Dogma

Εκκλησία Κρήτης: Συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς – Κρίσιμη η αυριανή Σύνοδος στο Φανάρι

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, στην οποία μετείχαν οι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, καθώς επίσης ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πρόδρομος Ξενάκης, ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Δημήτρης Μηλαθιανάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, είχε σήμερα ( 26/11) διαδοχιές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μάλιστα ο  Νομικός Σύμβουλος κ. Μηλαθιανάκης, μιλώντας στον 98.4 είπε ότι η αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι, στην οποία μετέχει κι ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου – Αυλοποτάμου Ευγένιος, είναι κρίσιμη για το μέλλον των συνομιλιών της Εκκλησίας με την πολιτεία.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και στη συνέχεια με τον πρόεδρου του Ποταμιού, κ. Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ ακολούθησε συνάντηση και  τον πρόεδρο της Ένωσης  Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατανοεί απόλυτα τον αιφνιδιασμό και την αγανάκτηση που προκάλεσε στους κόλπους της Εκκλησίας ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι διαπραγματεύσεις και οι ανακοινώσεις. Τους ενημέρωσε ότι δεν είχε καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση για τη “συμφωνία”, πόσο μάλλον για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών. Χαρακτήρισε μάλιστα τη “συμφωνία” “άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του κ. Τσίπρα” καθώς, όπως είπε, “αυτό που απεδείχθη ότι τον ενδιέφερε ήταν η εξαγγελία 10.000 νέων κομματικών προσλήψεων”.

Ο Πρόεδρος τη Ν.Δ. ξεκαθάρισε επίσης ότι ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας επιβάλει μονομερώς την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, η Νέα Δημοκρατία δεν θα την αναγνωρίσει ως επόμενη κυβέρνηση και θα επαναφέρει το υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας τους.

Ως προς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ν.Δ. ότι δεν είναι αναγκαία η αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτά μπορούν να προωθηθούν με καλόπιστο διάλογο και ότι δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Υπενθύμισε επιπλέον ότι, όσα άρθρα και εάν προταθούν για αναθεώρηση από τη σημερινή κυβέρνηση, την ευθύνη για το αν τελικώς θα μεταβληθούν και σε ποια κατεύθυνση, την έχει, εκ του Συντάγματος, η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε τέλος ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, πλην όμως για την υποστήριξη του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, αντιπρόεδρος του Ποταμιού και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Μας εξέφρασαν το παράπονό τους ότι είχαν μείνει έξω από τις διαδικασίες λήψης απόφασης. Ασφαλώς και δεν πρέπει να μείνουν ξεκρέμαστοι οι κληρικοί. Συζητήσαμε και θέματα συνταγματικής αναθεώρησης όπου επαναλάβαμε θέσεις του Ποταμιού για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Κράτους, αναγνωρίζοντας το ιστορικό προβάδισμα της Ορθοδοξίας.

Για τη μισθοδοσία μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα εξετάσουμε ως Ποτάμι μία δική μας θέση. Θα έχει να κάνει με το να μην είναι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά να είναι κατοχυρωμένη η μισθοδοσία τους από το Κράτος».

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, είχε συνάντηση χθες (25/11) και με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος, άλλωστε, μεταβαίνει για τη Σύνοδο στο Φανάρι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης/ Γιώργος Κονταρίνης