Προσφωνώντας τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από το ευαγγελικό ανάγνωσμα, στο οποίο ο Κύριος χαρακτηρίζει τον εαυτό Του ως την θύρα, διά της οποίας όποιος εισέλθει θα σωθεί. Αυτό το παράδειγμα ακολούθησαν οι Πατέρες της Εκκλησίας, εν οις συγκαταλέγεται και ο Άγιος Αρσένιος, Μητροπολίτης Κερκύρας, ο οποίος έγινε θύρα για να εισέλθουν στη βασιλεία των Ουρανών οι πιστοί της εποχής του. Δίδαξε την ακαινοτόμητο διδασκαλία της πίστεως. Θαυματούργησε χάρις στην ευλογία και την χάρη την οποία έλαβε από τον Θεό, διά την αγίαν βιοτήν του. Οδήγησε τον λαό του στην πίστη και στάθηκε κοντά του. Αξιώθηκε να φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη, για να διαμαρτυρηθεί μαζί με τον λαό του για τις αδικίες που ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος, κατόπιν κακών υποδείξεων από συμβούλους του, επέβαλε στον λαό της Κέρκυρας. Και ο Άγιος είχε πειθώ, διότι ζούσε την παρουσία του Θεού και ο Θεός το άδικο δεν το ευλογεί.
Στην εποχή μας τίθενται και πάλι στους πιστούς ερωτήματα: πόσο βλέπουμε την Εκκλησία ως θύρα για να βρούμε δι’ αυτής την σωτηρία; Πόσο εμπιστευόμαστε τον λόγο της; Πόσο θέλουμε να δώσουμε σκοπό στη ζωή μας μέσω αυτής; Χρειάζεται να αντισταθούμε σε κελεύσματα που οδηγούν σε αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας μας. Ο λαός του Θεού στις ημέρες της ποικίλης δοκιμασίας, ηθικής και πνευματικής, καλείται να πυκνώσει τις τάξεις της Εκκλησίας και να αγωνιστεί πνευματικά ώστε η αλήθεια της πίστεως να φωτίσει και να καθοδηγήσει, με τις πρεσβείες των Αγίων μας, όπως του Αγίου Αρσενίου.
Μετά την θεία λειτουργία τελέστηκε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, η καθιερωμένη λιτάνευση του λειψάνου και της εικόνος του Αγίου Αρσενίου.