού Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, του Νίκου Μαγγίτση, εμπνευστή του Μονοπατιού, εκπροσώπων του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, ομίλων πεζοπορίας της Μαγνησίας και άλλων περιοχών της Ελλάδος, κατοίκων της περιοχής και πολλών επισκεπτών της Μακρινίτσας.
Η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Ζέττα Μ. Μακρή ανέφερε στον χαιρετισμό της : «Ήταν τον Ιούνιο του 2021, όταν, κατά την επίσκεψη της Προέδρου της «Επιτροπής 2021» κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην περιοχή μας, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την παρουσίαση της δράσης «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», όπου ο κ. Ιγνάτιος, με ιδιαίτερη θέρμη, ανέπτυξε τη διαδρομή του μεγάλου οράματος μέσα από την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και της μοναδικότητας της βιοποικιλότητάς του, μέσα από την αγάπη για τον τόπο μας, μέσα από το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου.
Ο εμπνευστής της ιδέας Νίκος Μαγγίτσης, οι μελετητές Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος και Κατερίνα Ζαγκαρέτου, ο Κυριάκος Σταθάκης, έφορος μονοπατιών του ΕΟΣ Βόλου, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου και οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου ανέδειξαν, αποτύπωσαν, συντηρούν και φροντίζουν τη διαδρομή από το Καμάρι Κεραμιδίου μέχρι την Αγία Κυριακή Τρικερίου.
Με αυτά τα εχέγγυα και την μοναδική φύση του, τους πηλιορείτικους οικισμούς και τα παραδοσιακά χωριά, τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία και τα σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, το Πήλιο ατενίζει με ζωηρή αισιοδοξία την αναπτυξιακή προοπτική του.
Η τοπική κοινωνία είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τον πεζοπορικό τουρισμό, να ικανοποιήσει τα απαιτητικά κριτήρια και τις αυστηρές προδιαγραφές, που θέτουν οι φημισμένες Ευρωπαϊκές διαδρομές, να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο περιπατητικό κοινό και να καθιερώσει τη θέση της στην τουριστική βιομηχανία μέσα από το υποδειγματικό έργο υποδομής, που εγκαινιάζουμε, σήμερα.
Και κατέληξε, «Εύχομαι σε όλες και όλους καλές διαδρομές μέσα στη φύση και είμαι έτοιμη να ξεκινήσω μαζί σας αυτήν την πρώτη πεζοπορία στο Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, στον ευλογημένο τόπο μας!»
Συνέχεια είχε το καλωσόρισμα από τον Νίκο Μαγγίτση, εμπνευστή «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», όπου, ως συνήθως ολιγόλογος, αλλά μεστός σε νοήματα και δράση, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο και τη «Μαγνήτων Κιβωτό» για την εμπιστοσύνη, την πίστη στην υλοποίηση του έργου και την υπέροχη συνεργασία. Αναφέρθηκε επίσης στους συνεργάτες και στην ομάδα του, που με ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς, διέτρεξαν πολλές φορές τις διάφορες διαδρομές, προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς τη μαγική ατμόσφαιρα του πηλιορείτικου τοπίου και να ανακαλύψει τους καλά κρυμμένους θησαυρούς του είναι να συνδυάσει και με τις διαδρομές του άλλου μεγάλου έργου που τούτη την εποχή υλοποιείται από τους τρείς Δήμους, Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, το PELION ROUTES και να διατρέξει όλο το εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορίας που προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης. Τέλος ευχήθηκε το Πήλιο να αποτελέσει έναν Παγκόσμιο προορισμό περιπατητικού τουρισμού, με άξονα όλα τα στοιχεία υπεροχής που διαθέτει.
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κυρία Γιούλη Μποντού – Τοκαλή, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Βόλου, στην παρέμβασή της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Τουριστική σημασία του έργου, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει μοντέλο βιώσιμης τοπικής τουριστικής ανάπτυξης, εξαιρετικό σημείο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και ότι θα συμβάλλει στη αύξηση της απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού, στην διατήρηση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, των αγροτουριστικών μονάδων και καταλυμάτων, αλλά και της αύξησης των πωλήσεων τοπικών προϊόντων. Τέλος δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτό», αναλαμβάνοντας να παρουσιάζει «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» σε όλες τις θεματικές Εκθέσεις.
Ο κ. Μιχάλης Βλάχος, Διευθυντής του Εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο, ανέφερε σχετικά «Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα για το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» και στο πλαίσιο του πολύπλευρου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ένας Άθλος Ακόμα» ανέλαβε την αποκλειστική χορηγία και πλήρη χρηματοδότηση του πολύ σημαντικού αυτού περιβαλλοντικού και συνάμα αναπτυξιακού έργου για την Μαγνησία. Σήμερα, στεκόμαστε περήφανα όλοι εδώ, σε μία μοναδική πεζοπορική διαδρομή που διακρίνεται για το φυσικό κάλλος και την ιστορική της σημασία, και προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους περιπατητές να έλθουν και να ζήσουν την εμπειρία του Μονοπατιού, να απολαύσουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής, να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου και να γευτούν τα τοπικά προϊόντα».
Εκ μέρους των ομίλων πεζοπορίας της Μαγνησίας, χαιρετισμό απεύθυνε και ο Κυριάκος Σταθάκης, γιατρός Νευρολόγος – Έφορος Μονοπατιών του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΣ Βόλου και διαχειριστής του ιστοτόπου «Περπατώντας στο Πήλιο». Ο κύριος Σταθάκης, ο οποίος συνέβαλε ιδιαίτερα στη χάραξη της διαδρομής, εστίασε την παρέμβασή του στις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια για έχει διάρκεια το έργο, αξιοπιστία και επισκεψιμότητα. Και δεν άλλο από την φροντίδα που πρέπει να έχει «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» καθόλη τη διάρκεια του χρόνου σε ότι αφορά την διατήρηση του απαλλαγμένο από την εποχιακή βλάστηση, από τα πεσμένα δένδρα, να είναι καθαρό, με ικανοποιητική σήμανση και συνεχή τροφοδότηση πληροφοριών στον ιστότοπο του.
Την εκδήλωση των Εγκαινίων έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, εκ των πρωτεργατών και υποστηρικτών της μεγαλόπνοης ιδέας, ο οποίος με την ιδιότητά του ως Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», είχε προτείνει και πετύχει την ένταξη της πρότασης στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση υπό την αιγίδα της Επιτροπής 2021. Στην καταληκτίρια τοποθέτησή του, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτής της μεγάλης ιδέας, ιδιαίτερα τον Νίκο Μαγγίτση και τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, που υιοθέτησε το έργο και ανέλαβε την οικονομική του υποστήριξη τόσο στον κατασκευαστικό τομέα, όσο και στη δημιουργία όλων των μέσων προβολής του. Ιστότοπο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και έντυπα.
Συγκεκριμένα ανέφερε. «Λένε ότι όταν θέλεις κάτι πολύ, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί… Εμείς πιστεύουμε ότι αν αγαπάς κάτι ο Θεός συνεργεί για να το αποκτήσεις. Και εδώ υπήρξε μια συνέργεια Θεού, γιατί κάποιος αγάπησε πολύ αυτό το έργο, κάποιοι άλλοι αγάπησαν αυτόν που αγάπησε αυτό το έργο και τελικά μας αγαπάει όλους ο Θεός. Και έχει πάντοτε αποτέλεσμα. Ήθελε υπομονή. Έπρεπε ο καθένας να αναλάβει ευθύνες. Κι εγώ από την πλευρά μου έκανα προσπάθειες και υπερβάσεις, γιατί πίστευα στο έργο αυτό και πίστευα ότι θα βρω ανθρώπους που θα το καταλάβουν, και το κατάλαβαν αμέσως και αυτό ήταν το θαύμα. Βρέθηκαν οι άνθρωποι που έγιναν χορηγοί, υπήρξε και η «Επιτροπή 2021» και οι στενοί μου συνεργάτες και βέβαια ο πρωτεργάτης Νίκος Μαγγίτσης. Και όλα στη συνέχεια φαίνονται εύκολα, πολύ εύκολα! Δεν ήταν τόσο απλό όμως». Απευθυνόμενος στους εκπροσώπου των περιπατητικών ομίλων του είπε: «Είστε του Χριστού άνθρωποι, γιατί ο Χριστός μόνο περπατούσε. Αυτό έκανε, περπατούσε και μιλούσε, μιλούσε και περπατούσε. Τα ωραιότερα κηρύγματά του είναι όταν περπατά με τους μαθητές του και όταν ανεβαίνει στο Όρος για να μιλήσει. Να έχετε υγεία και δύναμη και να περπατάτε».
Και κατέληξε: «Έχουμε συγκροτήσει μια κοινωνία όπου νοιώθουμε ασφαλής και θα συνεχίσουμε».
Αμέσως κάλεσε τους εκπροσώπους των Αρχών, του Ομίλου Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ και τους περιπατητές και τους παρέδωσε το αναμνηστικό των εγκαινίων, μια γκλίτσα από κρανιά.
Αμέσως υλοποιήθηκε και το σκέλος του προγράμματος που προέβλεπε την εκκίνηση προαιρετικής πεζοπορίας στη διαδρομή Μακρινίτσα – Κουκουράβα – Άγιος Ονούφριος, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί από τους παρισταμένους. Οι καλεσμένοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν πρώτοι ένα μέρος της διαδρομής, από την Μακρινίτσα μέχρι τον Άγιο Ονούφριο, απολαμβάνοντας τον φυσικό πλούτο της περιοχής και τα μοναδικά αρχοντικά και τις Εκκλησιές, περπατώντας σε ιστορικά μονοπάτια και καλοδιατηρημένα καλντερίμια. Επέστρεψαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην πλατεία της Μακρινίτσας, για να ακολουθήσει λιτό γεύμα, προσφορά της Ενοριακής Επιτροπής του Ι.Ν. της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας, όπου οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τοπικά εδέσματα και παραδοσιακά πιάτα.