Φέτος το Πάσχα θα είναι όλα αλλιώς, όλα διαφορετικά και τίποτα δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες χρονιές. Ούτε και η διαδικασία με το Άγιο Φως. Είμαστε στο κατώφλι της Μεγάλης Εβδομάδας και όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ανάμεσα σε δυο πραγματικότητες. Σε αυτή την πραγματικότητα που είχαμε μάθει να ζούμε τόσα χρόνια με τα έθιμα και τις παραδόσεις που συγκροτούν το ελληνικό Πάσχα και στην νέα πραγματικότητα της εποχής του κορονοϊού.
Πως θα είναι το Πάσχα εν μέσω της πανδημίας; Τι θα γίνει την μεταφορά του Αγίου Φωτός φέτος και μάλιστα όταν έρχεται από μια χώρα που μας έστειλε τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα; Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, αρμόδιος για τα θρησκευτικά θέματα και τα θέματα απόδημου ελληνισμού, απαντάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα.
Τι καινούριο θα έχουμε σε σχέση με τη μεταφορά, αλλά και την παράδοση του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα;
«Κατά πρώτον, θα έρθει το Άγιο Φως. Το οποίο νομίζω αυτό, είναι το πλέον σημαντικό, και επειδή πάρα πολλοί πιστοί μας είχαν ενοχλήσει με την καλή έννοια, για το τι θα γίνει, εμείς λέμε ότι το Άγιο Φως θα έρθει κανονικά, από τον Πανάγιο Τάφο, εδώ στην Πατρίδα μας. Η αλήθεια είναι, ότι η διαδικασία υποδοχής του Αγίου Φωτός, θα είναι λιτή και συμβολική. Έτσι λοιπόν, όπως αρμόζει σε αυτές τις μέρες και αυτό, γιατί η φετινή συγκυρία, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τις μεγαλοπρέπειες του παρελθόντος, γιατί ο πλανήτης ολόκληρος, όχι μόνο η πατρίδα μας, δοκιμάζεται από αυτή την πανδημία», λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Η διαδικασία υποδοχής του Αγίου Φωτός, θα είναι λιτή και συμβολική
Και συνεχίζει: «Επομένως, για να ξέρετε τις λεπτομέρειες, ένα αεροσκάφος της Aegean, θα φύγει κανονικά το Μεγάλο Σάββατο, θα βρίσκεται επάνω του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, ο έξαρχος Δαμιανός μαζί με έναν βοηθό του, θα πάνε στα Ιεροσόλυμα, στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου εκεί θα έρθει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.
Δεν θα κατέβει ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου καθόλου από το αεροσκάφος, αλλά θα έρθει το Άγιο Φως εκεί, καταλαβαίνετε γιατί, θα υπήρχε διαφορετικά η 14ημερη καραντίνα αν κατέβαινε από το αεροσκάφος. Θα επιστρέψει στην πατρίδα μας, όπου εκεί θα τον υποδεχθώ εγώ, όπου είναι μεγάλη τιμή μου να εκπροσωπώ την ελληνική κυβέρνηση και βέβαια θα είναι εκεί και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, ο Νικόλαος από την Ελλαδική Εκκλησία, για να υποδεχθούμε το Άγιο Φως μόνο εμείς, χωρίς καθόλου κόσμο, να το τονίσουμε, δεν θα δούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες πιστών που άλλες εποχές ήταν στο αεροδρόμιο. Από εκεί λοιπόν, θα ξεκινήσει μια διαδικασία αφού με μία μικρή τελετή θα υπάρχει ένα μικρό άγημα, μόλις 8 ατόμων, και μία μπάντα μαζί με τον επικεφαλής του ΥΠΕΘΑ, που θα βρίσκεται εκεί. Να σας θυμίσω ότι παλιότερα υπήρχαν 80 άτομα, αυτά δεν θα υπάρχουν τώρα, δεν θα υπάρχουν κόκκινα χαλιά».
Πάντα η υποδοχή του Αγίου Φωτός γινόταν με τιμές αρχηγού κράτους – Όχι όμως φέτος!
«Είπαμε θα είναι μία λιτή υποδοχή, αλλά νομίζω ότι η ουσία είναι να έρθει το Άγιο Φως, δεν νομίζω ότι οι μεγαλοπρέπειες… από μόνο του το Άγιο Φως είναι μεγαλοπρεπές, οπότε απλά αυτή τη στιγμή, αυτό που κάνουμε, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν, να το υποδεχθούμε και δίνοντας την τιμή που αρμόζει στο Άγιο Φως. Από εκεί και πέρα, δεν θα υπάρχει τελετάρχης, δεν θα υπάρχει κόκκινο χαλί. Θα υπάρχει ένα μικρό πόντιουμ που θα κάνουμε δύο μικρές δηλώσεις και εγώ και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, αλλά και βέβαια ο Μητροπολίτης Δανιήλ και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η διανομή του Αγίου Φωτός, η οποία γίνεται ουσιαστικά από δύο αεροπορικές εταιρείας. Δεν είναι ευθύνη όπως καταλαβαίνετε της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε τώρα, αλλά λόγω καθαρά της πίστης και της ευλάβειας ανθρώπων, θα μεταφερθεί όπου μπορούμε, δεν θα φτάσει σε όλους τους προορισμούς, αυτό οφείλω να το πω πως δεν είναι εύκολο να φτάσει παντού, αλλά ήδη έχουν προγραμματιστεί από δύο αεροπορικές εταιρείες να φτάσει σε 9 προορισμούς, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Αλεξανδρούπολη, η Μυτιλήνη, τα Χανιά, η Κως. Θα προσπαθήσουμε βέβαια και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου μπορούμε, τηρώντας αυστηρά όλες τις συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας να μεταφερθεί το φως εκεί που πρέπει. Όπως πρέπει να το πω και να το τονίσω. Το Άγιο Φως θα έρθει, αλλά στη δεδομένη στιγμή, για την κυβέρνηση, για όλους μας προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου».
Οι γιαγιάδες φέτος περιμένουν να έρθουν να πάρουν το Άγιο Φως, να το πάνε στο σπίτι, να ανάψουν τα καντήλια τους. Αυτό δεν θα συμβεί φέτος! Γιατί το φέρνετε στην Ελλάδα τότε αφού δεν θα έφτανε και στο πιο απομακρυσμένο χωριό;» Αυτά τα λόγια ακούνε στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου όταν καλούν οι πολίτες του γραφείου του Υπουργού και εκείνος απαντά λέγοντας πως…
«Προτεραιότητα μας και αυτό θα πω στην γιαγιά που θα με πάρει τηλέφωνο γιατί δεν νομίζω πως υπάρχει άλλος τρόπος να με βρει, είναι του χρόνου, να είμαστε μαζί με αυτή τη γιαγιά στην εκκλησία και να πάρει εκεί το Άγιο Φως και για να γίνει αυτό, πρέπει να προστατέψουμε την υγεία μας. Επομένως, για αυτό το λόγο, επειδή εμείς θέλουμε του χρόνου να είμαστε πάλι με όλους τους αγαπημένους μας ανθρώπους και να ζήσουμε μαζί την εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, να τη ζήσουμε κανονικά, στις εκκλησιές των πόλεων και των χωριών μας και να κάνουμε την Ανάσταση όλοι μαζί, πρέπει φέτος να μείνουμε στο σπίτι. Μένουμε, για να είμαστε του χρόνου όλοι μαζί».
Πώς θα είναι το Πάσχα για τον Έλληνα φέτος;
«Δυστυχώς όπως καταλαβαίνετε θα είναι πολύ διαφορετικό, όλοι θα μείνουμε στο σπίτι μας, όλοι θα μείνουμε μόνο με την οικογένειά μας αυστηρά, βέβαια θα μας συνοδεύουν και η τηλεόραση και διαδικτυακά όπου και θα δούμε και τις λειτουργίες και την ανάσταση. Δεν θα βρεθούμε με υπόλοιπο κόσμο και όπως είπα προηγουμένως, δίνοντας αυτή τη μεγάλη προσοχή στις οδηγίες των ειδικών, είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα εορτάσουμε το Πάσχα με όλη τη λαμπρότητα. Αναφέρεστε ειδικά ξέρετε πέραν από τον θεσμικό μου ρόλο του Υπουργού, και σε έναν Βουλευτή Αρκαδίας όπου το Πάσχα κάτω για εμάς, το παραδοσιακό στην Τρίπολη με το σούβλισμα των αρνιών. Όλοι πονάμε, αλλά πρώτο είναι, του χρόνου, όλοι, να είμαστε όλοι μαζί και να μην θρηνούμε κόσμο και ζωές που μπορούμε να σώσουμε. Ας δούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες, στη γειτονιά μας, πόσο μάλλον και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να καταλάβουμε ότι εμείς ευτυχώς πήραμε μέτρα πολύ νωρίς, δεν θρηνούμε τόσες απώλειες και αυτό θα το κρατήσουμε μέχρι τέλους».
Χιλιάδες Έλληνες από όλο τον κόσμο δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα να κάνουν Πάσχα με τις οικογένειές τους. Όμως ταυτόχρονα, είναι και πολλά παιδιά, κυρίως φοιτητές, που έχουν κλείσει οι φοιτητικές εστίες που έμεναν και έχουν εγκλωβιστεί εκεί, ενώ γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού τους.
«Για τους επαναπατρισμούς, να πω ότι πραγματικά έχουν γίνει χιλιάδες επαναπατρισμοί από πολλές γωνιές του κόσμου, αυτό οφείλω να το τονίσω, και μάλιστα η κυβέρνηση πολύ νωρίς έκανε έκκληση, πριν καν υπάρχουν αυτές οι επιπλοκές, όποιος θέλει, να δηλώσει και να έρθει γρήγορα στην Ελλάδα. Δυστυχώς είναι και πολλοί Έλληνες, οι οποίοι καθυστερούν να πάρουν την απόφαση αυτή. Παρ’ όλα αυτά, εμείς καταφέραμε και επαναπατρίσαμε πάρα πολλούς Έλληνες, χιλιάδες και από περιοχές όπου υπήρχαν πάρα πολλά κρούσματα, όπως είναι η Αγγλία, όπως είναι η Ισπανία. Να σας θυμίσω ότι όταν είχε έρθει ένα αεροσκάφος από την Ισπανία, στους επιβαίνοντες υπήρχαν ήδη 25 κρούσματα. Εκείνη την ημέρα, είχαν βρεθεί λιγότερα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα από τα κρούσματα μέσα σε ένα αεροπλάνο. Δεν θέλω να αναφέρω βέβαια ότι και πολλοί, δυστυχώς από όσους έρχονται, δεν τηρούν την καραντίνα και βγαίνουνε. Εμείς ζήσαμε ένα τέτοιο περιστατικό, δεν σας το κρύβω, και έξω από την Αρκαδία. Ένα περιστατικό που είχε έρθει από την Ιταλία, δεν τήρησε την καραντίνα και πήρε κάτω, εκτός Τρίπολης, να μην αναφέρω το χωριό και μετέφερε τον ιό. Τα μόνα περιστατικά δηλαδή που προκύψανε από ένα περιστατικό που ήρθε από την Ιταλία. Εμείς λοιπόν προσπαθούμε να κάνουμε όσους επαναπατρισμούς. Ξέρω ότι υπάρχει ακόμη κόσμος ο οποίος είναι εγκλωβισμένος εκτός, βάζουμε προτεραιότητα βέβαια όσους έχουν προβλήματα υγείας και όσους έχουν αυτό που είπατε πριν. Πρόβλημα, το που, να μείνουν; Εστίες. Ήδη αν δεν κάνω λάθος χθες ή προχθές, ήρθε ένα αεροπλάνο επίσης από την Κύπρο. Μαζεύοντας επίσης κόσμο από εκεί. Άρα οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται αλλά εμείς είμαστε σαφείς. Και το αναφέρω εγώ, παρότι δεν είναι καθαρά αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι η Γενική Γραμματεία της πολιτικής προστασίας, αλλά σαφώς και εμείς βοηθάμε και συμμετέχουμε. Να πω λοιπόν ότι είναι για εμάς προτεραιότητα η δημόσια υγεία όσων μένουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και εσείς και αναφέρομαι και σε εσάς προσωπικά, είστε πάνω από τριάντα μέρες κλεισμένη μέσα στο διαμέρισμά σας. Πόσο μάλλον για εσάς που δίνουν και κάνουν όλο αυτό τον κόπο, όλη αυτή την προσπάθεια και μένουν κλεισμένοι μέσα, πρέπει όλους εσάς να σας προστατεύουμε από οτιδήποτε. Επομένως, όλοι οι επαναπατρισμοί, όσοι γίνονται, γίνονται με προσοχή, θα συνεχίσουν να γίνονται, αλλά με προτεραιότητα την δημόσια υγεία. Από εκεί και πέρα όσων αφορά τους απόδημους να πω και μάλιστα το είπε ο Πρωθυπουργός από το μήνυμά του την προηγούμενη εβδομάδα. Ότι πραγματικά στεκόμαστε δίπλα, σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού, αυτούς που βρίσκονται στη δεύτερη πατρίδα τους, αλλά ξέρουμε πάντα ότι η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά τους. Είμαστε δίπλα τους, ξέρουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάνε και αυτοί, ξέρουμε ότι πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να επισκεφθούν. Έστω για δυο βδομάδες, το Πάσχα, εδώ την Πατρίδα, να κάνουν υπομονή, να ακούσουν αυτά που λένε οι ειδικοί, να μείνουν σπίτι και θα έρχομαι πραγματικά πάρα πολλές ευκαιρίες να ξαναβρεθούμε μαζί.»
Τι απαντάει σε όσους είχαν αντίθετη γνώμη στο να έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα;
«Δεν νομίζω πως υπάρχουν κάποιος που θα πει δεν θέλω να έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα! Αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε κάποιος να πει, είναι να μην διακινδυνεύσουμε τη δημόσια υγεία προκειμένου να έρθει το Άγιο Φως. Ε, λοιπόν αυτό, όλα τα βήματα που κάνουμε, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή καθόλου κόσμος στο αεροδρόμιο, πιο πριν, ο Έξαρχος που θα πάει να παραλάβει το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο δεν θα κατέβει καθόλου από το αεροπλάνο και από εκεί και πέρα, η διανομή, όπου θα γίνει, θα γίνει με απόλυτη προσοχή. Δεν θα κινδυνεύσουμε και μαζί, τη δημόσια υγεία και την ασφάλειά μας, για να πάει το Άγιο Φως σε ένα χωριό παραπάνω πιο γρήγορα. Το Άγιο Φως θα πάει και αύριο και την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Αλλά να πω και κάτι και αυτό το ακούω από πολλούς. Η αλήθεια είναι ότι εμείς τηρούμε το τελετουργικό της υποδοχής και της άφιξης του Αγίου Φωτός, αλλά κοιτάτε να δείτε, η ουσία είναι ότι το Άγιο Φως και το είπε και ο Αρχιεπίσκοπος, το Άγιο Φως υπάρχει και είναι αναμμένο σε κάθε λαμπάδα, σε κάθε κερί που υπάρχει στις εκκλησίες μας. Αλλά το Άγιο φως είναι και μέσα στην καρδιά μας, είναι και μέσα στην ψυχή μας, αν υπάρχει πίστη, υπάρχει και Άγιο Φως. Εύχομαι το άγιο Φως να γεμίσει ελπίδα την καρδιά μας για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, όσους ζούμε εδώ στην Ελλάδα, για τους απόδημους Έλληνες και όλο τον κόσμο.»
Πηγή: www.newsit.gr