Dogma

Φθιώτιδος Συμεών: «Μακάρι το Έθνος μας να διαβάσει σωστά την Ιστορία»

Μία από τις δεκάδες Μονές της Φθιώτιδος και τις εκατοντάδες της Εκκλησίας της Ελλάδος, που διέλυσε η Βαυαροκρατία επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για να τελέσει Αρχιερατικό Μνημόσυνο για όλες τους μοναχούς και τις μοναχές που εξαναγκάστηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά των Μοναστηριών τους και να τα εγκαταλείψουν μετά το Διάταγμα του 1833, που επέβαλλε την βίαιη διάλυση τους και την υφαρπαγή της περιουσίας τους.

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας Εκκλησιαστικής χρονιάς.

Λίγο πριν την τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Πριν από την αρχή  κάθε νέας προσπάθειας, εκτός από την Ακολουθία του Αγιασμού, την προσευχή και τις ευχές του είναι απαραίτητο  να θυμόμαστε και να μνημονεύουμε αυτούς που προηγήθηκαν πριν από εμάς, γιατί μπορεί κανείς να χτίσει ένα μέλλον μονάχα σε γερές ρίζες, μονάχα αν τιμά τις ρίζες του    και θυμάται την ιστορία του, διότι η λήθη είναι ο εχθρός της αλήθειας και οι λίθοι σε αυτόν τον τόπο σκοτώνουν την λήθη,  διότι μαρτυρούν την αλήθεια.

Σήμερα που βρισκόμαστε εδώ στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου και με την ευκαιρία της επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια που θα ξεκινήσει, θα τελέσουμε ένα Ιερό Μνημόσυνο τόσο για τους μοναχούς αυτής της Μονής που εκδιώχθηκαν βίαια με την ανατολή της παλιγγενεσίας δυστυχώς μαζί με μοναχούς και μοναχές από 450 περίπου Μοναστήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φανταστείτε ότι σήμερα όταν έχουμε σε ένα Μοναστήρι έναν ή δύο Μοναχούς χαιρόμαστε, τότε όσα Μοναστήρια είχαν λιγότερους από έξι Μοναχούς έκλειναν βίαια για να «στηριχθεί» υποτίθεται το νέο ελληνικό κράτος και γι’ αυτό πληρώνει και θα πληρώνει πολλές αμαρτίες και γι’  αυτό μην απορούμε για κακοδαιμονίες που χρονίζουν και θα χρονίζουν, τόσο στην δημόσια διοίκηση όσο και στο ήθος της άσκησης της εξουσίας.

Θεωρώ χρέος μου σήμερα από αυτόν εδώ τον τόπο, να τιμήσουμε τους μοναχούς και τις μοναχές αυτής εδώ της Μονής αλλά και των 35 ακόμη Ιερών Μονών τις οποίες διέλυσε βίαια η Βαυαροκρατία στην ευλογημένη γη της Φθιώτιδος.

Θα τελέσουμε αυτό το Ιερό Μνημόσυνο και μακάρι το Έθνος μας να διαβάσει σωστά την Ιστορία. Όταν διαβάζουμε σωστά την Ιστορία δεν διαβάζουμε μόνο τα έπη και τα κατορθώματα, διαβάζουμε και τα λάθη,  για να μην τα επαναλάβουμε ξανά».

Ο Σεβασμιώτατος επίσης ανακοίνωσε την πρόσθεσή του να επαναλειτουργήσει η Μονή και καλωσόρισε τις δύο πρώτες δόκιμες μοναχές και τον πνευματικό τους πατέρα π. Μάξιμο Αναστόπουλο.

Το άνοιγμα της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου αποτελεί εκτός από γεγονός χαράς και ένα ιστορικό γεγονός για την Δυτική Φθιώτιδα καθότι είναι η πρώτη Ιερά Μονή που αποκτά ζωή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μακρακώμης και έπεται η ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου, η οποία θα στελεχωθεί από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Παρθένιο Κουκούλη και έναν δόκιμο μοναχό.

«Στις δύσκολες εποχές, που ήρθαν και θα έρθουν,  τα Μοναστήρια θα είναι τα καταφύγιά μας. Εκεί θα είναι η παρηγοριά μας και η ξεκούραση μας αλλά και οι πνεύμονες της ελευθερίας μας που την έχουμε τόσο πολλή ανάγκη.

Να είναι το νέο έτος εύφορο και στην αγροτική ζωή και στην κτηνοτροφική ζωή και στην οικονομική ζωή της περιοχής μας , μα πάνω απ’ όλα να είναι εύφορο σε αρετές, εύφορο σε αγάπη, σε καλοσύνη, σε συνεργασία και σε πρόοδο», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Οι ευχές όλων για να είναι στερεωμένη η Αδελφότητα και να αποκτήσει και πάλι η Μονή την παλαιά της αίγλη αντήχησαν τον ιστορικό τόπο της Μονής του Προφήτου Ηλιού.

Ο Γέροντας π. Μάξιμος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εγκαρδίως τον ευχαρίστησε για την αγάπη του , την καλοσύνη του και την ανοιχτή του αγκαλιά. Εκζητώντας τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου ο π. Μάξιμος υπογράμμισε ότι ο τόπος αυτός θα είναι ένας τόπος ησυχίας και προσευχής για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που θα αναζητούν καταφύγιο στις θλίψεις της ζωής.

Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν για αυτό το ευλογημένο δώρο ο Ιερέας του χωριού, ο οποίος και εργάστηκε αόκνως για την επανασύσταση και επαναδημιουργία των κελιών της Μονής π. Ιωάννης Σουφλερός, ο Στρατηγός ε.α. κ. Σπύρος Παπαναγιώτου, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Παλαιοχωριτών κ. Ευάγγελος Τσεκούρας.

Προ της αναχωρήσεως του ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη και γόνιμη πνευματική επικοινωνία με τους κατοίκους του ορεινού χωριού.

Στην Ιερά Μονή πλέον θα τελούνται κανονικά όλες οι ακολουθίες του νυχθημέρου, ενώ κάθε Κυριακή πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία σύμφωνα με το πρόγραμμα της Μονής.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου