Λουδάρος Ανδρέας
Κορυφώνεται η «μάχη» για τις ψήφους των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία που δίνουν τα κόμματα, λίγες μόλις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η ατζέντα των εκκλησιαστικών θεμάτων βρίσκεται τόσο ψηλά στην προεκλογική ρητορική με την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν να διατηρήσουν την προνομιακή επαφή τους με τον εκκλησιαστικό χώρο και τον ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει δυναμικά στην διεκδίκηση αναζητώντας το δικό του μερίδιο στο εκλεκτορικό σώμα.
ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Σε δυο βάρκες πατά ο ΣΥΡΙΖΑ»
Ιδιαίτερα σκληρός με την επιχειρούμενη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Εκκλησίας είναι ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος που σημειώνει πως ο κ. Α. Τσίπρας «πατά σε δύο βάρκες».
«Σε διακηρυκτικό επίπεδο δεν έχει αλλάξει τίποτα από τις ιδέες που πάντα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε επίπεδο συµβολισµών στέλνει καθησυχαστικά µηνύµατα. Επισκέπτεται τις κοινωνικές δοµές της Εκκλησίας, εξάρει το φιλανθρωπικό της έργο, συναντά θρησκευτικούς ηγέτες και πηγαίνει στο Άγιο Όρος διαρρέοντας στα µέσα ενηµέρωσης ότι έµεινε 10 λεπτά µόνος του µπροστά στην εικόνα της Παναγίας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό orthodoxia.info ο κ. Λοβέρδος τονίζει πως παρά τα όσα υποστηρίζει τόσο ο πρόεδρος όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο με καθόλου καλές προοπτικές για την Εκκλησία, υπενθυμίζοντας τα όσα είχε πει ο Βουλευτής του κόμματος κ. Γ. Κουράκης στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» στην Θεσσαλονίκη όπου για πρώτη φορά τέθηκε θέμα φορολόγησης των Ελλήνων ανάλογα με την Θρησκεία στην οποία ανήκουν.
«Ο κ. Κουράκης είπε δημόσια, ανοιχτά και καθαρά ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση της μισθοδοσίας των Κληρικών και σε περίπτωση που αυτό έχει δυσκολίες η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι –σας διαβάζω ακριβώς τα λόγια του- «να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία». Θέλω να θυμίσω, επίσης, ότι οι έγγαμοι Κληρικοί είναι πολύτεκνοι. Ο κ. Κουράκης προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός θρησκευτικού φόρου εμπνεόμενος από τα ισχύοντα στη Γερμανία. Μόνο που οι Γερμανοί δεν πέρασαν 400 χρόνια πληρώνοντας τον κεφαλικό φόρο στους Τούρκους μόνο και μόνο γιατί ήταν χριστιανοί. Η ιστορική εμπειρία δημιουργεί ιστορικές ευαισθησίες τις οποίες δεν πρέπει να αγνοούμε.» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: «Δεν απειλείται η μισθοδοσία του Κλήρου»
Από την δική του πλευρά ο υπεύθυνος για τα θρησκεύματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξη του στο ίδιο περιοδικό εμφανίζει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.
«Για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας πιστεύουμε, ότι όπως κάθε νομικό πρόσωπο έτσι και η Εκκλησία δικαιούται να αξιοποιήσει την περιουσία της εξυπηρετώντας το φιλανθρωπικό έργο που πραγματοποιεί και τις λειτουργικές της δαπάνες» απαντά ο κ. Αμανατίδης συμπληρώνοντας πως «δεν υφίσταται θέμα επιβολής πρόσθετων φόρων στους πιστούς καμίας θρησκευτικής κοινότητας, ούτε, βέβαια, απειλείται ή θίγεται η μισθοδοσία των θρησκευτικών λειτουργών».
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Αμανατίδη στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνεργαστεί με την Εκκλησία στη βάση των όσων προβλέπονται από το δεύτερο άρθρο του Καταστατικού Χάρτη Της, σημειώνοντας πως όσα είχαν κατατεθεί εις βάρος της Εκκλησίας κατά καιρούς από τον ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στο παρελθόν.
«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα με πρόγραμμα και καταστατικό που εγκρίθηκαν στο ιδρυτικό του συνέδριο τον Ιούλιο του 2013. Οπότε έχουμε μετασχηματισμό του πολιτικού φορέα και κατάρτιση νέου, δικού του προγράμματος» υποστηρίζει ο κ. Αμανατίδης.
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Όχι στην πίστη για μικροκομματικούς λόγους»
Σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους κινείται ο απερχόμενος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για εκκλησιαστικά θέματα κ. Άκης Γεροντόπουλος. «Η πίστη, η στάση απέναντι στην Εκκλησία και η αντιμετώπιση της πρέπει να πηγάζει μέσα από την ψυχή και την καρδιά του καθενός και δεν μπορεί να γίνεται ευκαιριακά» υποστηρίζει, για να συμπληρώσει με νόημα «Μακάρι αυτή η διαφορετική στρατηγική (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) να είναι ειλικρινής και να μην γίνεται για μικροκομματικούς λόγους».