Dogma

Φθιώτιδος Συμεών: Οι Άγιοι μας είναι το πολυτιμότερο δώρο του Θεού στον κόσμο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και Ιερό σεβασμό, η προσφυγική Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας ετίμησε το διήμερο 2 & 3 Νοεμβρίου την μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της αγίου, Γεωργίου του Ιερομάρτυρος του Νεαπολίτου και Θαυματουργού.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού,  ο περικαλλής Ιερός Ναός του αγίου Ευσταθίου στον Περισσό της Νέας Ιωνίας, εις τον οποίο ευρίσκεται ως ανεκτίμητος πνευματικός θησαυρός, ακέραιο  το άφθαρτο και θαυματουργό σκήνωμα του αγίου.

Στις Πανηγυρικές Ακολουθίες, συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, αποδεχόμενος την αδελφική και  ευγενική πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Αφ’ εσπέρας της Εορτής, Σάββατο 2 Νοεμβρίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, εις τον οποίο χοροστάτησε και ωμιλησε ο νεοκλεγείς Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών και του οικείου Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ,  πλήθους Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και με πάνδημη τη συμμετοχή του φιλάγιου λαού.

Ανήμερα της Εορτής, Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ο οποίος ακολούθως προηξήρχε του λαμπρού Πολυαρχιερατικού συλλείτουργου, τη συμμετοχή των ως άνω αγίων Αρχιερέων, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Κρατικού Τηλεοπτικού Σταθμού «ERT2», μέσω του Ραδιοφώνου «Πειραϊκή Εκκλησία» και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm).

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο κυριάρχης Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ προσεφώνησε τους αγίους Αρχιερείς, τους παρισταμένους Άρχοντες και τον ευσεβή λαό και δι’ ολίγον αναφέρθηκε στην τιμή και στον σεβασμό, τον οποίο αποδίδει η Ιεράς Μητρόπολις στον προστάτη της άγιο Γεώργιο τον Νεαπολίτη. Ευχαρίστησε για την αγιαστική παρουσία τους, τους αγίους Αρχιερείς και με λόγια αδελφικής αγάπης και σεβασμού αναφέρθηκε στο πρόσωπο του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Συμέων λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Το Αναστάσιμο γεγονός, το οποίο ζούμε σε κάθε Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία συνδέεται με τον Αρχηγό της Πίστεως μας Ιησού Χριστό, αλλά και με όλους όσους ακολούθησαν τα δικά του βήματα μέσα από το μαρτύριο και μέσα από την μίμηση της ζωής Του. Τα πρόσωπα εκείνα που θα μείνουν στην Ιστορία της Εκκλησίας μας ως οι μάρτυρες που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Εκκλησίας μας, κάτω από την σκιά του οποίου όλοι εμείς οι άνθρωποι βρίσκουμε την ανάπαυση, την παρηγοριά και την ελπίδα που έχουμε ανάγκη στην ζωή μας.

Το μήνυμα της Εκκλησίας ζωοποιεί τον άνθρωπο και του προσφέρει προσανατολισμό.

Στην Τοπική μας Εκκλησίας χθες και σήμερα έχουμε την χαρά να εορτάζουμε τον προστάτη άγιο μας. Τον Καππαδόκη άγιο Γεώργιο τον Ιερομάρτυρα που ευρίσκεται εδώ σ’ αυτή την προσφυγική πόλη που τα χώματα της επότισαν με τα δάκρυα τους οι κάτοικοι πρόσφυγες, φέρνοντας μαζί τους την Μικρασιατική Αρχοντιά και ότι πολυτιμότερο είχαν, την πίστη τους.

Ο άγιος μας, μας δίδει σε όλους εμάς ταυτότητα χριστιανική, ελπίδα Αναστάσεως και πορεία στην ζωή μας.

Στην πανήγυρή μας φέτος, φιλοξενούμε υψηλά πρόσωπα, δύο υψηλούς επισκέπτες, δύο αδελφούς Αρχιερείς. Τον προεξάρχοντα σήμερα στην Ευχαριστιακή Σύναξη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον χοροστατούντα χθές στον Εσπερινό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο. Τους ευχαριστώ και τους δύο και τους καλωσορίζω μέσα πα’ την καρδιά μου στην προσφυγική αυτή Μητρόπολη.

Ο άγιος Φθιώτιδος έχει λιπαρά μόρφωση, είναι Νομικός και Θεολόγος. Υπηρέτησε επί πολλά χρόνια πλάι στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. κ. Ιερώνυμο από την θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αριχεπισκοπής. Τον χαρακτηρίζει η οργανωτικότητα, η αποτελεσματικότητα, η αμεσότητα, η ευφυΐα και πάνω απ’ όλα η βαθιά του πίστη στον Ιησού Χριστό, την οποία προσπαθεί μέσα από τα χαρίσματά του να την προφέρει σε κάθε άνθρωπο  και να αναδείξει τα χαρίσματα της Εκκλησίας για να τα χαιρόμαστε όλοι μας.

Τον παρακαλώ, εκείνος σήμερα να απευθύνει σε όλους εσάς λόγο υποστηρικτικό, εκείνος να ανοίξει την καρδιά του και να σας προσφέρει λόγια από την αγάπη και την εμπειρία του και θα μου επιτρέψει πριν του δώσω τον λόγο, όλοι αδελφοί μου να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε την πρεσβεία του αγίου Γεωργίου για να δώσει και στους δύο Αρχιερείς την δύναμη, την ενίσχυση, την Χάρη  και την Ευλογία του, διότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν το Ποιμαντορικό τους έργο στις Επαρχίες τους. Είναι νέοι Ιεράρχες και χρειάζονται την προσευχή και την στήριξή μας.

Άγιε Φθιώτιδος με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση και αισθήματα σεβασμού και εν Χριστώ Αγάπης σας παρακαλώ να ευλογήσετε τον λαό μας».

Ακολούθως ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναλαβών την διακονία του Θείου Λόγου, εν πρώτοις ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την πρόσκληση και την αγάπη του και στην συνέχεια ωμίλησε με αφορμή την αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή του Πλούσιου και του πτωχού Λάζαρου, αναφερόμενος στον τιμώμενο άγιο Ιερομάρτυρα Γεώργιο τον Νεαπολίτη και θαυματουργό.

Χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

«Σήμερα πράγματι βρισκόμαστε προσκεκλημένοι, εδώ στη Νέα Ιωνία εδώ στον Περισσό, στην καρδιά αυτής της Ευλογημένης προσφυγικής Μητροπόλεως και βρισκόμαστε προσκεκλημένοι από τον παπα- Γιώργη της εποχής εκείνης, τον άγιο αυτό Ιερομάρτυρα Γεώργιο της σύγχρονης εποχής και της αιωνιότητος, τον Άνθρωπο του Θεού, ο οποίος σήμερα μας παρέχει αυτή την πνευματική τράπεζα και Εορτή, όπου εστιάτωρ αυτής της Τράπεζας είναι ο Άρχοντας και Ποιμενάρχης σας κ. Γαβριήλ, ο οποίος με την φιλόξενη και αρχοντική διάθεση, την ευρυχωρία της καρδίας του και την αγαπητική του προσφορά μας έδωσε την ευκαιρία να βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί σας και να γευόμαστε τις δωρεές, την Χάρη και Ευλογία του αγίου Γεωργίου.

Η Εκκλησία μας, μας παρουσίασε στο κατά Λουκάν Ευαγγελικό ανάγνωσμα δύο διαφορετικούς κόσμους. Τον απρόσωπο κόσμο του πλούσιου, ο οποίος είναι ένας κόσμος μηχανικός, σκληρός ανταγωνιστικός, ένας κόσμος φιλαυτίας , αδυναμίας κοινωνίας που πορεύεται μονάχα από το συμφέρον. Ο κόσμος του πλούσιου δεν βλέπει τίποτα άλλο παρά μόνο τον εαυτό του, δεν βλέπει τίποτα άλλο, παρά μόνο το συμφέρον του. Είναι ο κόσμος που δεν θέλει σχέσεις αγάπης και ελευθερίας. Ακόμη και στον φρίκη της μοναξιάς του, την ώρα που στέκεται μακράν του Θεού και ζητά παρηγοριά και βοήθεια, ακόμη και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπερβεί το εγώ του.

Ο κόσμος του Λάζαρου από την άλλη πλευρά, είναι ο κόσμος του απλού ανθρώπου, του ανθρώπου που αρκείται όχι μόνο στα λίγα, αλλά ακόμη και στα ψίχουλα. Είναι ο κόσμος αυτού του ανθρώπου που ξέρει να ζει με αυτάρκεια, που ξέρει να νοιάζεται, να μοιράζεται. Είναι ο κόσμος του πτωχού ανθρώπου, ο κόσμος της γειτονιάς, ο κόσμος των απλών ανθρώπων που παλεύει, αγωνίζεται και ιδρώνει ακόμη και για το ψωμάκι της καθημερινότητος. Είναι ο κόσμος των καταφρονημένων, των αδυνάτων και των πτωχών. Αυτός ο κόσμος όμως , έχει όνομα, διότι δεν ζει με αριθμούς, αλλά ζει, όπως οι πρόγονοί μας, με καθαρό μέτωπο, με καλή καρδιά, με την φιλοξενία, με ανοιχτό το σπίτι, με απλόχερη διάθεση αγάπης και Αρχοντιάς.

Αυτό τον κόσμο εκφράζουν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι, που στο διάβα των αιώνων, αγάπησαν πραγματικά τον Θεό και αποφάσισαν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις του εγωισμού τους και να μπορέσουν να ιδούν στο πρόσωπο του συνανθρώπου τους τον Ίδιο τον Χριστό.

Μια τέτοια αντιπροσωπευτική έκφραση, ένας τέτοιος Λάζαρος είναι ο άγιος Γεώργιος που σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του. Ένας πτωχός παπάς που διακονούσε τον κάθε άνθρωπο, που Ιερουργούσε τις χαρές και τις λύπες του κάθε ανθρώπου. Αυτός ο Λάζαρος, ο Άνθρωπος του Θεού που ευρίσκεται εδώ για να μας αγιάζει μέσα από το άφθαρτό σκήνωμά του και να κηρύττει την αλήθεια του Χριστού, η οποία βρίσκεται στην δυνατότητα να αγαπάς, να μπορείς να ανοίγεις την καρδιά σου, να μπορείς να μοιράζεσαι το είναι σου, στην δυνατότητα και στην θέληση να ενδιαφέρεσαι για τον άλλο.

Αυτό είναι η παρακαταθήκη μιας ολόκληρης παράδοσης που καλούμαστε όλοι ανεξαιρέτως, αν θέλουμε να είμαστε πραγματικοί χριστιανοί και πραγματικοί Έλληνες, αυτή την παράδοση του αγίου Γεωργίου να κρατήσουμε και ν’ ακολουθήσουμε.

Είναι πραγματικά δώρο Θεού ο άγιος Γεώργιος να βρίσκεται ανάμεσά μας και θέλω έτσι να κλείσω αυτή την ομιλία μου με μια διδαχή του Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος λέγει: Τόσο πολύ μας αγαπά ο Θεός που ακόμη και ότι πολυτιμότερο έχει δεν το κρατά για τον εαυτό του, αλλά μοιράζεται μαζί μας. Το ότι καλύτερο του Θεού είναι οι άγιοι μας. Και ο Θεός μας χαρίζει τα λείψανά τους, την δωρεά τους, τις ευλογίες τους, την παρουσία τους. Μας χαρίζει εδώ τον άγιο Γεώργιο το Νεαπολίτη για να έρχεται ολόκληρη η Αττική να του φιλήσει το χέρι, να έρχεται στην ασθένεια, στον πόνο και στην δυσκολία να του πει: «Άγιε Γεώργιε βοήθησέ με» και εμείς γι’ αυτή την δωρεά πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό μέρα και νύκτα, πρέπει να νιώθουμε ευτυχισμένοι πραγματικά, να χαιρόμαστε και να καμαρώνουμε και να δώσουμε όλο μας το είναι για να κρατήσουμε αυτή την παράδοση και να την μεταδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας και πραγματικά να έχει συνέχεια Ιστορική, Εσχατολογική, ένα αιώνιο μέλλον η Πατρίδα μας κι’ ο κόσμος μας Αμήν».

Τέλος, προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τους αγίους Αρχιερείς για την αγιαστική παρουσία τους, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο, την Δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Προέδρους και Εκπροσώπους Μικρασιατικών Συλλόγων και Πολιτιστικών Σωματείων και τους εκατοντάδες πιστούς για την παρουσία τους στην εορτή, ευχόμενος όπως ο άγιος Γεώργιος τους χαρίζει υγεία και παντοτινή ευλογία. Προέτρεψε δε του πιστούς να αναφωνήσουν όλοι μαζί το ΑΞΙΟΙ στους δύο νεοκλεγέντες Αρχιερείς και να προσεύχονται, ώστε να έχουν μια μακρά, καλλίκαρπη, θεάρεστο και πολύκαρπη Αρχιερατεία.

Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας

* Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ακούσετε τηνΠροσφώνηση του Σεβαμσιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωανίας κ. Γαβριήλ και το εμπνευσμένο κήρυγμα του Ποιμενάρχου μας κ. Συμεων