Λουδάρος Ανδρέας
ΣΟΥΦΛΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ | Ανδρέας Λουδάρος – Γιώργος Φερδής
Μοναδικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι του ακριτικού Σουφλίου το οποίο επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Σχεδόν το σύνολο της πόλης βγήκε στην πλατεία για να προϋπαντήσει τον Πατριάρχη του Γένους κρατώντας αναμμένες λαμπάδες. Ο Δήμαρχος Σουφλίου έκανε λόγο για εξαιρετική τιμή για την πόλη κάνοντας συνεχείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς της πόλης με την Μητέρα Εκκλησία.
Συγκινημένος ο Πατριάρχης, παρέλαβε το κλειδί της πόλης καθώς και την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ
Από την πλατεία του Σουφλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε κάλεσμα σε ενότητα, τονίζοντας πως αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον λαό μόνο η ενότητα μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν, ενότητα η οποία όπως τόνισε φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές και ο λαός έσπευσαν να υποδεχθούν τον Πατριάρχη.
Κατά τη διάρκεια της πορείας προς τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης σταμάτησε την πομπή αρκετές φορές για να πλησιάσει μωρά και τις οικογένειες τους.
Συγκινημένοι οι κάτοικοι της ακριτικής πόλης παρέλαβαν από τα χέρια του Πατριάρχη μικρά αναμνηστικά της επισκέψεως του και δέχονταν με τιμή την ευλογία του στα παιδιά τους.
«Εορτών εορτή και πανήγυρη πανηγύρεων» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός εξαιτίας της ξεχωριστής ευλογίας για την περιοχή να υποδέχεται για πρώτη φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Ο κ. Δαμασκηνός ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του κατά τη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου για την υποδοχή του πατριάρχη ότι η παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στην περιοχή δίνει παρηγοριά κι ελπίδα και «ανανεώνει τους ακατάλυπτους δεσμούς του Σουφλίου με τη Βασιλεύουσα και την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία».
Απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο είπε ότι «η επίσκεψή σας στο Σουφλί εκδηλώνει την πατρική σας αγάπη και τη στοργή της μητρός Εκκλησίας για τον ακριτικό λαό μας, ο οποίος επιβίωσε, έζησε και μεγαλούργησε κάτω από το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο ανά τους αιώνες προστάτεψε και φώτισε αυτό το λαό με την ανύστακτη μέριμνα και φροντίδα του».
Στη συνέχεια, ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στους ναούς της περιοχής, περιγράφοντας τα στοιχεία εκείνα που τους καθιστούν ξεχωριστούς και μεγαλοπρεπείς καθώς και στο φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής του Σουφλίου.
Έκανε λόγο για το μοναδικό μετάξι της περιοχής καθώς και για το παγκοσμίου φήμης δάσος της Δαδιάς. Οι αναφορές αυτές δεν έγιναν τυχαία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ομιλίας ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη. Είναι γενικότερα γνωστό ότι ο κ. Βαρθολομαίος επιδεικνύει έντονο οικολογικό προβληματισμό κι ευαισθησία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, μάλιστα, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοποριακή και διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στους τομείς της οικολογίας.
Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Δαμασκηνός, εξέφρασε μερικές προσωπικές του σκέψεις για το τι είναι η Κωνσταντινούπολη και η Ρωμιοσύνη.
«Η Ρωμιοσύνη ποτέ δεν ορίστηκε από τα σύνορά της. Ποτέ δεν θέλησε να κατακτήσει εκτάσεις και θησαυρούς. Θέλησε πάντα να κερδίζει καρδιές και να φωτίζει όλους τους λαούς. Η Ρωμιοσύνη δεν καταλύθηκε το 1204 αλλά ούτε και το 1453. Αντιπαρήλθε τους απηνείς διωγμούς που υπέστη και συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά στη διαρκή και αφόρητη πίεση συρρίκνωσης και εκδυτικισμού. Η Ρωμιοσύνη σήμερα υπάρχει και πάλλεται δυναμικά στις καρδιές όσων αισθάνονται Ρωμηοί απανταχού της γης. Παντοτινή πρωτεύουσα και κέντρο της Ρωμιοσύνης ήταν, είναι και θα παραμείνει η Κωνσταντινούπολη», σημείωσε ο κ. Δαμασκηνός.
Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού της πόλης.
Επιμέλεια: Σοφία Καρεκλα