ΕΚΠΑ: Στα κορυφαία Πανεπιστήμια για την επίδοση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

  • Δόγμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, οι διακρίσεις που κατάφερε το ΕΚΠΑ επιβεβαιώνουν τη σημαντική δραστηριοποίηση και επίδοσή του σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και των διακρίσεων φύλου, την υψηλή απασχολησιμότητα των αποφοίτων, την διεθνή ερευνητική δικτύωση, αλλά και την ακαδημαϊκή φήμη και την αποδοχή από τους εργοδότες και την αγορά εργασίας.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις κατά την πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων από την QS (Quacquarelli Symonds).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, οι διακρίσεις που κατάφερε το ΕΚΠΑ επιβεβαιώνουν τη σημαντική δραστηριοποίηση και επίδοσή του σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και των διακρίσεων φύλου, την υψηλή απασχολησιμότητα των αποφοίτων, την διεθνή ερευνητική δικτύωση, αλλά και την ακαδημαϊκή φήμη και την αποδοχή από τους εργοδότες και την αγορά εργασίας.

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης:

Το ΕΚΠΑ είναι ένα από τα δύο ελληνικά πανεπιστήμιο που λαμβάνουν διακρίσεις και στις δύο κατηγορίες επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνει «αργυρό μετάλλιο» στην κατηγορία «Κοινωνική Επίδραση», η οποία περιλαμβάνει δύο δείκτες, τους SDGs 5 και 10 – Ισότητα των φύλων και μείωση των ανισοτήτων, και «Χάλκινο Μετάλλιο» στην κατηγορία «Περιβαλλοντικός Αντίκτυπος» η οποία βασίζεται στην ομαδοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs )7, 11, 12, 13, 14 και 15 – προσιτή και καθαρή ενέργεια, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, δράση για το κλίμα, ζωή κάτω από το νερό και ζωή στη γη.

Στο νέο κριτήριο της κατάταξης που αφορά την «Διεθνή Ερευνητική Δικτύωση» (International Research Network) και εισήχθη φέτος για πρώτη φορά, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 147η θέση παγκοσμίως.

Βρίσκεται πλέον στα top 350 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στην «φήμη μεταξύ των εργοδοτών», ανεβαίνοντας 29 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταλαμβάνοντας την 304η θέση παγκοσμίως.

Ανέβηκε 50 θέσεις σε σχέση με την περσινή κατάταξη και βρίσκεται πλέον στις θέσεις 601-650. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι ανεβαίνει ύστερα από 8 χρόνια (από το 2014) στα οποία βρισκόταν συνεχώς στις θέσεις 651-700 επιβεβαιώνοντας την ανοδική του τάση.

Επιπροσθέτως ανέβηκε 17 θέσεις στο κριτήριο Academic Reputation και βρίσκεται στην 342η θέση παγκοσμίως.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία της QS φαίνεται ότι το ΕΚΠΑ για το 2022-2023 βρίσκεται στο top 43% των Πανεπιστημίων έναντι του top 55% των Πανεπιστημίων παγκοσμίως που βρισκόταν το έτος 2021-2022, και του top 70% που βρισκόταν το 2016-2017, γεγονός που δεικνύει την ουσιαστική του άνοδο.

Η συγκεκριμένη διεθνής κατάταξη που δημοσιεύθηκε για 18η συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μία από τις πλέον έγκυρες και σημαντικές κατατάξεις. Βασίστηκε σε πάνω από 117 εκατομμύρια ετεροαναφορές που εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 16,4 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, καθώς και σε 151.000 απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και 99.000 ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις εργοδοτών.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα αξιολογήθηκαν περισσότερα από 6.000 Πανεπιστήμια από μία αρχική λίστα. Από αυτά εντοπίστηκαν 2462 πανεπιστήμια που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα top 1400 και τελικά καταρτίστηκε ο πίνακας κατάταξης με τα καλύτερα 1422 από αυτά. Η QS World University Rankings για το 2022 συμπεριέλαβε στη γενική κατάταξη Πανεπιστήμια από 100 χώρες, με 124 νέες συμμετοχές, και 6 ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στη φετινή παγκόσμια κατάταξη στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Βραβεύτηκαν τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια

Τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια έλαβαν συνολικά έξι μετάλλια (3 αργυρά και 3 χάλκινα). Το ΕΚΠΑ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έλαβαν από δύο μετάλλια (ένα αργυρό και ένα χάλκινο), ενώ ένα αργυρό μετάλλιο έλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ένα χάλκινο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στόχος της μεθοδολογίας της εν λόγω κατάταξης, ήταν να δοθεί μια αίσθηση της σχετικής παραγωγικότητας της έρευνας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) στα ιδρύματα που συμμετέχουν στην παγκόσμια κατάταξη. Εξετάστηκε τόσο η συνολική ερευνητική παραγωγή των ιδρυμάτων, όσο και ο αντίκτυπος αυτής της παραγωγής, για να καταλήξει η αποτίμηση σε μια συγκεκριμένη βαθμολογική κλίμακα.

Στη συνολική παγκόσμια κατάταξη συμπεριλήφθηκαν έξι ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στην κατάταξη είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώ ακολουθούν, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο στις ετεροαναφορές ανά μέλος ΔΕΠ, στη διεθνή ερευνητική δικτύωση και πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων.

Το γεγονός ότι βρίσκεται κάτω από το 50% του παγκόσμιου μέσου όρου στους άλλους δύο δείκτες οφείλεται αφενός στη μείωση του ακαδημαϊκού προσωπικού ελέω κρίσης και στο γεγονός ότι δεν μπορεί να προσελκύσει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ξένους καθηγητές διότι δεν μπορεί να προσφέρει τα κίνητρα, τις απολαβές και τις εργασιακές συνθήκες των ξένων μεγάλων Πανεπιστημίων.

Πηγή: https://www.newsit.gr/

TOP NEWS