Εξελίξεις για το τέμενος στο Βοτανικό: Κατατίθεται μήνυση για κατάληψη του χώρου
Μήνυση-εκκένωσης του χώρου κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους, στο Βοτανικό, που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται κάτω από το καθεστώς μιας ιδιότυπης και επικίνδυνης κατάληψης από «τάγμα μίσους» πρώην… εφέδρων αξιωματικών, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή του, κατέθεσαν χθες οι υπεύθυνοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών στην Εισαγγελία Αθηνών για παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου.
Σήμερα ο φάκελος της υπόθεσης θα ανατεθεί σε αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που θα ανατεθεί σε αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας, προκειμένου να εξετάσουν τα αδικήματα που συντελούνται στο συγκεκριμένο χώρο στο Βοτανικό, αλλά και αν δικαιολογείται η επέμβαση και η αυτόφωρη διαδικασία, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο.
Οι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης έχουν ήδη καταστρώσει σχέδιο για την εκκένωση του χώρου και τη σύλληψη των παράξενων καταληψιών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.
Η κατάληψη… εφέδρων αξιωματικών, στην έκταση που προορίζεται για να κατασκευαστεί το μουσουλμανικό τέμενος, προκαλούσε πονοκέφαλο στους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο συγκεκριμένος χώρος στην Ιερά Οδό 114 στο Βοτανικό, έκτασης 16 στρεμμάτων, που ανήκε στο Πολεμικό Μουσείο και πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο, από τις 11 Ιουλίου 2016, βρίσκεται υπό κατάληψη. Τουλάχιστον πέντε έφεδροι αξιωματικοί των καταδρομών, φορώντας στολές παραλλαγής, τους τελευταίους πέντε μήνες εκτελούν… σκοπιές μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο κοιμούνται ανά βάρδιες σε σκηνές και άλλα καταλύματα που έχουν εγκαταστήσει. Στην είσοδο μάλιστα έχουν τοποθετήσει λάστιχα αυτοκινήτων για να εμποδίζουν τη διέλευση ή να τα πυρπολήσουν σε περίπτωση… εφόδου
Οι αντιδράσεις δημιουργίας του θρησκευτικού χώρου προέρχονται κυρίως από δύο πολιτιστικούς συλλόγους και έναν σύλλογο εφέδρων πολιτών, που αριθμούν τουλάχιστον 1.500 μέλη. Μάλιστα προέβησαν και σε «θυρανοίξια» χριστιανικής εκκλησίας ως μία προσπάθεια νομιμοποίησης της καταπάτησης. Πρόσφατα, στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας είχαν υποβάλλει μία αναφορά εκτίμησης της κατάστασης. Η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του τεμένους έχει ενημερώσει τη Διεύθυνση Κρατικών Υποδομών και τις αστυνομικές αρχές ότι στις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν έρθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να υποβάλλουν μήνυση, κάτι που έγινε χθες και αναμένεται πλέον η «ανακατάληψη» του χώρου.
Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο χώρο του Βοτανικού, είχε εκφράσει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωστής Παπαϊωάννου.
Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα του Τύπου, ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως «Στέγη Αστέγων», και προορίζεται -όπως διακηρύσσουν οι καταληψίες- μόνο για Έλληνες. Χαρακτηριστικά, την αποκαλούν «hotspot για Έλληνες».
Οι καταληψίες φέρονται να ανήκουν σε σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στο χώρο. Η κατάληψη έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».
Ο κ. Παπαϊωάννου είχε υπογραμμίσει πως «η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και έχει ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», στην είσοδο του χώρου όποιος έμπαινε έδινε τα στοιχεία του, ενώ υπεύθυνος της εγκατάστασης παρουσιαζόταν ο «διοικητής» κ.Γιάννης Ιωαννίδης. Οι υπεύθυνοι της κατάληψης είναι ντυμένοι στα χακί και φυλούν σκοπιές προκειμένου να μην πλησιάζουν οι μουσουλμάνοι που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα.
Η συρόμενη πόρτα της εισόδου είναι κλειδωμένη και από πάνω έχουν τοποθετηθεί δύο σειρές συρματοπλέγματα. Λίγα μέτρα πιο μέσα, έχει τοποθετηθεί, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, μία τέντα η οποία στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σκοπιά. Σε αυτή την τέντα υπάρχει ένα γραφείο, ένα βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων, συσκευές ενδοεπικοινωνίας και μια σημαία με το αστέρι της Βεργίνας. Ο «διοικητής» δήλωσε στην εφημερίδα:
«Αυτός ο χώρος ήταν του Ναυτικού. Τώρα ανήκει σε μένα. Τον πήρα από τους λαθροκανίβαλους που θα το έκαναν τέμενος. Δεν μπορεί να παραχωρείται συνέχεια ελληνικό έδαφος».