Επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. για εκπαιδευτικούς της Ξάνθης
Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε διαδικτυακά την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η επίδραση και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον σύγχρονο άνθρωπο» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου για εκπαιδευτικούς της Ξάνθης.
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».
Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει σε κληρικούς και λαϊκούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Πανοσ. Αρχιμ. Σωφρόνιο Γκουτζίνη για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «Η επίδραση και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον σύγχρονο άνθρωπο» επισημαίνοντας ότι για την Εκκλησία η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι ευλογία Θεού, αρκεί να λειτουργεί με γνώμονα τον άνθρωπο και να ενεργεί για χάρη του.
Ακολούθως, μίλησε ο Πανοσ. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Ι.Π.Ε. και στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα: «Σύγχρονη Τεχνολογία: Πηγή ευλογίας ή διακινδύνευσης»
Το πρόγραμμα παρακολουθούν, μέσα από τη συνεργασία με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, 29 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι Πανοσ. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιατρός – Θεολόγος, Σεβαστιανός Σωμαράκης, Δρ. Κανονικού Δικαίου και Υφηγητής Παν/μιου Στρασβούργου, Γραμματέας Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννης Περιστερίδης, Χημικός Μηχανικός M.Sc., Θεολόγος Μ.Α., Υπάλληλος Ε.Κ.Υ.Ο., ο κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Υποστράτηγος ε.α. – Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος και ο κ. Στέργιος Κωνσταντίνου, Δικηγόρος, Κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Δίκαιο της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Πληροφορίας, Επικοινωνίας και Τεχνολογίας.
Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αν. Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.