Dogma

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Νυμφίος είναι το λιμάνι για όλους εμάς τους ναυαγούς της ζωής»

Αφού  το πρωί χοροστάτησε ο κ. Συμεών στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του προαστίου της πόλεως Λαμίας στη Ν. Ευρυτανία, μετέβη συνέχεια το απόγευμα τόσο στον Παλαμά όσο και στο Μακρολείβαδο Δομοκού.

Από την Λοκρίδα, το νότιο τμήμα της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, όπου βρέθηκε στην αρχή της Μ. Εβδομάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συνέχισε σήμερα την μεγάλή του περιοδεία στο βόρειο τμήμα της Μητροπόλεως και συγκεκριμένα στην Αρχιερατική Περιφέρεια του Δομοκού.

Αφού  το πρωί χοροστάτησε ο κ. Συμεών στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του προαστίου της πόλεως Λαμίας στη Ν. Ευρυτανία, μετέβη συνέχεια το απόγευμα τόσο στον Παλαμά όσο και στο Μακρολείβαδο Δομοκού.

Στο κήρυγμά του κατά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στην έννοια της εγρήγορσης και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η Αγία μας Εκκλησία καθημερινά μας καλεί σε εγρήγορση και νήψη. Μακαρίζεται η εγρήγορση, γιατί η εγρήγορση οδηγεί στην μετάνοια.

Εγρήγορση σημαίνει ότι έχει κανείς τις αισθήσεις του  ενεργοποιημένες. Σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι διαθέσιμος να ακούσει την φωνή του Θεού, να επιτρέψει στα αισθητήριά του τα πνευματικά να αντιληφθούν, γιατί έρχεται ο Χριστός στην ζωή μας, να δούμε τι χαρίζει σε εμάς ο Χριστός και τι περιμένει ο Χριστός από εμάς. Εγρήγορση έχει όποιος αγαπά. Όταν κανείς αγαπά βρίσκεται σε μία συνεχή ετοιμότητα, να εκφράσει και να ανταποκριθεί στην αγάπη.

Σε αυτή την εγρήγορση μας προσκαλεί ο Χριστός, σε αυτή την ενεργοποίηση της αγάπης προς το πρόσωπό Του. Ο βαθμός της εγρηγόρσεως μας, θα φανερώσει και τον βαθμό της αγάπης μας προς Εκείνον.

Αν πραγματικά ο Κύριος είναι ο Νυμφίος που προσδοκούμε, το πρόσωπο που επιθυμούμε πραγματικά να ζήσουμε μαζί Του, να γίνουμε ένα μαζί Του, τότε είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα αισθητήρια μας, όλες οι δυνατότητές μας.

Ανάλογα με το ποιος είναι ο προσανατολισμός της καρδιάς μας, ανάλογα θα ενεργοποιούνται και τα πνευματικά μας αισθητήρια. Ευρισκόμενοι μπροστά στο Νυμφίο της Εκκλησίας μας Χριστό, είναι ευκαιρία να στρέψουμε όλες μας τις δυνατότητες και τις αισθήσεις μας στην αγάπη Του, τότε η ζωή μας ολόκληρη θα είναι ένα διαρκές Πάσχα και μία διαρκής Ανάσταση, η οποία θα λάμπει και θα ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο».

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος για την Ακολουθία του Νυμφίου χοροστάτησε αρχικά στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Παλαμάς Δομοκού, το οποίο μάλιστα στερείται μόνιμου εφημερίου.

Τον κ. Συμεών υποδέχθηκαν με χαράοι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού και οι απόδημοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν το χωριό τους με την ευκαιρία της ποιμαντικής και ευχετικής επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου.

Ο κ. Συμεών στο κήρυγμά του εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο όμορφο χωριό Παλαμά και κοντά στους ευλογημένους κατοίκους του εκαι αναφέρθηκε στην πνευματική αξία που έχει για τον κάθε άνθρωπο το Πάσχα στο χωριό.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο χωριό Μακρολείβαδο Δομοκού.

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από  τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κατανυκτικό τροπάριο της Κασσιανής και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η μοναχή Κασσιανή, αυτή η Αυτοκράτειρα της μοναχικής ζωής, που αφιέρωσε όλα τα τάλαντά της στον Θεό, αφιερώνοντας και το ποιητικό της τάλαντο, συνέγραψε και το αυτό το τροπάριο.

Η βεβυθισμένη τη αμαρτία γίνεται παράδειγμα, γίνεται βοήθημα, γίνεται παρηγοριά για κάθε άνθρωπο που νιώθει ότι είναι βυθισμένος στην αμαρτία, που αισθάνεται αμαρτωλός, για κάθε άνθρωπο που αισθάνεται ότι είναι εγκαταλελειμμένος από τον Θεό, έρχεται αυτή η πόρνη γυναίκα, για να δώσει δύναμη, παρηγοριά και να δώσει απάντηση λέγοντας, ότι ο Θεός μας αγαπά, ανεβαίνει πάνω στον Σταυρό για όλους εμάς τους αμαρτωλούς, ο Νυμφίος είναι το λιμάνι για όλους εμάς τους ναυαγούς της ζωής. Δεν ταιριάζει σε εμάς η απογοήτευση, αλλά αντίθετα σε εμάς ταιριάζει η ελπίδα, σε εμάς ταιριάζει μόνο η αισιοδοξία.

Από την άλλη, το άλλο συγκλονιστικό, τραγικό εν τέλει πρόσωπο της ημέρας είναι ο Ιούδας. Ήταν μέσα στην εμπιστοσύνη του Θεού, μέλος της οικογένειας του Χριστού. Δεν στερήθηκε καμία χάρη του Θεού και παρά ταύτα γίνεται προδότης. Δεν συγκινείται από την αγάπη του Θεού, δεν τον ακούμπησε τίποτα από την Χάρη του Θεού.

Η πόρνη, που δεν έζησε τίποτα από την Χάρη του Θεού αξιώθηκε της αγάπης του Θεού, ενώ ο Ιούδας έμεινε κλεισμένος στην απελπισία του.

Ο Ιούδας μας αποκαλύπτει το μυστήριο της ελευθερίας του Χριστού. Εμείς είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι και για το καλό και για το κακό που συμβαίνει μέσα μας και στον κόσμο. Αναδεικνύεται το μυστήριο της ελευθερίας, το οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε.

Σήμερα, λοιπόν ανοίγεται μπροστά μας για άλλη μία φορά το μυστήριο της ελευθερίας που μας προσφέρει ο Χριστός και καλούμαστε να το διαχειριστούμε. Πως θα διαχειριστούμε την ελευθερία μας; Ως προδότες, αχάριστοι, αγνώμονες και σκληρόκαρδοι μαθητές; Ή ως ευγνωμονούσες πόρνες, ως καρδίες που λαχταρούν μία αγάπη, ως καρδίες που λιώνουν από την αγάπη του Θεού, που χαρίζουν τον χτύπο της καρδιάς τους και έχουν την επιθυμία να αλλάξουν την ζωή τους, να αλλάξουμε την ζωή μας;»

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δομοκού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των χωριών Παλαμά και Μακρολείβαδου Δομοκού, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου