Φθιώτιδος Συμεών: «Η Ανάσταση είναι βίωμα και όχι ιδεολογία»

  • Δόγμα

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Απόδοση της Εορτής του Πάσχα.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το απόγευμα της Τρίτης 31 Μαΐου 2022 χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό στο πανηγυρίζον Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αναστάσεως του Κυρίου στην παραλία της Πελασγίας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο και ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Πελασγίας και Στυλίδος.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου  στην ζωή του καθενός και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Κάθε εορτή προσφέρει νόημα ζωής και η Ανάσταση, που ουσιαστικά εορτάζεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο κάθε Κυριακή, εορτάζεται σε κάθε ευχαριστιακή σύναξη, σε κάθε Θεία λειτουργία. Κάθε Θεία Λειτουργία είναι Ανάσταση και Πάσχα.

Ψάλλαμε όλο αυτό το διάστημα το Χριστός Ανέστη και το προσφέραμε ο ένας στον άλλον ως μήνυμα και χαρά ζωής. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι κατά πόσο η ζωή μας γέμισε Ανάσταση. Αυτό είναι το νόημα της εορτής. Να αναστηθεί ο άνθρωπος εν Χριστώ. Να συναναστηθεί με τον Χριστό, γιατί αν παραμείνουμε στον θάνατο, η Ανάσταση θα είναι ένα άκουσμα μόνο και όχι ένα βίωμα ή μια εμπειρία.

Ανάσταση είναι επιστροφή στην αγάπη, στην κοινωνία. Όταν βρούμε τη δύναμη να δούμε πραγματικά τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να βρούμε την υγεία μας  την πνευματική. Ανάσταση είναι να βρούμε τον εαυτό μας, να γεμίσουμε την καρδιά μας με αγάπη, να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις μας από την αρχή. Σε αυτό μας καλεί κάθε Θεία λειτουργία. Η Εκκλησία είναι η πρόταση για να αποκτήσουμε  μια ψυχή, μια καρδιά, ένα στόμα».

Ακολούθως ο κ. Συμεών μετέβη στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου τον υποδέχθηκε η Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα και σύσσωμη η αδελφότητα, και ετέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αγρυπνία για την Απόδοση της Εορτής του Πάσχα.

Η Ιερά Αγρυπνία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ έψαλλε Βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών, ανέφερε: «Αυτή την περίοδο είπαμε πολλές φορές το «Χριστός Ανέστη» και απαντήσαμε πολλές φορές «Αληθώς Ανέστη». Το ερώτημα όμως που τίθεται, το οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η σωτηρία μας και   αν πραγματικά είμαστε χριστιανοί και όχι επειδή βαπτιστήκαμε ή μεγαλώσαμε έτσι ή δεν έχουμε την δύναμη να είμαστε κάτι άλλο, είναι λοιπόν ευκαιρία να αναρωτηθούμε κατά πόσο αναστήθηκε ο Χριστός για εμάς και κατά πόσο η βεβαίωση «Αληθώς Ανέστη» ανταποκρίνεται στο βίωμα μας και δεν είναι απλώς μία λεκτική κατάσταση και ένας λόγος.

Πρέπει να μιλήσει κανείς με ειλικρίνεια για τον εαυτό του. Είναι πολύ επιζήμιο να ασχολείται κανείς με τους άλλους, αλλά είναι πολύ ωφέλιμο να ασχοληθεί κανείς με την ψυχή του και να δει αν τελικά το Φως της Αναστάσεως φώτισε τα σκοτάδια της ύπαρξής του.

Είναι δύσκολο να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο εγώ και ανάμεσα σε αυτό που μας λέει ο Χριστός. Τότε όμως αποδεικνύεται αν είμαστε παιδιά της Αναστάσεως ή παιδιά του σκότους.

Είναι όντως ιατρική η μέθοδος της εσωτερικής ενδοσκόπησης που πρέπει να γίνει μέσα μας, στον εαυτό μας και θέλει παλικαριά και ειλικρινή σχέση με τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Δεν είναι ποτέ αργά για να κάνουμε αυτή την ενδοσκόπηση. Η ψυχή μας και η ύπαρξή μας έχει πολλή μεγάλη αξία και είναι έγκλημα να την απαξιώνουμε νομίζοντας ότι έχουμε καιρό για μετάνοια και αλλαγή.

Η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, αλλά βίωμα. Να εξαγοράζουμε τον καιρό. Δεν έχουμε ατέλειωτο χρόνο μπροστά μας. Αν πραγματικά προσδοκούμε ανάσταση νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος, είναι καιρός ετοιμασίας, όχι αύριο, αλλά σήμερα».

TOP NEWS