Dogma

Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών: Αγιασμός και βασιλόπιτα

Το εσπέρας της Κυριακής, 14 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός και η κοπή της Αγιοβασιλειάτικης πίτας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο στο Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.

Το Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών βρίσκεται, στην οδό Απ. Παύλου και Αδειμάντου στην Κόρινθο, όπου στεγάζονται η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ο Άγιος Λεωνίδης», η Χορωδία ιεροψαλτών του Νομού μας «ο Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» και η Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας «ο Άγιος Λουκάς» και η Χορωδία «Τερψιχόρη».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, που εν μέσω χαλεπών καιρών κατάφερε να υλοποιήσει και αυτόν τον στόχο της, δηλαδή, να δημιουργήσει αυτό το Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών , που έχει σκοπό του την ακατάπαυστη υμνολογία του Θεού μέσω των Εκκλησιαστικών Τεχνών και που αισίως σε λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας του απαριθμεί περί τους 60 μαθητές στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και περί τους 25 στην Σχολή Αγιογραφίας.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στους Αγίους Προστάτες των Σχολών και στην σχέση τους με την Ι. Μητρόπολή Κορίνθου χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει το Διδακτικό προσωπικό, τους Υπευθύνους, τους Ιερείς και τους συντελεστές, που άοκνα διακονούν αυτόν τον σκοπό στο Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών και αναδεικνύουν το επιτελούμενο έργο και σε αυτόν τον τομέα της Εκκλησιαστικής ζωής της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα ιδρύσεως Εκκλησιαστικής Σχολής στην Κόρινθο, υπήρξε ο Μητροπολίτης Κορίνθου (1922-1938) και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος (1941-1949) Δαμασκηνός Παπανδρέου. Έτσι, το 1924 ιδρύεται και λειτουργεί στην Κόρινθο η περίφημη ‘Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου», εκεί που σήμερα στεγάζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας.
Μέσα στη Σχολή οι μαθητές έπαιρναν τα κατάλληλα πνευματικά εφόδια για την μελλοντική τους σταδιοδρομία. Οι καθηγητές με ιδιαίτερο ζήλο φρόντιζαν για την θρησκευτική και εκκλησιαστική μόρφωση των σπουδαστών.