Dogma

Εξόδιος ακολουθία μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Μπαξεβάνη

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του πρυτάνεως των ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Μπαξεβάνη.

Της εξοδίου ακολουθίας προηγήθηκε Θεία Λειτουργία από τους εφημερίους του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, κατά την οποία τέθηκε σε προσκύνηση το σκήνωμα του εκλιπόντος Ιερέως.

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο οποίος είχε συνυπηρετήσει με τον αείμνηστο π. Βασίλειο στην Αποστολική Μητρόπολη της Βεροίας επί αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας κυρού Παύλου.

Τον Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ενώ με βαθιά συγκίνηση ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας εκφώνησε επικήδειο λόγο και αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα του εκλιπόντος Ιερέως.

Η ταφή του μακαριστού Ιερέως πραγματοποιήθηκε στην ιδιαιτέρα πατρίδα του στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Ο μακαριστός π. Βασίλειος Μπαξεβάνης γεννήθηκε το 1936 στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, γόνος ιερατικής οικογένειας, του ιερέως π. Ιωάννου και της πρεσβυτέρας Βενετίας Μπαξεβάνη. Έλαβε την θύραθεν παιδεία στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, υπήρξε απόφοιτος της εκκλησιαστικής σχολής της «Αγίας Αναστασίας», και στη συνέχεια για λίγους μήνες φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε.

Νυμφεύθηκε την Σοφία Σταματίου από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης με την οποία απέκτησε τρία τέκνα, τον Ιωάννη, τον Νικόλαο και τον Παύλο. Το 1959 ακολουθεί τον Γέροντά του Μητροπολίτη Κασσανδρείας Καλλίνικο Χαραλαμπάκη στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και το ίδιο έτος χειροτονείται διάκονος. Το 1968 χειροτονείται πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Βεροίας Καλλίνικο.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ιερατικής του διακονίας υπηρέτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Βεροίας ενώ διακόνησε και το έργο της διοικήσεως στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, ως ταμίας.

Στα χρόνια της ιερατικής του διακονίας αναδείχθηκε πολύτιμος συνεργάτης τριών αρχιερέων, του μακαριστού Γέροντος του Μητροπολίτου Βεροίας Καλλινίκου, του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου και του νυν Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος έως της συνταξιοδοτήσεως του.

Ο αείμνηστος π. Βασίλειος διακρινόταν για την ευλάβεια και την αγάπη του προς τις Ιερές Ακολουθίες καθ’ όλη την διάρκεια των 55 ετών ακαμάτου διακονίας του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Στην μνήμη όλων, όσοι είχαν την χαρά να τον ακούσουν να ιερουργεί και να ψάλλει, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη η στεντόρεια και καλλικέλαδη φωνή του.