Dogma

Εσπερινός της Συγγνώμης στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη και μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,  τελέσθηκε ο Εσπερινός της Συγγνώμης την Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου ε.ε.,  εις τον Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου.

 

Στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό της συγγνώμης παρέστησαν: ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και  άπαντες οι Ιερείς και οι Διάκονοι της πόλεως, ενώ συγκινητική υπήρξε η προσέλευση των πιστών, οι οποίοι από νωρίς είχαν κατακλίσει τον Μητροπολιτικό Ναό.

Τον Θείο Λόγο προς τους παρισταμένους πιστούς αλλά και σε όσους παρακολουθούσαν τον Κατανυκτικό Εσπερινό μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm), εκήρυξε ο Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος στην ευλογημένη περίοδο των πνευματικών αγώνων, της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία ανοίγεται μπροστά μας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η ευλογημένη αυτή περίοδος πατέρες και αδελφοί μου,  είναι ένα στάδιο πνευματικών αγώνων, είναι περίοδος νηστείας, προσευχής και ελεημοσύνης. Ο δρόμος  είναι δύσκολος αλλά και πολύ ωφέλιμος. Αυτοί που θέλουν θ’ αγωνισθούν σκληρά αλλά θ’ ανταμειφθούν.  «Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς Νηστείας ἀγῶνα».

Δύο είναι οι παράγοντες, οι οποίοι συντελούν την σωτηρία μας ιδιαιτέρως την περίοδο αυτή.

Ο πρώτος παράγοντας είναι ο εαυτός μας, η θέλησή μας, η προσπάθεια που καταβάλλουμε κατά των παθών και των αμαρτιών και ο δεύτερος παράγοντας είναι το έλεος του Θεού. Να ζητούμε δηλαδή την χάρη και το έλεος του Θεού, παρακαλώντας Τον να παρακολουθεί τα βήματά μας και να στέλνει την χάρη Του στη ζωή μας.

Η συγχώρησις και η ανεξικακία είναι το παν για την ζωή των χριστιανών, διότι η συγχώρησις είναι απελευθέρωση.

Πραγματική νηστεία είναι η πνευματική νηστεία. Η αποφυγή των κακιών πάσης φύσεως. Ἀληθὴς νηστεία ἡ τῶν κακῶν ἀλλοτρίωσις, ἐγκράτεια γλώσσης, θυμοῦ ἀποχή, ἐπιθυμιῶν χωρισμός, καταλαλιᾶς, ψεύδους καὶ ἐπιορκίας· ἡ τούτων ἔνδεια νηστεία ἐστὶν ἀληθὴς καὶ εὐπρόσδεκτος», ψάλλει η Εκκλησία μας.

Επίσης ο Κύριος μας καλεί να αποκτήσουμε πνευματικούς θησαυρούς.       Όπου είναι ο θησαυρός μας εκεί είναι και η καρδιά μας κι’ αν αγαπήσεις τον Θησαυρό των αγαθών και ζωής Χορηγό που είναι ο Χριστός, τότε έχεις αποκτήσει αληθινούς θησαυρούς στο θησαυροφυλάκειο της Εκκλησίας.

Χωρίς το έλεος και την χάρη του Θεού είμαστε μόνοι κι’ απροστάτευτοι.

Μ’ αυτές τις σκέψεις αγαπητοί μου αδελφοί ας εισέλθουμε στο στάδιο των αρετών. Εγώ σας παρακαλώ ως πατέρας σας πνευματικός να ακούσετε την Εκκλησία και να πράξετε  όσα ευλογεί η Εκκλησία μας.

Μη παρασυρθείτε απ’ αυτά που διατυμπανίζουν μερικού και γυαλίζουν μέσα στην κοινωνία, αυτά έφεραν την καταστροφή, αλλά με ταπείνωση να αρχίσετε να οικοδομείτε την πνευματική σας υπόσταση. Το έλεος του Θεού είναι άφθονο και αν ετοιμαστούμε έτσι θα φθάσουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα με χαρά.

Όσο μπορείτε προσπαθήσετε, μελετήσετε, προσευχηθείτε, εκκλησιάζεστε. Κυρίως καθαρίστε την καρδιά σας με την αγάπη, με την συγχωρητικότητα και αναλάβετε τον καλόν της νηστείας αγώνα».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος εζήτησε την συγχώρεση απ’ όλους και συνάμα παρείχε και την αρχιερατική του συγχώρεση σε όλους, ώστε να διαβούμε το μέγα το της νηστείας πέλαγος και να αρχίσουμε το στάδιο των πνευματικών μας αγώνων, ανάλαφροι από το βάρος της αμαρτίας.

Στο τέλος του Εσπερινού κληρικοί και λαϊκοί, αντήλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως, όπως συνηθίζεται ασπαζόμενοι  τον τίμιο Σταυρό και την χείρα του Σεβασμιωτάτου.