Οι κληρικοί της Μητροπόλεως, από τις τρεις χώρες, συγκεντρώθηκαν υπό τον Ποιμενάρχη τους στην γραφική πόλη La Roche-en-Ardenne του Βελγίου, με σκοπό την επιμόρφωσή τους και την κοινωνία των προβληματισμών και των διαφόρων σημαντικών θεμάτων, τα οποία αφορούν τη διακονία τους. Ομίλησαν τρεις διακεκριμένοι προσκεκλημένοι εισηγητές με γενικό θέμα: “Η ζωή και η διακονία του ιερέως στο κέντρο της Ενωμένης Ευρώπης“.
Η πρώτη συνεδρία ξεκίνησε με την εναρκτήρια προσευχή και ακολούθησε η ανάγνωση του μηνύματος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο για την πρωτοβουλία του αυτή και απηύθυνε λόγους πατρικούς και παραινετικούς προς την Σύναξη. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε πρώτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για το πατρικό του ενδιαφέρον δια του μήνυματος το οποίο απέστειλε στη Σύναξη. Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην επέτειο της συμπληρώσεως 25 καλυκάρπων ετών από την ημέρα της αναρρήσεώς του στον Οικουμενικό Θρόνο. Ευχαρίστησε και καλωσόρισε με θερμά λόγια επίσης, τους προσκεκλημένους εισηγητές, καθώς και τους κληρικούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Στην εκτενή και εμπνευσμένη ομιλία του έθεσε υπό τον τύπον των ήλων τα φλέγοντα ποιμαντικά θέματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο ιερεύς στη διακονία της Διασποράς. Την δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνάξεως πραγματοποιήθηκαν οι τρεις κύριες διαλέξεις της τριημερίδας. Η πρώτη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον Πανoσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία Ζάχαρου, πνευματικό ανάστημα του Γέροτνος Σοφρωνίου Ζαχάρωφ, από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Essex, με θέμα: “Η ζωή του ιερέως στην Ορθόδοξη Διασπορά“. Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από την πρεσβυτέρα Βασιλεία Hookway-Χαραλάμπους από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας με θέμα “Η ζωή της πρεσβυτέρας στην Ορθόδοξη Διασπορά“, η οποία αναφέρθηκε στις διάφορες πτυχές της ζωής και της της διακονίας των κληρικών, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από την πρεσβυτέρα ως σύζυγο και μητέρα, καθώς και τον δικό της ενεργό ρόλο στην ενοριακή ζωή της Εκκλησίας.
Τρίτος και τελευταίος εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθ. Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, με θέμα: “Προκλήσεις της Ποιμαντικής του 21ου αιώνα“. Ο Ελλογιμώτατος κ. Καθηγητής αναφέρθηκε στις προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο κληρικός στην σύγχρονη εποχή, τη ποιμαντική διαχείρηση και αντιμετώπιση των αναγκών του ποιμνίου της ορθοδόξου διασποράς από τον ιερέα του σήμερα. Τις τρεις εισηγήσεις ακολούθησαν εκτενείς συζητήσεις και εποικοδομητικός διάλογος, με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων στα ζητήματα ποιμαντικής της εν Ευρώπη Ορθοδοξίας. Την τρίτη και τελευταία ημέρα της Συνάξεως πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέματα λειτουργικής, κατηχητικής, βιοηθικής, ποιμαντικής προσέγγισης των νέων, καθώς και θέματα τα οποία αφορούν σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας κλήρου και λαού. Ακολούθησε η καταληκτήρια ομιλία του Μητροπολίτου, όπου με πατρική αγάπη έθεσε καίρια πρακτικά ζητήματα σχετικά με την εύρυθμη διοίκηση και λειτουργία της Μητροπόλεως, νουθετώντας και συμβουλεύοντας τον ιερό κλήρο για την παρουσία και το έργο τους στις χώρες του Benelux. Έπειτα πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία, σχετικά με την αξιολόγηση της τριημερίδας, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο όλοι οι συμμετέχοντες κληρικοί οι οποίοι εξέφρασαν με τον πλέον δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο τις προτάσεις, επισημάνσεις και παρατηρήσεις τους. Η πρώτη αυτή τριήμερη Ιερατική Σύναξη έκλεισε με δοξολογία προς τον Θεό, ενώ οι πατέρες λίγο πριν την αναχώρησή τους, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση τους.