Φθιώτιδος Συμεών: «Να βρούμε το δρόμο μας με τις σωστές συντεταγμένες»
Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους κατοίκους του χωριού, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Πρωτ. π. Χρήστο Μαράζντα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την ενότητα και τον σύνδεσμο της αγάπης μεταξύ τους, μέσα από τον οποίο έχουν καταστήσει τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα ένα κόσμημα, ενώ στο κήρυγμα του, μεταξύ άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά:
Μεταξύ του μετώπου των πυρκαγιών, οι οποίες δοκίμασαν τόσο την πόλη της Λαμίας, όσο και πολλές περιοχές της Φθιώτιδος, και της προσευχής και ικεσίας προς τον τιμώμενο Άγιο Παντελεήμονα σε Ναούς αφιερωμένους στην μνήμη του ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην Λαμία, στο χωριό Μεξιάτες λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, στο Αχλάδι της Ανατολικής Φθιώτιδος και στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων στην Λοκρίδα.
Ο εορτασμός του Αγίου Παντελέημονος ξεκίνησε από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Πανετελεήμονος του Ραχουτείου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Λαμίας, όπου ο κ. Συμεών εκόμισε προς ευλογία αποτμήματα Ιερών Λειψάνων των τριών Αγίων Αναργύρων Κοσμά, Δαμιανού και Παντελεήμονος τόσο στους θαλάμους νοσηλείας των ωφελούμενων, όσο και στον πανηγυρίοζοντα Ιερό Ναό, όπου και τα κετέθεσεαναπέμπωντας δέηση υπέρ πάντων των εργαζομένων και ωφελουμένων στις Μονάδες Φροντίδος Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος αλλά και υπέρ της καταπαύσεως της του πυρός απειλής.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου ΠαντελεήμονοςΜεξιατών του Δήμου Λαμιέων και προηξήρχε στην Ιερά Λιτανεία της Εικόνος του Αγίου στους δρόμους του χωριού.
Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους κατοίκους του χωριού, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Πρωτ. π. Χρήστο Μαράζντα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την ενότητα και τον σύνδεσμο της αγάπης μεταξύ τους, μέσα από τον οποίο έχουν καταστήσει τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα ένα κόσμημα, ενώ στο κήρυγμα του, μεταξύ άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Ο Άγιος Παντελεήμων ήταν ο άνθρωπος που έβρισκε λύσεις σε πολύ δύσκολα προβλήματα και όχι μόνο της υγείας ως ιατρός, αλλά και των διαπροσωπικών σχέσεων, των προβλημάτων που είχαν οι άνθρωποι της εποχής του αλλά και των προβλημάτων που έχουν οι άνθρωποι και στις επόμενες εποχές.
Οι πραγματικοί επιστήμονες εξαντλούν κάθε δυνατότητα που έχουν με τις δυνάμεις τους και εναποθέτουν από εκει και πέρα το παραπάνω, το παραπέρα, το αποθέτουν στη χάρη της δυνάμεωςτου Θεού.
Ο Άγιος Παντελεήμων είναι πρότυπο θυσίας και προσφοράς, Να τον παρακαλέσουμε θερμά και τώρα που θα τον λιτανεύσουμε εδώ στο χωριό, να παρακαλέσουμε στην προσευχή μας ιδιαίτερα για αυτήν την απειλή της φωτιάς όχι μόνο για την περιοχή μας για όλη την πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο. Ποτέ μη σκεφτόμαστε μην έρθει το κακό στο σπίτι μας. Είναι πολύ λάθος αυτή η νοοτροπία. Όλος ο κόσμος είναι σπίτι μας και ό,τι κακό βρίσκει τον αδελφό μας, είναι κακό και για εμάς».
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονοςο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου στο παραθαλάσσιο Αχλάδι της Ανατολικής Φθιώτιδος.
Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Ο Άγιος Παντελεήμων δοκίμασε τον φθόνο των ανθρώπων και αυτή υπήρξε η μαρτυρία του Αγίου Παντελεήμονος και το μαρτύριο του Αγίου Παντελεήμονος. Και εμείς σήμερα, τόσους αιώνες μετά, προστρέχουμε στη χάρη του και είναι παράδοξο ότι ενώ επρόκειτο για μεγάλο ιατρό της Εκκλησίας μας, ενώ πρόκειται για μεγάλο θεραπευτή, ο οποίος και σήμερα επεμβαίνει, θεραπεύει ασθενείς, ενισχύει, ανοίγει τα μάτια, το μυαλό, τα χέρια των γιατρών μας, των νοσηλευτών μας, οι οποίοι ιδιαίτερα τον έχουν προστάτη και έφορο, εντούτοις βλέπουμε ότι η Αγία μας Εκκλησία προσευχόμενη προς το πρόσωπό του να του ψάλλει: «Αθλοφόρε Άγιε και ιαματικέ Παντελεήμων, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών».
Η προσευχή μας δεν απευθύνεται στο σώμα. Η Εκκλησία μας δεν δίνει προτεραιότητα στη σωματική θεραπεία, στη θεραπεία της σωματικής υγείας, αλλά στην πρεσβεία του Αγίου προς τον Πανοικτίρμονα και Παντελεήμονα Θεό να προσφέρει άφεση των πταισμάτων. Διότι κι αν ακόμα έχουμε σωματική υγεία, σωματική ρώμη και σωματική δύναμη, αν η καρδιά μας παραμένει άρρωστη, νοσηρή ή ο εσωτερικός μας κόσμος πάσχει, τότε η υγεία αυτή είναι ψεύτικη, είναι κάλπικη, είναι επιφανειακή, είναι φαινομενική και αργά ή γρήγορα σωματοποιούνται οι ψυχικές ασθένειες, όπως μας το λένε και μας το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι επιστήμονες ιατροί, αλλά όπως βεβαιώνει και η ίδια η ζωή της Εκκλησίας μας και το οποίο αποτυπώνεται και στην υμνολογία μας: «από των πολλών μου αμαρτιών ασθενεί το σώμα ασθενεί και η ψυχή».
Με αυτές ακριβώς τις διαστάσεις της προσωπικότητος του Αγίου Παντελεήμονας ανοίγεται ένας κόσμος μπροστά μας, ανοίγεται ένας κόσμος προκειμένου να μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε τις σωστές προτεραιοποιήσεις, να κάνουμε τη σωστή ιεράρχηση στη ζωή μας.
Η Αγία μας Εκκλησία μας προβάλλει αυτήν την ιεράρχηση, διότι αν δεν εξασφαλίσουμε ψυχική και πνευματική ισορροπία, τότε ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν τα πάντα να διαλυθούν, τα πάντα κινδυνεύουν να γίνουν στάχτη στην κυριολεξία, να γκρεμιστούν οι σχέσεις μας, να διαλυθούν πορείες μιας ολόκληρης ζωής, να κλείσουν σπίτια, να γυρίσουμε στο παρελθόν, να μην μπορέσουμε να απαλλαγούμε από κακίες, από αγκυλώσεις και από χίλια δυο προβλήματα.
Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονας μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους ανεξάρτητους, μικρούς και μεγάλους, γέροντες και νέους, ηλικιωμένους και μικρούς, για τους άρχοντες και αρχομένους, για όσους θέλουν να προσφέρουν σε ευρύτερες ομάδες ανθρώπων, στην γειτονιά τους, στο χωριό τους, στην περιοχή τους, στην ευρύτερη κοινωνία, στην οικουμένη ολόκληρη, για όλους μας ανεξαιρέτως αυτές οι εορτές είναι ευκαιρίες επανανοηματοδότησης, επανατροφοδότησης πνευματικής και επαναδρομολόγησης. Είναι ευκαιρίες για να ξεκινήσει ένα νέο πνευματικό δρομολόγιο με σωστή πυξίδα, με σωστές συντεταγμένες, με σωστή διεύθυνση, με σωστό προορισμό.
Ευρισκόμενος σήμερα εδώ στο Αχλάδι της Ανατολικής Φθιώτιδας, στην πανέμορφη αυτή παραθαλάσσια περιοχή, θέλω ακριβώς αυτό να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου σε όλους σας και σε όλους μας ανεξαιρέτως: «Να βρούμε το δρόμο μας με τις σωστές συντεταγμένες, να χαράξουμε σχέδιο, να χαράξουμε πρόγραμμα και μάλιστα αν είναι δυνατόν ακόμα και τα βηματάκια που θα χρειαστούμε. Να πορευθούμε με σύνεση, με μεθοδικότητα, με φωτισμό Θεού και πάνω απ όλα με πολλή πολλή αγάπη». Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, με μέριμνα του Προϊσταμένου του Ναού π. Απόστολου Μπερτσιμά παιδάκια από τις θερινές κατηχητικές συντροφιές της ενορίας ανήγγειλαν ποιήματα και απέδωσαν χαρούμενα άσματα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου και των παρισταμένων.
Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μεθέορτο Εσπερινό και πάλι στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο στην καρδιά της πόλεως Λαμίας, τελώντας μάλιστα και ειδική δέηση για τους συνδρομητές και αρωγούς του ιδρύματος. Με εισήγηση μάλιστα του Διεθυντή του Ιδρύματος κ. Αθανασίου Καραμέρη ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προσέφερε εικόνες του Αγίου Παντελεήμονος στην ερίτιμη κ. Βασιλική Ζησοπούλου, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας και στην ερίτιμο κ. Ελένη Σακκά, για την πλούσια αρωγή τους στο Ίδρυμα.
Ο κ. Συμεών ευχήθηκε ιδιαίτερα σε όλους χρόνια πολλά και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Να ευχηθώ σε όλους σας χρόνια πολλά, ευλογημένα, χωρίς πειρασμούς και δοκιμασίες, είτε από φυσικές απειλές είτε από πανδημίες, είτε από άλλες δυσκολίες. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του, να μας σκεπάζει όλους ο Άγιος Παντελεήμων, να σας δίνει δύναμη και κουράγιο στη διακονία σας, ιδιαίτερα εσάς τους φύλακες αγγέλους αυτού εδώ του κέντρου, αυτού του κέντρου της αγάπης, αυτού του Ιδρύματος της Μητροπόλεώς μας, αυτής της Δομής της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία αποτελεί έναν προμαχώνα της αγάπης, ένα φυλάκιο της αγάπης, μία πολεμίστρια της αγάπης, διότι ο μόνος επιτρεπτός πόλεμος, είναι ο πόλεμος της διακονίας και ο πόλεμος της αγάπης, η θυσία δηλαδή για τον συνάνθρωπο, η θυσία για τον ευάλωτο, η θυσία για τον αδύναμο, η θυσία για το γέροντα, για τη γερόντισσα, για το παιδί, η αυτοθυσία δηλαδή, η όποια αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής εξέλιξης, ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου μέσα σε έναν κόσμο τον οποίον πάντοτε θα τον χτύπα ο ατομισμός, ο εγωισμός, η φιλαυτία, το κλείσιμο στον εαυτό μας. Αυτός είναι ο μεγάλος μας εχθρός και η απάντηση σε όλα αυτά είναι η προσφορά. Η προσφορά και η αγάπη, ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, ένα νοιάξιμο, μία ανοιχτή αγκαλιά είναι η καλύτερη απάντηση, η δική μας απάντηση την οποία μπορούμε να προσφέρουμε στο σύγχρονο κόσμο και στην κοινωνία στην οποία ζούμε.
Μπορεί το Ραχούτειο Εκκλησιαστικό γηροκομείο να βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλεως, μέσα σε πυκνή οικιστική δόμηση παρά ταύτα χάρη στους καλόκαρδους, καλοκάγαθους και ευγενείς γείτονες, οι οποίοι το περιστοιχίζουν είτε με επαγγελματική κατοικία, είτε με φυσική κατοικία, προσωπική, οικογενειακή κατοικία αυτόν εδώ τον χώρο, αποτελεί μία ευρύχωρη όαση, μία ανοιχτή αγκαλιά μέσα στην καρδιά της πόλεως της Λαμίας και γι αυτό συγχαίρω ιδιαιτέρως και τον Διευθυντή και όλους και όλες τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε αυτόν εδώ το χώρο που με τόση αγάπη, με τόση επιτυχία, με τόσο φιλότιμο και τόση καλή προσπάθεια αγωνίζονται τον καλόν αγώνα, γιατί τίποτα δεν έρχεται αυτόματα και τίποτα δεν κατακτιέται ούτε με το βιογραφικό μας, ούτε με τα πτυχία μας, ούτε με την εκπαίδευσή μας, ούτε καν με την εμπειρία μας.
Κάθε ημέρα είναι μία ξεχωριστή ημέρα μάχης, την οποία καλούμεθα να τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ακόμα και αν έχουμε επιτύχει τεράστιες επιτυχίες και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μία διαδρομή λαμπρή και μία σπουδαία καριέρα στο συγκεκριμένο για παράδειγμα τομέα της φροντίδας των ηλικιωμένων. Παρά ταύτα κάθε μέρα μπορεί, αν δεν προσέξουμε, να μας οδηγήσει σε τραγικά λάθη τα οποία έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ίδια την ανθρώπινη ζωή γι αυτό απαιτείται ασκητικό φρόνημα, απαιτείται νήψη: «νήφετε και γρηγορείτε εν πάση».
Εγρήγορση ανά πάσα στιγμή. Να είμαστε έτοιμοι προς διακονία και πάντοτε να ζητούμε τον φωτισμό του Θεού, γιατί πάντοτε στη ζωή μας και ειδικά ιδιαίτερα όσοι ασχολείστε και επαγγέλλεστε τα υγειονομικά λειτουργήματα, ξέρετε πολύ καλά ότι ανά πάσα στιγμή καλείστε να λάβετε αποφάσεις, οι οποίες έχουν διακινδύνευση, έχουν ρίσκο, τα επιστημονικά δεδομένα μπορεί να συγκλίνουν πολλές φορές σε δύο τελείως αντίθετες εκτιμήσεις, αλλά οφείλετε μία να επιλέξετε για τη διάγνωση αλλά και για τη θεραπεία. Το πιο δύσκολο πράγμα και ιδιαίτερα εκεί που διακυβεύεται η ίδια η ζωή, γι αυτό σε αυτά ιδιαίτερα τα σταυροδρόμια και σε αυτά τα δύσκολα μονοπάτια έχουμε ιδιαιτέρως ανάγκη της προσευχής και του φωτισμού του Θεού, ώστε να πάρουμε τη σωστή απόφαση, η οποία να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα. Αυτές εδώ οι δομές και όλοι οι υγειονομικοί χώροι φροντίδας και νοσηλείας έχουν μονάχα έναν στόχο: το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι επιτυχημένη νοσηλεία, αγαπητική φιλοξενία, ποιότητα ζωής, ζωή μετανοίας ώστε τα τέλη μας να είναι χριστιανικά και ανεπαίσχυντα. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και αυτό είναι ένα καθημερινό άθλημα, το οποίο απαιτεί αδιάλειπτο αγωνιστικό φρόνημα επαγγελματισμού, σύνεση, γνώση, επιμόρφωση αλλά και φόβο Θεού. Προσευχή, σύνεση, σοβαρότητα, ταπεινότητα, μετριοπάθεια και αίσθηση ότι οι δυνάμεις μας δεν είναι ατέλειωτες, ότι είναι πεπερασμένες. Ο Απόστολος Παύλος μας δίνει πολλή δύναμη όταν μας λέει ότι: « όταν ασθενώ, τότε δυνατός ειμί».
Όποιος καταλαβαίνει την ασθένεια του, όποιος καταλαβαίνει το αδύναμο του χαρακτήρος ή της προσωπικότητος ή των γνώσεων τότε γίνεται πραγματικά δυνατός. Όποιος θεωρεί ότι είναι δυνατός, ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν και κανένα φωτισμό, αυτός είναι ο οποίος καίγεται σαν το χαρτί, σαν τη χαρτοπετσέτα και καταρρίπτεται και καταρρέει ως χάρτινος πύργος».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών το βράδυ της εορτής επισκέφθηκε προσκυνηματικώς τον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων, όπου και τέλεσε ειδική δέηση, γευόμενος την ένθερμη υποδοχή, την αγάπη και τον σεβασμό του αγίου Προϊσταμένου του Ναού και πολιού γέροντος, Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Κολοκυθά, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ιδιαιτέρως ευχαρίστησε αλλά και επαίνεσε.
Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου