Ελληνοτουρκικά: Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα
Την ίδια στιγμή από πλευράς της Αγκυρας συνεχίζεται να καταγράφεται μια τακτική διαρκούς έντασης και στρατιωτικοποίησης της ρητορικής σε όλα τα επίπεδα.
Βασίλης Νέδος
Με τους υπουργούς Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ και του Λιβάνου Αμπντάλ Μπου Χαμπίμπ θα συναντηθεί σήμερα ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συνέχισης της ενημέρωσης των ομολόγων του της Ε.Ε., αλλά και της ευρύτερης περιοχής ενδιαφέροντος της Ελλάδας για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στις συζητήσεις με τον Λιβανέζο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας θα συζητήσει και για την ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις για την Ελλάδα συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, που αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της δυνατότητας συμβιβασμών στο συγκεκριμένο πεδίο.
Εν τω μεταξύ χθες, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα προχώρησε στην επίδοση διαβήματος σχετικά με την άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν προ ολίγων ημερών την είσοδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, ο οποίος ταξίδεψε στην πόλη ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.
Την ίδια στιγμή από πλευράς της Αγκυρας συνεχίζεται να καταγράφεται μια τακτική διαρκούς έντασης και στρατιωτικοποίησης της ρητορικής σε όλα τα επίπεδα. Κατ’ αρχάς χθες τα ξημερώματα (03:20) ένα τουρκικό UAV πέταξε ξανά πάνω από την Κανδελιούσσα, σε μια ημέρα που καταγράφηκαν 69 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Στο πλαίσιο της στρατιωτικοποίησης του λόγου εντάσσεται και η προώθηση από μέρους του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Αναντολού» της είδησης ότι συνεχίζονται οι δοκιμές του πυραύλου αέρος αέρος «Μποζντάγ» της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του συνέχισε κάποιες αμφίσημες αλυτρωτικές δηλώσεις. Και συγκεκριμένα σημείωσε ότι «μέχρι να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα αιώνων του λαού μας, δεν θα σταματήσουμε, δεν θα υποκύψουμε στις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας».
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ και της Ε.Ε. καθώς, όπως υποστήριξε, επιχειρούν «να διαταράξουν τις ισορροπίες στην περιοχή με τη μονομερή στάση τους στο Κυπριακό και την Ελλάδα και να χαλάσουν το κλίμα ειρήνης». Ο ίδιος επανήλθε υποστηρίζοντας τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο, λέγοντας ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους «είναι σημαντική, όχι μόνο για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή ειρήνης».
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/