Με επιτυχία τα σεμινάρια Κατηχητών της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος

  • Dogma
Θεσσαλιώτιδος

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων συμμετείχε στο πέμπτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών Ιερών Μητροπόλεων Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο πραγματοποίησε η Ιερά Σύνοδος.

Το θέμα της φετινής χρονιάς ήταν: «Η τέχνη και ο πολιτισμός ως εργαλεία κατήχησης». Το συνέδριο έλαβε χώρα στην Ιερά νήσο της Τήνου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας & Μήλου κατά το τριήμερο 29-31/8/2016. Συντονιστής του Συνεδρίου ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος. Εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος ήταν ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος π. Παναγιώτης Καλλιώρας και δύο κατηχητές ο π. Αθανάσιος Αντωνίου και η κ. Ιωάννα Γιαννακάκου, της Αρχιερατικής Περιφερείας Καρδίτσης.  Στο 4ο σεμινάριο των Κατηχητών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεώς Θεσσαλιώτιδος στο συνέδριο παρουσίασαν τα θέματα από το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και μεταξύ άλλων ανέφεραν:

Η Τέχνη, «η ανιδιοτελής ματιά στον κόσμο», κατά τον Παπανούτσο, αποτελεί έναν εναλλακτικό δρόμο συνάντησης Θεού με τους ανθρώπους. Εάν τα λόγια αρκούσαν, οι άνθρωποι δεν θα είχαν Τέχνη, γι αυτό μοιάζει με την εμπειρία της πίστης, εμπειρία, που υπερβαίνει την λεκτική περιγραφή και υπενθυμίζει την αποφατική διάσταση της θεολογίας μας.

Η Τέχνη έδωσε από την αρχή της ιστορίας της Εκκλησίας μας πολύτιμα εργαλεία προβολής και ερμηνείας της αλήθειας της. Όταν η Τέχνη και ο Πολιτισμός λοιπόν διαποτίσουν την κατήχηση, αυτή αποβαίνει μύηση σ’ ένα κόσμο Θεϊκού κάλλους και αρχέγονης αρμονίας.

«….όλη η Θεία λατρεία είναι Πολιτισμός και Τέχνη αν κανείς σκεφτεί πόσες τέχνες συνεργάζονται για να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος και το περιβάλλον μέσα στον οποίο τελείται η Θεία λατρεία…» καθώς και ότι «….σήμερα τα παιδιά να κατηχούνται μέσα από αυτήν την ιστορική διαδρομή της Τέχνης και του Πολιτισμού όπου και η Εκκλησία με τον τρόπο της καλλιεργεί».

και ότι «…η Εκκλησία δεν φοβάται την Τέχνη και τον Πολιτισμό, αντίθετα τα στηρίζει και το καταδεικνύει αυτό και η ιστορική αναδρομή της σύνδεσης παλαιού, αρχαίου ελληνικού και χριστιανικού πνεύματος…».

Image00005 Image00004

Κατά την γνώμη του Θεολόγου κ. Ηλία Λιαμή, Προέδρου της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την προσφορά της τέχνης και του πολιτισμού στην κατήχηση καταφέρνουμε 4 πράγματα :

Α) Να λέμε ότι δεν καταφέρνουμε με τα λόγια.

Β) Ο Κατηχούμενος να κατανοεί εμπειρικά και να ψηλαφεί με τα χέρια του και τις υπόλοιπες αισθήσεις του, το εκκλησιαστικό γεγονός.

Γ) Να αφυπνίζει την δημιουργικότητα του ανθρώπου ως «Εικόνα Θεού» και να δημιουργεί με την ύλη και τα κατάλληλα εργαλεία από τίποτα να τα κάνει κάτι, κάτι που τα ζώα αδυνατούν να πετύχουν.

και Δ) Με την τέχνη ακούμε και βλέπουμε τον πόνο των ανθρώπων που κραυγάζουν σιωπηλά μέσα από τα έργα τους.

Τα εφόδια του πολιτισμού και της παιδαγωγίας αποτελούν κατηχητικά εργαλεία για εμάς. Να τα μάθουμε όμως καλά, όχι με μετριότητα! Με καλαισθησία να μυήσουμε τα παιδιά.

«Για να ζεστάνεις την γη, πρέπει να γίνεις Ήλιος…»! Για να ανάψουμε μία μικρή σπίθα στις καρδιές των παιδιών, πρέπει πρώτα οι δικές μας καρδιές (Ιερέων και Κατηχητών) να φλέγονται από ζήλο, πίστη και αγάπη .

Από την αγιότητα δεν απέχουμε τόσο πολύ όσο νομίζουμε….!

Με το 4ο και τελευταίο σεμινάριο, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των σεμιναρίων για την φετινή χρονιά, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και φέτος η Ιερά μας Μητρόπολη.

Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2016. Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης , κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και γραμματέας της συνοδικής επιτροπής επί της χριστιανικής αγωγής και νεότητας. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: Διακονώντας με ευθύνη και πνευματικότητα.

Image00003 Image00002

Το δεύτερο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου2016. Ομιλητή ήταν ο κ. Ηλίας Λιαμής Διδάκτωρ Θεολογίας, Μουσικοπαιδαγωγός, Συγγραφέας και πρόεδρος της συνοδικής επιτροπής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: Ο κατηχητής ως πνευματικός ηγέτης και εμπνευστής.

Το τρίτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: Η πάλη της προσευχής. Ο χώρος που διεξήχθησαν τα σεμινάρια ήταν το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης. Η προσέλευση των Κατηχητών ήταν πάντα πολύ μεγάλη όπου με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούσαν τα σεμινάρια. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος παίρνοντας τον λόγο στο τέλος, ευχαρίστησε πολύ τον υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος π. Παναγιώτη Καλλιώρα καθώς και τους κατηχητές π. Αθανάσιο Αντωνίου και κ. Ιωάννα Γιαννακάκου για την συμμετοχή τους στο 5ο Πανελλήνιο συνέδριο Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και που μας μετέφεραν με πολύ ωραίο τρόπο τα αποτελέσματα του συνεδρίου. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τόνισε: Προσπαθήστε να προοδεύετε. Αυτό το οποίο προσφέρετε στα παιδιά να έχει πρόοδο και να είναι ποιοτικό. Να έχετε μια προσωπική, ουσιαστική, καρδιακή επικοινωνία με τα παιδιά που έρχονται στο κατηχητικό. Εάν δεν τους δοθείτε δεν πρόκειται να σας δοθεί το παιδί. Πρέπει να βρούμε και εργάτες, στελέχη στον αμπελώνα, για να αυξηθεί και να έχει αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα μας είναι αυτό το οποίο τονίστηκε. Αποτέλεσμα και σκοπός είναι η εισδοχή μας μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, η σχέση μας με τον Χριστό, η εγκαθίδρυση μέσα στην καρδιά μας της παρουσίας του Χριστού και η Βασιλεία του Θεού που αυτός είναι ο αγώνας μας.

Και μην λησμονείται ποτέ ότι ο χώρος της Εκκλησίας δημιουργεί τα πάντα στον άνθρωπο. Δημιουργεί πολιτισμό και πνευματικό πολιτισμό. Και το βλέπουμε εδώ στην πατρίδα μας στην Μητρόπολή μας τι μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού έχουμε, τι μοναστήρια, μέσα στο πουθενά μέσα στους κάμπους, πάνω στα βουνά, βλέπουμε την ευσέβεια την πίστη των ανθρώπων, πως μεγαλούργησε και τι έφτιαξε για να το έχουμε εμείς σήμερα. Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την κατάσταση και αν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε, τουλάχιστον να την περισώσουμε και να την δώσουμε στην νέα γενιά. Γι αυτό μπορείτε στα κατηχητικά σας να οργανώσετε και μια επίσκεψη σε μια εκ των Μονών της Μητρόπολης.

Image00006

Και τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απευθυνόμενος σε όλους τους κατηχητές κληρικούς και λαϊκούς είπε: Σας ευχαριστώ για όλα. Για την παρουσία σας στα σεμινάρια, για τον κόπο σας στις ενορίες σας, στην διακονία της κατήχησης. Θα είμαι πάντα δίπλα σας για ότι χρειαστείτε. Εύχομαι και προσεύχομαι να συνεχίσουμε αυτή την διακονία μέσα από τις αδυναμίες μας, τις ατέλειες μας και εμείς πνευματικά να ωριμάζουμε, να γινόμαστε καλύτεροι, αποδοτικότεροι και για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Και κυρίως να δίνουμε, όσα περισσότερα μπορούμε στην οικογένεια, στα παιδιά και στους γονείς που έχουν ανάγκη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε την παρουσία της Εκκλησίας, το χαμόγελο, την χειραψία, την αγκαλιά, την στοργή, το ενδιαφέρον.

TOP NEWS