Επιστολή διαμαρτυρίας του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου προς την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ»

  • Dogma
επιστολή

Για αποχαρακτηρισμό του Δήμου και πλήγμα στη θρησκευτικότητά του κάνει λόγο  η επιστολή διαμαρτυρίας προς την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» του εκκλησιαστικού  συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου, αναφορικά με την  απόφαση της μετονομασίας του σταθμού του μετρό από  Άγιος Δημήτριος σε Αλέκος Παναγούλης.

«H κοινοποίηση και μόνο της απόφασης περί αλλαγής του ονόματος του τοπικού σταθμού μετρό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε όλο τον λαό της Ενορίας και την έντονη διαμαρτυρία του, καθώς θεωρεί ότι αφενός μεν, αποχαρακτηρίζεται ο Δήμος μας, ο οποίος είναι γνωστός στο πανελλήνιο με το όνομα του ονοματοδότη πολιούχου του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, (ο Ιερός Ναός του οποίου από το έτος 1874 ήταν το κέντρο του πάλαι ποτέ χωρίου «Μπραχάμι», που σήμερα μετεξελίχθηκε σε πολυπληθή Δήμο με πληθυσμό άνω των 85.000 κατοίκων), αφετέρου δε, πλήττεται η θρησκευτικότητά του», τονίζεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων  στη σχετική επιστολή.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

Αξιότιμε κε Πρόεδρε
Αξιότιμα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
της Εταιρείας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.»,

Η Ενορία του Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής και το πολυάριθμο χριστεπώνυμο πλήρωμά της, με μεγάλη θλίψη αλλά και οδύνη πληροφορήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον Τύπο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ότι το Δ.Σ. της εταιρείας δημοσίου συμφέροντος «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος του σταθμού του Μετρό «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» σε «Αλέκος Παναγούλης» διαγράφοντας την ονομασία «Άγιος Δημήτριος».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» αναφέρει:
«….Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.

Ειδικότερα, …ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» της Γραμμής 2 μετονομάζεται σε «Αλέκος Παναγούλης».

Η καταργούμενη ονομασία θα διατηρηθεί στη σήμανση του σταθμού μέσα σε παρένθεση, δηλαδή «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», έως την 30η Απριλίου 2020. Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί η αποκλειστική χρήση της νέας ονομασίας.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης…

την Πρωτομαγιά του 2020 στο σταθμό «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», οπότε και θα αποκαλυφθεί η οριστική ονομασία του.

Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης».

Σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» «η μετονομασία θα λειτουργήσει ως μία διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης».

Θέτουμε, λοιπόν, στη Διοίκηση της εταιρείας τα εξής ερωτήματα:

Πόσο δημοκρατικά ελήφθη η απόφαση της αλλαγής του ονόματος του σταθμού από «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» σε «Αλέκος Παναγούλης»; Συζητήθηκε με τους τοπικούς φορείς του Δήμου μας, έγινε κάποια δημόσια τοπική διαβούλευση, κατατέθηκαν απόψεις ή η απόφαση ήταν μονομερής και ταυτόχρονα «Δημοκρατική»;
Η ύπαρξη του ονόματος «Άγιος Δημήτριος» πόσο προκάλεσε αισθήματα ή μνήμες «δουλείας-υποταγής» στην τοπική κοινωνία κατά το χρονικό διάστημα των 17 ετών που υπάρχει στον συγκριμένο σταθμό ή πόσο έβλαψε την αξία της «ελευθερίας», έτσι ώστε η απάλειψή του να θεωρείται καρπός αγώνων για την κατάκτηση της πολυπόθητης «ελευθερίας»;
Ποιός φορέας ή πρόσωπο πληροφόρησε τους αρμοδίους της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» ότι η συνύπαρξη των δύο ονομάτων «Άγιος Δημήτριος» και «Αλέκος Παναγούλης» αποτελεί αιτία κοινωνικής σύγκρουσης, οπότε η διαγραφή του πρώτου ονόματος θα συντελέσει στην «Εθνική» και «Tοπική Συμφιλίωση»;
H κοινοποίηση και μόνο της απόφασης περί αλλαγής του ονόματος του τοπικού σταθμού μετρό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε όλο τον λαό της Ενορίας και την έντονη διαμαρτυρία του, καθώς θεωρεί ότι αφενός μεν, αποχαρακτηρίζεται ο Δήμος μας, ο οποίος είναι γνωστός στο πανελλήνιο με το όνομα του ονοματοδότη πολιούχου του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, (ο Ιερός Ναός του οποίου από το έτος 1874 ήταν το κέντρο του πάλαι ποτέ χωρίου «Μπραχάμι», που σήμερα μετεξελίχθηκε σε πολυπληθή Δήμο με πληθυσμό άνω των 85.000 κατοίκων), αφετέρου δε, πλήττεται η θρησκευτικότητά του.

Παρακαλούμε με την επιστολή αυτή να σεβαστεί το Δ.Σ. της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» τόσο το όνομα του Δήμου μας, όσο και το ακράδαντο θρησκευτικό αίσθημα του λαού μας και να μην επιχειρηθεί παρόμοια αλλαγή στο μέλλον. Εξάλλου θα πρέπει να υπομνήσουμε στο Δ.Σ. της εταιρείας, ότι το Μετρό είναι μέσο μαζικής μεταφοράς με συγκεκριμένους προορισμούς και όχι δρόμος ή πλατεία, όπου τιμής ένεκεν δίνουμε ονομασίες σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας μας. Επομένως, τί πιο φυσιολογικό να γνωρίζει ο επιβάτης του Μετρό τον τόπο προορισμού του, τον Δήμο που θέλει να αφιχθεί. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, ότι ο Δήμος μας διαθέτει τρεις σταθμούς του Μετρό στα γεωγραφικά του όρια, εκ των οποίων ο πρώτος ονομάζεται με το τοπωνύμιο «Δάφνη» και ο τρίτος με το τοπωνύμιο «Ηλιούπολη». Πώς είναι δυνατόν ένας Δήμος με τρεις σταθμούς μετρό, να μην έχει ούτε σε έναν από αυτούς το τοπωνύμιό του; Τέλος, ας μη λησμονεί το Δ.Σ. της εταιρείας ότι ο ελληνικός λαός δεν συμμορφώνεται πάντοτε με τα κελεύσματα των διαφόρων μαζικών φορέων. Ουδείς αποκαλεί παραδείγματος χάρη την οδό Σταδίου ως Ουίνστον Τσώρτσιλ ή την οδό Πανεπιστημίου ως Ελευθερίου Βενιζέλου ή την οδό Πειραιώς ως Παναγή Τσαλδάρη.

Παρακαλούμε πολύ τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Ταχιάο , ο οποίος μάλιστα κατάγεται από την Θεσσαλονίκη, την πόλη του Αγίου Δημητρίου και τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» να λάβουν υπόψη τους τις παραινέσεις μας με την βεβαιότητα ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ψυχική και κοινωνική γαλήνη στις δεκάδες χιλιάδες των ενοριτών και δημοτών μας, οι οποίοι ουδέποτε θα δεχθούν αλλαγή του ονόματος στο σταθμό «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης».

Διατελούμε μετά τιμής

Οι Ιερείς του Ιερού Ναού
Τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Τα Μέλη της Νεανικής Εστίας
Οι Συνεργάτες Ενοριακού Έργου

TOP NEWS