Φθιώτιδος Συμεών: «Αν δεν πιστεύουμε στην αιωνιότητα, δεν έχουμε θέση στην Εκκλησία» (ΦΩΤΟ)
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ο κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Στην Δυτική Φθιώτιδα και στην μαρτυρική πόλη της Σπερχειάδος βρέθηκε για μία ακόμη φορά σήμερα Κυριακή των Απόκρεω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ο κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναλύοντας τα αναγνώσματα της Κυριακής της Απόκρεω και ιδίως την ευαγγελική περικοπή της μελλούσης κρίσεως μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Σήμερα η αγάπη του Θεού απευθύνεται σε όσους αγαπούν την αιωνιότητα και σε όσους πιστεύουν ότι ο θάνατος δεν μπορεί να νικήσει την αγάπη.
Απευθύνεται με μία εικόνα από το μέλλον, με μία εικόνα από την μετα την ιστορία μέσα στην ιστορία. Την εικόνα της τελικής συνάντησης του Χριστού με όλη την ανθρωπότητα και της κοινής συνάντησης όλων μας μέσα στο Φως του Χριστού.
Οι άνθρωποι που έζησαν με ελπίδα και πόθο αιωνιότητος, θα βρεθούν σε αυτούς, οι οποίοι θα ακούσουν από το στόμα του Χριστού: «Δεύτε κληρονομήσατε…» και οι άνθρωποι που επέλεξαν να ζήσουν με προοπτική το μηδέν, που επέλεξαν την απογοήτευση και την απελπισία, την αγκύλωση μέσα στην ματαιότητα αυτού του κόσμου, θα είναι δυστυχώς σε αυτοί που δεν θα χαρούν την χαρά της αιωνιότητος.
Και ποιο είναι το κριτήριο για έναν άνθρωπο που ποθεί και λαχταρά την αιωνιότητα; Είναι ένα κριτήριο ιδεολογικής ή φιλοσοφικής προσεγγίσεως; είναι μία θέση; μία άποψη; μία γνώμη; Ή είναι κάτι πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό και εν τέλει πιο σαρκωμένο μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις;
Το κριτήριο της αιωνιότητος δεν είναι αφηρημένες ιδέες, δεν είναι ιδεολογήματα, ούτε καν θρησκευτικές παραδοχές και τοποθετήσεις, ούτε καν θρησκευτική καθηκοντολογία, ή τήρηση κάποιων τύπων, ή κάποιων παραδόσεων. Κριτήριο της αιωνιότητος είναι ο ελάχιστος αδελφός του Κυρίου, ο ελάχιστος αδελφός μου.
Έρχεται ο Χριστός και μπαίνει στην θέση κάθε ανθρώπου και έρχεται ο Χριστός να απαντήσει στον άνθρωπο κάθε εποχής: «Αν ποθείς την αιωνιότητα, αν θέλεις πραγματικά η αγάπη να νικήσει τον θάνατο, εάν θέλεις πραγματικά να ζήσεις την ζωή σου χωρίς τέλος, τότε θα πρέπει να δεις στο πρόσωπο του αδελφού σου, τον ίδιο τον Χριστό.
Καλούμεθα να κοιτάξουμε γύρω μας, στον περίγυρό μας και εν τέλει μέσα από τέτοιους ομόκεντρους κύκλους, να ταξιδέψει η καρδιά μας να αγκαλιάσει όλη την οικουμένη, να γίνει Χριστός, να γίνει παράδεισος.
Δεν είναι κριτήριο το τι θα φάμε και το τι θα πιούμε, θα μας πει ο Απόστολος Παύλος.Το ζητούμενο είναι αν χορτάσαμε από αγάπη. Πόσους ανθρώπους θρέψαμε και χορτάσαμε με την καλοσύνη και την αγάπη μας.
Αν δεν πιστεύουμε στην αιωνιότητα και πιστεύουμε ότι στον θάνατο τελειώνουν όλα, τότε δεν έχουμε καμία θέση στην Εκκλησία, δεν έχει κανένα νόημα η πίστη μας. Η Εκκλησία είναι ο χώρος της ελπίδας, της αιωνιότητος και της Ανάστασης. Είναι η δυνατότητα να γίνει κανείς ένα με τον Χριστό, να μεταλάβει δηλαδή Σώμα και Αίμα Χριστού, να μεταλάβει δηλαδή την αιωνιότητα. Αυτή η γέφυρα ανοίγεται μπροστά μας και γέφυρα και εισιτήριο για αυτή την διαδρομή είναι ο πλησίον μας. Όσο ποιο πολύ αγαπάμε τον πλησίον, τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε στην αιωνιόητα. Γι΄ αυτό οι πατέρες της Εκκλησίας μας προτρέπουν ότι αν αγαπούμε πραγματικά ακόμη και τους κεκοιμημένους, να δείχνουμε την αγάπη μας γι’ αυτούς μέσα από την καλοσύνη μας και την αγάπη μας προς τον πλησίον.
Αυτή είναι η δύναμη του ανθρώπου. Ο άνθρωπος που αγαπά, νικά τον θάνατο. Ο άνθρωπος που δεν αγαπά, διαλύεται, χάνεται και επιστρέφει στην ανυπαρξία. Η επιλογή αφήνεται σε εμάς. Αφήνουμε τις θεωρίες και επιστρέφουμε στις πράξεις. Ή αγαπάς ή χάνεσαι».
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής με τον Πρόεδρο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Σπερχειάδος κ. Νικόλαος Τζιβελέκας, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου