Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω και τι ισχύει με την εκλογική άδεια
Σε δύο 24ωρα οι εκλογείς θα οδηγηθούν στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024 και αρκετοί πολίτες αναζητούν να μάθουν που ψηφίζουν.
Το εκλογικό τμήμα για τις Ευρωεκλογές καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας των ψηφοφόρων. Συνεπώς, για να εντοπίσετε το εκλογικό κέντρο, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις».
Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024. Να σημειωθεί ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 Ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι τα 31 κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
Πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν οι εκλογείς;
Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους που επιλέξουν από τα 31 κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.
Τι ισχύει για την ειδική άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ξεκαθάρισε τι ισχύει σχετικά με την χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας, με αποδοχές, με σκοπό την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας, με αποδοχές, για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.
Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για τον σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν, καθορίζεται ως εξής:
Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
1) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.
2) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
3) Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
1) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.
2) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
3) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
4) Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές
Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται, επίσης, ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.