Κατ’ αυτήν ομίλησε για το ζήτημα των σχέσεων εντός της ιερατικής οικογένειας η εξαίρετη επιστήμων και παιδοψυχίατρος κ. Ελένη Καραγιάννη, η οποία με τον σύζυγό της Δημήτρη, βρίσκονται στην Κέρκυρα, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, εν όψει της λήξης των πνευματικών συνάξεων της τοπικής Εκκλησίας.
Η κ. Καραγιάννη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, τόνισε ότι ούτε ο ιερέας ούτε η πρεσβυτέρα μπορούν να θεωρηθούν αποκλειστικά ρόλοι. Είναι πρόσωπα και ο ρόλος εμπλουτίζει το πρόσωπο, ενώ το πρόσωπο εμπλουτίζει τον ρόλο και τις υπόλοιπες ιδιότητες του ανθρώπου. Για τους ιερείς είναι σημαντική η ενσυναίσθηση, η προσωπική επικοινωνία, ο αγώνας για συνεχή βελτίωση, η υπέρβαση της συνήθειας και της ευκολίας, η προσπάθεια για να έχουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις τόσο στην ενορία όσο και στην οικογένειά τους. Η κούραση υπάρχει πάντοτε, αλλά όταν συνοδεύεται από την ικανοποίηση της προσφοράς δίδεται νόημα στην αποστολή. Οι διαφορές ανάμεσα στο ζευγάρι είναι ευκαιρία διεύρυνσης της ποιότητας της σχέσης και όχι εμπόδιο στην ποιότητα της επικοινωνίας, κάτι που συχνά γίνεται και αποτελεί πειρασμό. Προχώρημα είναι το να γνωρίζεις το καινούργιο, χωρίς να χάνεις τις αξίες σου. Έχει σημασία τόσο ο ιερέας όσο και η πρεσβυτέρα να λένε “ευχαριστώ”, να αποδίδουν αξία και τιμή σε κάθε παιδί τους, το οποίο και πρέπει να αντιμετωπίζουν ως διαφορετικό από τα άλλα. Υπάρχει η ρουτίνα της διεκπεραίωσης, που κάνει την σχέση γονέων και παιδιών, όπως και την σχέση του ζευγαριού να μην εμπνέεται από την αγάπη. Ασυζητητί χρειάζεται γενναιοδωρία, τόσο στην έκφραση των αισθημάτων όσο και στην έμπρακτη λειτουργία των σχέσεων τόσο ανάμεσα στο ζευγάρι όσο και στα παιδιά. Το απότομο ύφος, η συνεχής κριτική, ο φόβος ότι ο ιερέας και η πρεσβυτέρα πρέπει να αποδείξουν κάτι στην κοινωνία σε σχέση με τα παιδιά τους λειτουργούν αποτρεπτικά στην αγάπη. Χρειάζεται να υπάρχει χώρος τόσο στο σπίτι για όλους, όσο και στην καρδιά, ώστε τα πάντα να λειτουργούν εν προσευχή και αγάπη και να υπάρχει η στόχευση της κατά Χριστόν ζωής.
Ακολούθησε ένας πολύ γόνιμος διάλογος με τους ιερείς και τις πρεσβυτέρες, στον οποίο συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές, τόνισε ότι σήμερα η ιερατική οικογένεια, παρά την περιθωριοποίησή της σε κοινωνικό επίπεδο κατά τα μοντέρνα πρότυπα των καιρών, παραμένει φάρος και ελπίδα και πρότυπο οικογένειας, καθώς εκφράζει στη πράξη την αγάπη στην συζυγία, όπως και την υγιή ανατροφή των παιδιών. Μέσα από την ιερατική οικογένεια οι άνθρωποι προσβλέπουν στην παρουσία του Χριστού στον κόσμο, στην διαφύλαξη αξιών, σε μια κοινωνικότητα σεβασμού και πνευματικότητας. Έχει σημασία πάντως η επιμόρφωση των κληρικών και των πρεσβυτερών τους, καθώς δίδεται η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, κάτι που λειτουργεί στην περαιτέρω προοπτική της ενότητας και της κοινωνίας. Ο κ. Νεκτάριος έκλεισε τις σκέψεις του τονίζοντας την χαρά που αισθάνεται για τους κληρικούς και τις οικογένειές τους, καθώς και για την ωραία διακονία τους.