Εκπαιδευτικά προγράμματα για κληρικούς και λαϊκούς
Αγιασμός για την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης και ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της εκκλησίας τελέσθηκε σήμερα στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της μητρόπολης Λαγκαδά.
Αγιασμός για την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης και ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της εκκλησίας τελέσθηκε σήμερα στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της μητρόπολης Λαγκαδά.
Τα τρέχοντα αυτά προγράμματα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας» του Ε. Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Απευθύνονται σε κληρικούς και σε λαϊκά στελέχη της εκκλησίας, ενώ είναι και πιστοποιημένα σύμφωνα με το «Σύστημα Πιστοποίησης Επιμόρφωσης» (ΦΕΚ 1592 30/9/2010).
Μετά τον αγιασμό, ακολούθησε η παρουσίαση εν συντομία, από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και ψυχίατρο, των τομέων δράσης αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την επιμόρφωση, κατάρτιση, διαμόρφωση, ποιμαντική εξειδίκευση και δια βίου εκπαίδευση των προς χειροτονία και των εν ενεργεία κληρικών, καθώς και των λαϊκών στελεχών.
Οι τομείς και τα πεδία δράσης αυτών των σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν στην μητρόπολη Λαγκαδά είναι: οι σύγχρονες ποιμαντικές προσεγγίσεις των προβλημάτων του γάμου και της οικογενείας, η ποιμαντική προσέγγιση του παιδιού και του εφήβου στη σύγχρονη πραγματικότητα, οι σύγχρονοι τρόποι και μέθοδοι ποιμαντικής συμπαράστασης στους πενθούντες, τους νοσούντες και τους οικείους τους.
Τα παραπάνω εκπαιδευτικά τμήματα θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2014- 2015, ενώ στη λήξη θα μπορούν όλοι εκτός από τα πνευματικά οφέλη να λάβουν και βεβαίωση πιστοποιημένης επιμόρφωσης αλλά και μοριοδότησης σύμφωνα με τη βάση μοριοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.
Μετά το πέρας της παρουσίασης όλου του προγράμματος από τον γενικό διευθυντή του ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, ο μητροπολίτης Λαγκαδά ευχαρίστησε τον ομιλητή ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει προς όλους τους συμμετέχοντες την σπουδαιότητα αυτού του προγράμματος και τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να δημιουργήσει στην επιμόρφωση του κλήρου.
To απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα του πνευματικού κέντρου της μητρόπολης Λαγκαδά «Αγία Κυράννα», πραγματοποιήθηκε η πρώτη εισήγηση του εναρκτήριου τομέα δράσης που έχει ως γενικό πλαίσιο τις «Σύγχρονες ποιμαντικές προσεγγίσεις των προβλημάτων του γάμου και της οικογενείας», από τον π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη.
Ο ομιλητής, μέσα από έννοιες και λέξεις κλειδιά όπως οικογένεια, οικογενειακές σχέσεις, οικογενειακό σύστημα, και κρίση του θεσμού της οικογένειας, αναφέρθηκε στη δομή και τη λειτουργία του θεσμού της οικογένειας και στην ταχύτητα της αλλαγής της.
Αναφέροντας ότι οι ερευνητές αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα του ορισμού της έννοιας της οικογένειας αλλά και της περιγραφής των ανθρωπίνων σχέσεων εντός των οικογενειακών σχημάτων, ο πατήρ Αδαμάντιος τόνισε ότι αυτή η πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να μην απασχολήσει τον ποιμαντικό προβληματισμό.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η ποιμαντική που θέλει να σταθεί με συνέπεια έναντι όλων αυτών οφείλει να προδιαγράψει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το υπόδειγμα της κοινωνικής παρουσίας του Ιησού ενσαρκώνεται από τον ποιμένα».
Καταλήγοντας την εισήγηση του, ο π. Αδαμάντιος επεσήμανε ότι απαιτείται η μελέτη και η κατανόηση των συντεταγμένων και των δομικών στοιχείων που συγκροτούν την δυναμική των αλλαγών στην οικογένεια, υπογραμμίζοντας ότι είναι προφανές ένα τόσο σημαντικό φαινόμενο να μην μπορεί να αφήσει αδιάφορη τη θεολογία και την εκκλησία, κι επομένως, την ποιμαντική θεωρία και πράξη.