Dogma Newsdesk
Το 2013 συμπληρώνονται 1.700 χρόνια από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων και 100 χρόνια από τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.
Καθώς αυτά τα δύο μεγάλα ιστορικά γεγονότα συνδέουν άρρηκτα τον σερβικό με τον ελληνικό λαό, πραγματοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος μια εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα σε ένα σχολείο της Ξάνθης και σε ένα σχολείο της Νις Σερβίας, γενέτειρας τον Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Αυτή η κοινή εργασία έχει τέσσερα στάδια (τα οποία, βέβαια, ενδέχεται να διαφοροποιηθούν) που περιλαμβάνουν τη σύνδεση των δύο σχολείων με επισκέψεις αντιπροσωπιών από κάθε σχολείο, επικοινωνία μέσα από το διαδίκτυο και τελικά τη δημιουργία μιας κοινής ερευνητικής εργασίας.
Η ερευνητική εργασία θα περιλαμβάνει εργαστήρια με θέμα «Ο Μέγας Κωνσταντίνος και το Διάταγμα των Μεδιολάνων» και «Οι θρησκευτικές ελευθερίες στον 21ο αιώνα», όπου θα συζητηθούν οι θρησκευτικές ελευθερίες (αν υπάρχουν) και οι συνθήκες διαβίωσης των χριστιανών στο Κόσοβο και στα Μετόχια, στη βόρεια Κύπρο και στην Τουρκία.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης. Το πρώτο στάδιο του προγράμματος έλαβε χώρα στην Ξάνθη στις 12-14 Δεκεμβρίου.
Οι Σέρβοι καθηγητές του Λυκείου «Μπόρα Σάνκοβιτς» φιλοξενήθηκαν από τη μητρόπολη, ενώ οι μαθητές από τις οικογένειες των μαθητών του 3ου Λυκείου Ξάνθης. Η επίσκεψη, εκτός από τη γνωριμία και τις εργασίες ανάμεσα στους μαθητές, περιελάμβανε επίσκεψη στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος παρέθεσε γεύμα στον Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης, καθώς και επισκέψεις στα Αβδηρα, στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στο μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και ξενάγηση στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.
Σε δήλωσή του στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ανέφερε τα εξής: «Η ακριτική Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου ανταποκρίνεται πρόθυμα σε πρωτοβουλίες που προάγουν τις διορθόδοξες σχέσεις, και μάλιστα αυτές μεταξύ των ορθοδόξων νέων. Υποστηρίξαμε έτσι με πολλή χαρά τη φιλοξενία ομάδος έξι μαθητών και τεσσάρων καθηγητών από το Λύκειο “Μπόρα Στάνκοβιτς” του Νις της Σερβίας.
Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε από το 3ο Λύκειο Ξάνθης κατά το τριήμερο 12-15 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ο ήλιος της ελευθερίας του Κωνσταντίνου”, με αφορμή την επέτειο 1.700 ετών από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων (313 μ.Χ.) από τον Μέγα Κωνσταντίνο, γενέτειρα του οποίου υπήρξε η Νύσσα, σημερινή Νις της Σερβίας.
Οι μαθητές των δύο λυκείων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την ιερά μητρόπολη και τις ιερές μονές της περιοχής, τα αρχαιολογικά αξιοθέατα του τόπου μας, καθώς και τον παραδοσιακό οικισμό της Παλαιάς Ξάνθης. Επίσης γευμάτισαν με τους μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης, στην οποία φοιτούν και μαθητές από το Βάλιεβο της Σερβίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλατζή για την πολύτιμη οικονομική συνδρομή του, τον διευθυντή του 3ου Λυκείου κ. Κων/νο Τσεντικόπουλο και τις εκπαιδευτικούς κυρία Δήμητρα Αγιαννίτου και κυρία Περιστέρα Αλεξιάδου, καθώς και τους μαθητές για την ολόθερμη φιλοξενία που επεφύλαξαν στους Σέρβους συνομηλίκους τους».
Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής σε δήλωσή του στη «δημοκρατία» για το πρόγραμμα αυτό επισήμανε: «Αυτή η συνεννόηση με τους Σέρβους ομοδόξους πρέπει να προχωρήσει γενικότερα, πρέπει από τέτοιου είδους δράσεις να τις πολλαπλασιάσουμε.
Οι ακρίτες μας και η Εκκλησία στις ακριτικές περιοχές όχι μόνο ανταποκρίνεται στον ρόλο της, αλλά γνωρίζει και να αποτελεί γέφυρα πολιτισμών, γέφυρα εθνών, ακόμα και γέφυρα θρησκειών».
Για το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων μαθητών μίλησε στη «δημοκρατία» και ο διευθυντής του 3ου ο οποίος τόνισε: «Είναι ένα πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και έχει να κάνει με τη συνεργασία ανάμεσα σε ένα σερβικό και ένα ελληνικό σχολείο.
Το σερβικό είναι το σχολείο “Μπόραν Στάνκοβιτς” που έχει έδρα στην πόλη Νις της Σερβίας. Το θέμα του προγράμματος είναι τα 1.700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, το διάταγμα της ανεξιθρησκίας το οποίο θεσπίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τον Λικίνιο.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος κατάγεται από τη Νις της Σερβίας. Κάνανε, λοιπόν, οι Σέρβοι κάποιες εκδηλώσεις πάνω σε αυτό το αντικείμενο και θέλησαν να συνεργαστούν με ένα ελληνικό σχολείο, και σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα επισκέφθηκαν την Ξάνθη και παρουσίασαν στο αμφιθέατρο του σχολείου μας την εργασία που είχαν ετοιμάσει για τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και γενικότερα για την πόλη τους και για το σχολείο τους.
Επισκέφθηκαν στην πόλη μας τον μητροπολίτη, ο οποίος αγκάλιασε αυτή την επίσκεψη των Σέρβων μαθητών και καθηγητών με θέρμη. Από τη δική μας πλευρά τώρα θα γίνει η ανταπόδοση αυτής της επίσκεψης στα τέλη Μαρτίου, όπου θα πάμε κι εμείς στη Σερβία για να παρουσιάσουμε την εργασία μας στο ίδιο θέμα».
*Το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο ένθετο της εφημερίδας Δημοκρατία για την Ορθοδοξία, υπογράφει ο Κώστας Παππάς