Εκδήλωση Μνήμης για τον Μακαριστό Φθιώτιδος Αμβρόσιο Νικολαΐδη
Με ιδιαίτερο σεβασμό τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη μας το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, η Ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αμβροσίου Μεδιολάνων και η μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου Νικολαΐδη.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης Φθιώτιδος κ. Συμεών το πρωί του Σαββάτου ετέλεσε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, Αρχιερατικό Τρισάγιο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Προκατόχου του κυρού Αμβροσίου, παρουσία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη, Ιερέων της πόλεως και του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου.
Αναφερόμενος ο Σεβασμιώτατος στον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Αμβρόσιο, χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αμβροσίου Αρχιεπισκόπου Μεδιολάνων θεωρήσαμε επιτακτικό χρέος αγάπης να θυμηθούμε και πάλι, διότι κάθε μέρα εννοούμε θα τους προκατόχους μας να θυμηθούμε και πάλι έναν Ιεράρχη της τοπικής μας Εκκλησίας έναν Ποιμένα της Φθιωτικής γης, ο οποίος αναπαύεται εις τους ουρανούς αναμένοντας την κοινή Ανάσταση το μακαριστό προκάτοχο μου κυρό Αμβρόσιο.
Το απόγευμα θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του παρουσιάζοντας τη μελέτη την εμπεριστατωμένη, ενδελεχή και κοπιώδη του λόγιου Κληρικού της Μητροπόλεώς μας και πολύτιμου συνεργάτη του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου μας Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου μας πατρός Νεοφύτου Ραφαηλίδη, αλλά πάνω από όλα και με την παρουσία του κυρίου Δημάρχου, ο οποίος είναι ο πρώτος πολίτης αυτής της πόλεως μαρτυρούμε με το σεβασμό στην ιστορία μας, στην παράδοση μας διότι όλοι οι Ποιμενάρχες της Φθιώτιδος άφησαν το δικό τους στίγμα μέσα στο πέρασμα τους από αυτήν την ευλογημένη περιοχή, ένα πέρασμα διακονίας, ιστορίας και προσφορά.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Δήμαρχε πού είστε εδώ και αυτή σας είπα η παρουσία έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ένα βαθύτατο συμβολισμό για μας, διότι και η πολιτεία με τους θεσμούς της οφείλει να αποτίει τον σεβασμό και την τιμή όχι μόνο σε αυτούς που βρίσκονται σε αυτή τη φάση της πορείας μέσα στα πράγματα, αλλά και σε αυτούς που πέρασαν και άφησαν το αποτύπωμά τους, διότι τότε ένας λαός, μία περιοχή, μία κοινωνία έχει μία συνοχή όχι πρόσκαιρη, αλλά μία συνεκτικότητα, η οποία έχει μία διαχρονία μας της. Έχει βάθος στο χρόνο, έχει ουσία στο παρόν, έχει προοπτική στο μέλλον.
Εύχομαι η μνήμη των προκατόχων μου να εμπνέει πρώτα εμένα στην Ποιμαντορία μου και στη διακονία μου, αλλά και όλους τους κληρικούς και λαϊκούς, τα μέλη της Εκκλησίας μας. Να είναι η μνήμη του αιωνία και να έχουμε την ευχή του».
Στις 6:00 το απόγευμα στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του πονήματος του Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη, το οποίο παρουσιάζει εμπεριστατωμένα την ζωή και την δράση του μεγάλου αυτού Ιεράρχου της Εκκλησίας μας, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστο τόσο στην Εκκλησία της Ελλάδος, όσο και στην ένδοξη Πατρίδα μας.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού κα Σοφία Παναγιώτου – Θεολόγος και σύμφωνα με το πρόγραμμα, αρχικά η κα Παναγιώτου ανέγνωσε τη συγχαρητήρια Επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Ακολούθως ο Πρωτοσύγεκλλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος Φιλόλογος – Θεολόγος, παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο, τον συγγραφέα του πονήματος, π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη.
«Αναλάβαμε απόψε π. Νεόφυτε να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι παρ’ όλο που θυσιαστικά με πολύ κόπο και πολύ κούραση , όλα τα προηγούμενα τα υπηρετήσατε, είμαστε σίγουροι δε ότι με το φωτισμό και τη βοήθεια του Θεού αλλά και χάρη στην πνευματική και επιστημονική σας κατάρτιση θα συνεχίσετε ευδόκιμα να τα υπηρετείτε αλλά κυριότατα σας ευχαριστούμε και σας σε επαινούμε ταπεινά διότι στην μορφή, στην έκφραση, στην διαγωγή και την αναστροφή σας παραμένετε πάντοτε ο παραδοσιακός κληρικός, ο λειτουργός του Υψίστου, ο Πνευματικός, ο κατηχητής, ο Κήρυκας, ο ακούραστος ποιμένας, ο παπα- Νεόφυτος μας. Να ζείτε πατέρα Νεοφύτου να έχετε υγεία να αξιωθείτε να γράψετε πολλά – πολλά βιβλία ακόμη αλλά πρώτιστα να αξιωθείτε πάμπολλες φορές μέχρι του βαθέως γήρατός σας να ευλογείτε τη Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος τελώντας δι’ ευχών του Σεβασμιωτάτου τα Ιερά Μυστήρια. Σας ευχαριστούμε πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο π. Άγγελος.
Στην συνέχεια το Βιβλίο: «ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ 1932 – 1958», παρουσίασαν οι Ελλογιμώτατοι Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών των δύο Πανεπιστημίων της Πατρίδος μας, κα Ευαγγελία Αμοιρίδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Χρήστος Καραγιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κα Αμοιρίδου μεταξύ των άλλων ανέφερε:
«Είναι πολλά και αξιόλογα αυτά που μπορεί να αναφέρει κανείς για τον εν λόγω μητροπολίτη. Όμως η ώρα κυλά γρήγορα, ο χρόνος που έχω στην διάθεσή μου τελειώνει -αν δεν τον έχω καταχραστεί ήδη- και πρέπει να παραχωρήσω τον λόγο στον επόμενο ομιλητή. Φαντάζομαι ο π. Νεόφυτος αναλογίζεται πως δεν ανέφερα εκείνο, θα μπορούσα να μνημονεύσω και το τάδε… Όμως σήμερα δεν είμαστε εδώ για να γνωρίσουμε με κάθε λεπτομέρεια τον βίο και τα έργα του μητροπολίτη Φθιώτιδος Αμβροσίου, πράγμα αδύνατον, άλλωστε. Είμαστε εδώ για να γνωρίσουμε όσα από τον βίο και την προσωπικότητά του κατάφερε να ανασυστήσει και να αναδείξει η πολύμοχθη έρευνα, συνδυασμένη με την κριτική σκέψη ενός εργάτη του απαιτητικού Αμπελώνος του Κυρίου, αλλά και της γνώσης. Είναι βέβαιο πώς ο π. Νεόφυτος με το πόνημά του επιτέλεσε στο ακέραιο το χρέος και το καθήκον, που θεωρεί ότι είχε προς την Εκκλησία και την ιστορία, όχι μόνον την τοπική, της Φθιώτιδος. Γνωρίζοντας δε εξ ιδίας πείρας το απαιτητικό της ιστορικής έρευνας και συγγραφής, δεν θα μπορούσα παρά να συγχαρώ την πρεσβυτέρα, που οπωσδήποτε του εξασφάλισε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο, και, φυσικά, να συγχαρώ τον ίδιο, που από το υστέρημα του χρόνου του, ανταπέδωσε το χρέος προσφέροντας στον τόπο που τον δέχτηκε αλλά και στην έρευνα.»
Ο κ. Καραγιάννης στην συνέχεια μεταξύ των άλλων υπογράμμισε:
«Οφείλω να πω ότι, αν και μπορεί να φαντάζει υπερβολικό, η εντύπωση που αποκόμισα από την ανάγνωση του βιβλίου του π. Νεοφύτου, είναι ότι την ώρα που η τελευταία σελίδα του κλείνει, μια σχέση, τολμώ να πω ισόβια, έχει επικυρωθεί. Και λέω ισόβια, διότι πρόκειται για ένα σύγγραμμα άξιο διαρκούς μελέτης, όχι μόνο από τους ειδικούς ιστορικούς, αλλά και από τους απλούς αναγνώστες, καθώς με εξαιρετικό τρόπο, μακριά τόσο από εξιδανικευμένες ωραιοποιήσεις όσο και από ισοπεδωτικούς μηδενισμούς, με επιστημονική ανάλυση και ρέουσα γλώσσα αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ζωής και της δράσης ενός ιεράρχη ευσεβή, με ακέραιη εκκλησιαστική συνείδηση, δεδοκιμασμένο θάρρος και αγωνιστικότητα, ένα πρότυπο προς μίμηση, του Αμβροσίου Νικολαΐδη. π. Νεόφυτε Σας ευχαριστούμε θερμά για το πνευματικό Σας δώρο»
Ο π. Νεόφυτος ανελεθών στο βήμα ευχαρίστησε αρχικά με λόγους υικού σεβασμού και αγάπης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών για την διοργάνωση αυτής της εκδηλώσεως, αλλά και όλους τους Ελλογιμωτάτους Καθηγητές για τους τόσο σημαντικούς τους λόγους.
Κλείνοντας τον λόγο του υπογράμμισε:
«Η εργασία αυτή αποτελεί χρέος και ιερό καθήκον απέναντι στην Εκκλησία και την ιστορική μνήμη. Χρέος και τιμή σ᾿ αυτούς που φεύγουν. Οφειλόμενο φόρο τιμής και ευλάβειας στη μνήμη εκείνου και χρέος τόσο απέναντι στην Εκκλησία, όσο και προς την τοπική εκκλησιαστική μας ιστορία. Πρόθεσή μας ήταν να αποτυπώσουμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη πιστότητα μια σελίδα της νεώτερης ιστορίας της Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Προσπαθήσαμε να μη προσθέσουμε η να μη αφαιρέσουμε κάτι. Να μη αλλοιώσουμε θετικά η αρνητικά τα πρόσωπα και τα γεγονότα. Αλλά να τα φωτογραφήσουμε από κάποια απόσταση. Σήμερα, ημέρα πα-ρουσίασης της εκδεδομένης πλέον εργασίας μας, στην οποία αφιερώσαμε κόπο και χρόνο πολύ και για την οποία υποβληθήκαμε σε πολλές θυσίες επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους εκείνους που βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ολοκλήρωση και έκδοσή της.
Στη σύζυγό μου Κωνσταντίνα και τα παιδιά μου Χρυσόστομο, Ελένη και Γιάννη για την υπομονή, την κατανόηση και την αγάπη τους.
Στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικόλαο για την ανάθεση του θέματος και γιατί συμπεριέλαβε την εργασία μας στις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αγκάλιασε με θέρμη την έκδοση σαν να ήταν δικό του έργο. Πρότεινε, επέλεξε την ημερομηνία παρουσίασης, ευλόγησε και περιέβαλε με την αγάπη του την αποψινή εκδήλωση. Στην κ. Σοφία Βακιρτσιδέλη, προισταμένη των ΓΑΚ Νομού Φθιώτιδος, για τη βοήθειά της. Στους Φιλολόγους Δημήτριο Σφήκα και Δήμητρα Τσεργά, που επιμελήθηκαν τις διορθώσεις. Σ΄ όλους, όσοι μου εμπιστεύθηκαν τις παλιές φωτογραφίες που περιέχονται στο Βιβλίο. Στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος που επιμελήθηκε την έκδοση. Στο STAR Κεντρικής Ελλάδος για την κάλυψη σήμερα της εκδήλωσης. Στην Ελλογιμωτάτη κ. Ευαγγελία Αμοιρίδου, τον Ελλογιμώτατο κ. Χρήστο Καραγιάννη, τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο και την κ. Σοφία Παναγιώτου που ανέλαβαν το βάρος και τη φροντίδα της παρουσίασης.
Σε όλους εσάς που απόψε συγκεντρωθήκατε εδώ για να τιμήσετε το Μακαριστό κυρό Αμβρόσιο, να εκφράσετε την αγάπη σας στην Εκκλησία και να εκφράσετε την αγάπη και την εκτίμηση στο πρόσωπό μου. Σας Ευχαριστώ».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος. Χαιρετισμό επίσης απέστειλαν: ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χαιρέτισε και έκλεισε την εκδήλωση, ευχαριστώντας δια πολλών τον π. Νεόφυτο, συγχαίροντας τον για την ιστορική και ενδελεχή αυτή εργασία του, της συγγραφής του μελαλεπίβουλου πονήματος για τον μακαριστό προκάτοχό του κυρό Αμβρόσιο. Επίσης ευχαρίστησε τον άγιο Πρωτοσύγκελλο και τους δύο Ελογιμμωτάτους Καθηγητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, αλλά και όλους τους Άρχοντες της πόλεως και τους πιστούς, οι οποίοι κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:
«Η αποψινή εκδήλωση είναι καλύτερη γιορτή που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τον μακαριστό προκάτοχό μου κυρό Αμβρόσιο, του οποίου τη μνήμη με σεβασμό θεωρούμε, ευχόμενοι υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Έχουμε χρέος να διασώσουμε τα πολύτιμα πράγματα του τόπου μας, να διασώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και να την αξιοποιήσουμε με την κατάλληλη τεκμηρίωση και την κατάλληλη επεξεργασία και την κατάλληλη προβολή.
Εν όψη των εορτασμών από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως και από της Εθνικής παλιγγενεσίας θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ όλοι μας, να μην είναι αυτές οι εκδηλώσεις ένα φολκλορικό πανηγύρι αλλά να είναι μία ευκαιρία να ξαναδούμε συλλογικά τον εαυτό μας, την εθνική μας ταυτότητα, να εργαστούμε για να επουλώσουμε πληγές, να διδαχθούμε από τα λάθη μας και εκεί χρειάζεται πράγματι αναθεώρηση όχι της ιστορίας , άλλα αναθεώρηση της πορείας μας. Το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον, ως Ελλάδα, ως Εκκλησία, ως κοινωνία, με ποιές προοπτικές, με ποιες προτεραιότητες με ποιο προσανατολισμό. Και αν αυτό ενδεχομένως είναι δύσκολο να γίνει σε ευρύτερο επίπεδο ας το τολμήσουμε εμείς στη δική μας μικρή αλλά όμορφη κοινωνία και η οικογένεια. Να ξαναδούμε τον εαυτό μας την ιστορία μας και να χαράξουμε από κοινού στόχους και προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον, που είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας.
Με αυτά τα πτωχά λόγια και πάλι θέλω όλους να σας ευχαριστήσω μέσα από καρδιά μου που γεμίσατε το Αμφιθέατρο της Μητροπόλεως μας αλλά πάνω από όλα γεμίσατε με αγάπη την καρδιά μου.
Είναι η πρώτη εκδήλωση την οποία πραγματοποιούμε σε αυτόν εδώ το χώρο και θέλω να είσαι πάντα κοντά στο κάλεσμα της Μητρόπολης, στο κάλεσμα του Μητροπολίτου στο κάλεσμα της Εκκλησίας. Θα σας καλούμε και θα σας προσκαλούμε για εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ουσία, έχουν αξία, έχουν νόημα, διότι η η ζωή μας αξίζει ένα καλύτερο νόημα.
Σε όλους σας εύχομαι η Χάρις του Θεού να σκεπάζει τη ζωή σας. Εύχομαι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους ανεξαιρέτως στις οικογένειές σας και θέλω να παρακαλέσω όποιος έχει όμορφες σκέψεις όμορφες, ιδέες, καλές προτάσεις να έρθει να τις συζητήσουμε να τις επεξεργαστούμε. Κι εγώ και οι συνεργάτες μου θέλουμε να μαθητεύσουμε από σας. Δώστε μας Λοιπόν ιδέες, σκέψεις και προτάσεις και ελάτε να συνεργαστούμε, να γίνουμε ομάδα εργασίας, μαζί μία παρέα πράγματα, να κάνουμε ωραία πράγματα για τον τόπο μας γιατί ο τόπος μας το αξίζει, για να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι, η Φθιώτιδα το Κέντρο της Ελλάδος μπορεί να γίνει το κέντρο της έμπνευσής του Ελληνισμού».
Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, συνοδευόμενος από Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ο Δήμαρχος Λαμιών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδος Αρχιπύραρχος Αντώνιος Παληός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Μακρυγιάννης, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου μας, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Παναγίας Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτης, Ταξιαρχών Νεραΐδος τυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Βενετσάνος, πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεως μας, Ακαδημαϊκοί Καθηγητές και Εκπαιδευτικοί της πόλεως και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm), ενώ μαγνητοσκοπήθηκε από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», προκειμένου να μεταδοθεί εν ευθέτω χρόνω μέσω του καναλιού και μέσω της Ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως μας www.imfth.gr.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου