Εορτή Αγίων Χρυσάνθου και Δαρείας στη Χαλκίδα
Την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 εόρτασε τη δεύτερη πανήγυρή του το Ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας Οδηγήτριας Χαλκίδος «Μέσα Παναγίτσα», το οποίο υπάγεται στην Ενορία Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.
Αιτία της δεύτερης πανηγύρεως είναι ότι ο κτήτορας του παρεκκλησίου ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χαλκίδος και Καρυστίας κυρός Χρύσανθος Προβατάς (1907-1921), ο οποίος το αφιέρωσε ταυτόχρονα στην Υπεραγία Θεοτόκο και στους Αγίους Μάρτυρες Χρύσανθο και Δαρεία, καθώς επίσης και η ύπαρξη του τάφου και της προτομής του μακαριστού Αρχιερέως στον περίβολο του Ι. Παρεκκλησίου.
Την Παρασκευή 18 Μαρτίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και στην εν συνεχεία τελεσθείσα ι. Ακολουθία της Β΄ στάσεως των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους της Ενορίας Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα-Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη-Προϊστάμενο της Ενορίας και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος, ανέφερε, ακούσαμε απόψε στους χαιρετισμούς στην Παναγία μας να ονομάζεται ο αιώνας αυτός απατεώνας και πράγματι έτσι είναι, για όσους ζουν αυτή τη ζωή νομίζοντας ότι είναι εφήμερη και ότι ζουν μόνο για να περνούν καλά.
Το Άγιο ζεύγος όμως, που τιμούμε απόψε και αύριο, οι Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία έζησαν, έχοντας ως οδοδείκτη τους τον Χριστό. Αποτελούν πρότυπα για μας τους χριστιανούς και ειδικότερα σε όσους έχει δοθεί το χάρισμα από τον Θεό να δημιουργήσουν οικογένεια.
Έζησαν τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, στην περίοδο των διωγμών. Ο Χρύσανθος ήταν γιος επιφανούς ειδωλολάτρη της Αλεξάνδρειας, κατηχήθηκε όμως στη χριστιανική πίστη από κάποιον ορθόδοξο Επίσκοπο και βαπτίσθηκε χριστιανός. Όταν ο πατέρας του πληροφορήθηκε την πράξη του, προσπάθησε μάταια με διάφορους τρόπους να τον μεταπείσει. Τελευταία του ελπίδα υπήρξε ο γάμος του με μία ελληνίδα ειδωλολάτρισσα, την Αθηναία Δαρεία.
Όμως ο Χρύσανθος είχε τα δικά του σχέδια και μετά από πολλές συζητήσεις και κατηχήσεις, κατάφερε να πείσει τη Δαρεία ότι η πραγματική πίστη και αλήθεια ευρίσκεται κοντά στο Χριστό.
Έκτοτε, ο Χρύσανθος και η Δαρεία επιδόθηκαν με θαυμαστό ζήλο στη διάδοση του Λόγου του Θεού. Γι’ αυτό συνελήφθησαν, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και όταν οι βασανιστές τους είδαν ότι δεν μπορούν να κάμψουν το φρόνημά τους, τούς έθαψαν ζωντανούς.
Μαζί τους συνεορτάζεται η οικογένεια του δημίου τους Τριβούνου, που μετεστράφη στον χριστιανισμό βλέποντας την καρτερία των Αγίων στα βασανιστήρια, την οποία αντλούσαν από την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό.
Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος με τους περί αυτόν Κληρικούς τέλεσε Τρισάγιο στον προκάτοχό του Μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Χρύσανθο (Πρόβατα), ο οποίος εποίμανε την ενωμένη τότε Μητρόπολη Χαλκίδος και Καρυστίας κατά τα έτη 1907 – 1921, ενώ πριν ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη στη Λίμνη.
Ευχήθηκε δε στους ευσεβείς ενορίτες τα έτη της ζωής τους να είναι πολλά, ευλογημένα και γεμάτα υγεία, με τις πρεσβείες της Παναγίας μας και των Αγίων Χρυσάνθου και Δαρείας.
Το Σάββατο 19 Μαρτίου, το πρωί, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος κηρύσσοντας τον θείο λόγο, με έναυσμα την διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή (Ιωάν 15, 17-16, 2), αναφέρθηκε στη ζωή των εορταζόντων Αγίων Μαρτύρων, ως μια έκφραση διαρκούς αντιπαράθεσης του «κόσμου» (εμπαθούς βίου) προς τους ανθρώπους του Θεού και κάλεσε τους πιστούς να παραμένουν προσηλωμένοι στην αγάπη του Θεού κατά το πρότυπο των Μαρτύρων της Πίστεως.
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος, πλαισιωμένος από τους προαναφερθέντες Εφημερίους της Ενορίας, τον συνεφημέριο τους Πρωτοπρεσβ. Χαράλαμπο Ταραμίγκο και τον αφυπηρετήσαντα Σταυροφόρο Αντώνιο Αντωνίου, τέλεσε το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, το οποίο είχε ετοιμασθεί με την πρόνοια των Ιερέων και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας.
Το ιερό Αναλόγιο, διηκόνησαν με πιστότητα στο πατροπαράδοτο βυζαντινό μέλος ο διακονών ως άμισθος ιεροψάλτης του Ι. Παρεκκλησίου, εξ Ίμβρου καταγόμενος ιατρός καρδιολόγος κ. Χριστοφόρος Σωφρονίου, Άρχων Υπομνηματογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ., και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, συνεπικουρούμενοι από επίσης δόκιμους ιεροψάλτες.
Το σύνολο των ιερών Ακολουθιών αναμεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97, 7fm).