Οι Ασβεστάδες σήμερα μπορεί είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Διδυμοτείχου, που αριθμεί λιγότερο από 150 κατοίκους, αλλά έχει μία πολύ πλούσια πολιτιστική παράδοση, την οποία προβάλλουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι τους, που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Έβρου. Εκεί, λοιπόν, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 λειτουργούσε διθέσιο Δημοτικό Σχολείο, με 150 μαθητές, στο οποίο υπηρέτησαν ως διδάσκαλοι ο Κοσμάς Καραμανίδης και η Ιωάννα Καρπουζή, οι οποίοι στα δύσκολα αυτά χρόνια και με περιωρισμένες δυνατότητες προσέφεραν στους νέους των Ασβεστάδων εκτός από γνώση, αξίες και αρχές και όλα τα κατάλληλα εφόδια για να ανοίξουν τους ορίζοντές τους στην σύγχρονη κοινωνία.
Εβδομηντάρηδες οι περισσότεροι από αυτούς σήμερα, συγκεντρώθηκαν μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού τους για να τελέσουν Μνημόσυνο στη μνήμη των δύο αυτών εκλεκτών και αφωσιωμένων στο καθήκον τους λειτουργών της παιδείας.
Της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου, που ακολούθησε, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, τον οποίο πλαισίωσαν κληρικοί της Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο εφημέριος της ενορίας Πρωτοπρ. Παναγιώτης Μπιμπούδης, ο οποίος χρημάτισε μαθητής των προαναφερθέντων αυτών εκπαιδευτικών.
Να σημειωθεί ότι οι δύο νέοι τότε δάσκαλοι, συνυπηρετούντες στους Ασβεστάδες ήρθαν σε γάμου κοινωνία το 1962 και δημιούργησαν εκεί την δική τους οικογένεια, καρπός της οποίας είναι ο Αριστοκλής Καραμανίδης, χημικός σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, και ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Καραμανίδης, Διοικητής σήμερα της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου.
Την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο, εκτός από τα παιδιά της οικογένειας Καραμανίδη και τις οικογένειές τους, παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο πρώην Υπουργός και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτριος Μπιντικούδης και πολλοί πρώην μαθητές της από δεκαετιών καταργηθείσης σχολικής μονάδος των Ασβεστάδων. Ακολούθησε δεξίωση στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, που φιλοξενείται στο σχολικό κτίριο που υπηρέτησαν οι δύο εκπαιδευτικοί.
Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας το γεγονός τόνισε ότι η ευγνωμοσύνη είναι μία σπουδαία χριστιανική αρετή και ότι οι κάτοικοι των Ασβεστάδων από ευγνωμοσύνη στους δασκάλους τους τέλεσαν σήμερα το πάνδημο Μνημόσυνο τους. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν τα όμορφα μαθητικά τους χρόνια, που δημιουργικά έκτισαν το μέλλον τους.