Επισκέψιμες πλέον οι υπόγειες στοές της ιεράς μονής Οσίου Λουκά

  • Dogma
στοές

Το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου 2016 τελέστηκαν τα εγκαίνια των υπόγειων στοών της βόρειας πτέρυγας της Μονής του Οσίου Λουκά.

Την ακολουθία των εγκαινίων για τις υπόγειες στοές της μονής τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος επί πολλά έτη υπήρξε Ηγούμενος της Μονής, με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου και Κηφισίας κ. Κυρίλλου, του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Συμεών,  ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, των υπευθύνων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, εκπροσώπων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού και των πιστών της ευρύτερης περιοχής.

img_3955a-768x512

Μετά την ακολουθία ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών διάβασε χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου και των αρμοδίων για την ανάδειξη των υπόγειων στοών επισημαίνοντας τον διπλό χαρακτήρα της Μονής του Οσίου Λουκά, ως μνημείου αλλά και ως χώρου λατρείας. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στο ιστορικό αποκατάστασης των υπόγειων στοών, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970 χάρη στις ενέργειες του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως μας και νυν Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, τον οποίο και ευχαρίστησε για την εν γένει προσφορά του στη Μονή του Οσίου Λουκά και στην Τοπική Εκκλησία. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των υπόγειων στοών, οι οποίες σύμφωνα με την παράδοση ονομάζονται «κατοικούμενα» ή «κατηχούμενα», διότι τον καιρό της Τουρκοκρατίας χρησίμευαν ως κρυψώνες για τα γυναικόπαιδα, τονίζοντας συνάμα τη μεγάλη συμβολή της Μονής στην απελευθέρωση του Γένους.

img_3922a

Τέλος, ευχαρίστησε τους υπευθύνους της πρώην 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που επιμελήθηκαν τις εργασίες αναστήλωσης, την Έφορο Αρχαιοτήτων Ευβοίας κα Παρή Καλαμαρά, την Έφορο Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή, όσους εργάστηκαν για το έργο της αποκατάστασης των στοών, καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω της οποίας έγινε η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια μίλησε η Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Χαραμή και κατόπιν η Έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας κα Καλαμαρά, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό των εργασιών αναστήλωσης της Μονής, οι οποίες ξεκίνησαν από τον 19ο αιώνα. Κατόπιν, ακολούθησε ξενάγηση στις αναστηλωμένες υπόγειες στοές από τις κ.κ. Καλαμαρά και Χαραμή και στο τέλος προσφέρθηκε σε όλους μοναστηριακό κέρασμα. Να αναφερθεί ότι το έργο πραγματοποιήθηκε από την πρώην 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μέσα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

TOP NEWS