Dogma

Επανέναρξη διαλέξεων ελεύθερου πανεπιστημίου Μητρόπολης Κερκύρας

 Ξεκίνησαν και πάλι, μετά την διακοπή λόγω του κορωνοϊού, οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Κέρκυρας, από το 2011.

Στον θεσμό αυτό διακεκριμένοι επιστήμονες αναπτύσσουν θέματα με ελεύθερη συμμετοχή που αναφέρονται στην σχέση της επιστήμης με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων περιλαμβάνει τρεις διαλέξεις του ομότιμου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Νίκου Παπαδημητρίου. Η πρώτη δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαΐου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), με θέμα «Γλώσσα, έρωτας, θάνατος: αναζητώντας αντίδοτα».

Ο ομιλητής, παίρνοντας αφόρμηση από πίνακες του Munch και του Poussin, καθώς και από την λειτουργία Fortuna Desperata του J. Obrecht τόνισε ότι η γλώσσα εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα, γίνεται δημιουργικότητα, κάνοντας τον άνθρωπο να αποκαλύπτει τον εσωτερικό του κόσμο. Η Γλώσσα όμως δεν είναι μόνο εργαλείο επικοινωνίας, αλλά δημιουργεί κόσμους και ιστορία. Το ίδιο και ο έρωτας είναι σχέση, συναίσθημα, ιστορία, τέχνη. Η γλώσσα του έρωτα μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο εκείνης του Θανάτου. Το τέλος μιας σχέσης, άλλωστε, ως σκιά Θανάτου εκφράζεται μέσα από την γλώσσα της διάψευσης και της ματαίωσης.

Η γλώσσα στις ημέρες μας στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να μεταδίδει πληροφορίες. Φτωχοποιείται, το λεξιλόγιο ιδίως των νεώτερων περιορίζεται δραματικά και κυριαρχεί η δύναμη του κινητού και του υπολογιστή. Χρειάζεται αφύπνιση, ώστε να μπορούμε να εκφράζουμε συναισθήματα, σκέψεις και βαθύτερα νόηματα, που να υπερβαίνουν τον φόβο και τον θάνατο. Τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχουν τον φόβο μέσα τους. Επομένως, δεν μπορούν να εκφράσουν αυθεντικά βιώματα διά της γλώσσας. Ο άνθρωπος είναι το κλειδί.

Στην συνέχεια, έγινε ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος, με έμφαση στον τρόπο που η γλώσσα μπορεί να αποτυπώσει πνευματικότητα, στην σημασία του έντυπου βιβλίου, στην εκκλησιαστική γλώσσα ως έκφραση έρωτα και νίκης κατά του φόβου και του θανάτου, στη γλώσσα της μουσικής, όπως επίσης και στην κρίση της παιδείας, η οποία δεν επιτρέπει στην νέα γενιά να μπορέσει να κινητοποιηθεί και γλωσσικά.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας εκπροσώπησε ο Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, και πνευματικός σύμβουλος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων.

Η δεύτερη διάλεξη από τον καθηγητή κ. Παπαδημητρίου θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 και ώρα 7.30 στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2), με θέμα: «Γλώσσα, Ιστορία, Πολιτισμός: από τους αρχαίους Έλληνες στη σύγχρονη τέχνη». Η είσοδος είναι ελεύθερη.