Φθιώτιδος Συμεών: «Οι ψυχές που αγαπούν τον Θεό καλούνται να προσευχηθούν για ένα Nέο Ευαγγελισμό»
«Εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου αλλά και τον Ευαγγελισμό κάθε πονεμένης ψυχής, τον Ευαγγελισμό κάθε ταλαιπωρημένου ανθρώπου, εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της ζωής ολόκληρης.
Μοιάζουν οι σημερινές ημέρες με μία άλλη μορφή, σαν τις ημέρες εκείνες που τις έπνιγε το σκοτάδι της σκλαβιάς, που και τότε οι χριστιανοί προσεύχονταν κλεισμένοι μέσα στα δωμάτιά τους, μέσα στα υπόγεια των σπιτιών τους, κρυμμένοι αλλά προσευχόμενοι και ελπίζοντες, και προσδοκώντες την απελευθέρωση, την αναγέννηση, την παλιγγενεσία.
Μέσα λοιπόν σε αυτή την ατμόσφαιρα, όσο ποτέ άλλοτε, οι ψυχές που αγαπούν τον Θεό και πάλι καλούνται να προσευχηθούν για ένα νέο Ευαγγελισμό, για ένα νέο Ευαγγέλιο, το οποίο δεν θα σημάνει απλώς τη λήξη της πανδημίας, την λήξη του θανατηφόρου ιού, αλλά κυρίως θα σημάνει την επανεκκίνηση μιας νέας ζωής».
Με αυτά τα συγκινητικά πατρικά λόγια και με συναίσθημα προσευχητικό και συνάμα συναίσθημα Εθνικής Υπερηφάνειας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών την Τετάρτη 25 Μαρτίου, ετέλεσε τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Επίκεντρο του διπλού εορτασμού, της διπλής Εορτής της Πίστεως και της Πατρίδος ήταν ο Πανηγυρίζων Ιερός Καθεδρικός Ναός της Ευαγγελιστρίας Λαμίας, η Ιερά Καθέδρα της Ηρωωτόκου, Λεβεντογέννας, Αγιοτόκου και Αιματοβαμμένης Ρούμελης, ο οποίος φέτος μεν εόρτασε χωρίς την φυσική παρουσία του ευσεβούς λαού, αλλά νοερά ήταν κατάμεστος από τις ψυχές όλων των Ρουμελιωτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην Πανήγυρη προσευχόμενοι από τα σπίτια τους, παρακολουθούντες την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Ευχαριστήριο Δοξολογία από Τηλεοράσεως και Ραδιοφώνου, κλίνοντες το γόνυ της καρδίας τους ενώπιον της Υπερμάχου Στρατηγού του Έθνους μας και ενώνοντας τις προσευχές τους μετά του Σεβασμιωτάτου και του Ιερού κλήρου προς τον Ύψιστό για την προστασία και την άμεση παύση της φοβεράς πανδημίας του θανατηφόρου κορωνοϊού.
Οι Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν κελεισμένων των θυρών, αλλά μεταδόθηκαν απευθείας, μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος» σε όλη την Στερεά Ελλάδα και από την πλατφόρμα της Cosmote TV σε όλο τον κόσμο, μέσω Livestreaming από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr και από Ραδιοφώνου, μέσω των Ραδιοφωνικών Σταθμών, της Ιεράς Μητροπόλεως μας 89,4 Fm, του Lamia Fm1, καθώς και του Nova Fm.
Καθ΄όλη την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, από τους τηλεοπτικούς δέκτες περνούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το παραμυθητικό και ελπιδοφόρο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:
«Αγαπητοί μου αδελφοί, αυτές τις δύσκολες ώρες της αγωνίας όλων μας, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και με ελπίδα στον Θεό ενώνουμε και δυναμώνουμε τις προσευχές μας, μέσα από το σπίτι μας. Σύντομα θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί μέσα στους Ναούς μας για την κοινή λατρεία και προσευχή. Υπομονή παιδιά μου αγαπημένα! Ο πνευματικός σας πατέρας, ο επίσκοπος της καρδιάς σας, ο Φθιώτιδος Συμεών».
Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, ο άγιος Πρωτοσύγκελλος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και τον Ευαγγελισμό της ελευθερίας του Ελληνικού Έθνους.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευλογώντας και αγιάζοντας όλους τους δι’ ευλόγους αιτίας απουσιάζοντας πιστούς, με εμφανή την συγκίνηση μετέφερε το ελπιδοφόρο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και με αισιοδοξία και πατρική παραίνεση εζήτησε την θερμή προσευχή όλων για να σημάνει για το Έθνος μας και για όλη την οικουμένη ένας νέος Ευαγγελισμός, ένα νέο μήνυμα χαράς και ελπίδος.
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:
«Ετελέσαμε τον όρθρο και την Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της Εορτής του Καθεδρικού μας Ναού, της Εορτής όλων των Ελλήνων, της Εορτής όλης της Ρωμιοσύνης, διότι ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι άμεσα συνυφασμένος με τον Ευαγγελισμό του Γένους, με την παλιγγενεσία του Γένους, με την ανόρθωση της Πατρίδος μας, με την αποτίναξη των τεσσάρων αιώνων μαύρης και σκληρής δουλειάς και σκλαβιάς, με την Ανατολή της ελευθερίας, με την Επανάσταση ενάντια στην αμαρτία και την Επανάσταση ενάντια στην αδικία.
Εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, το μήνυμα δηλαδή της Σωτηρίας, το οποίο Αυτή ήταν η μόνη έτοιμη απ’ όλο το ανθρώπινο γένους να το προσλάβει, να το υπηρετήσει, να το διακονήσει, να σαρκώσει τον Υιό και Λόγο του Θεού μέσα στα άχραντα σπλάχνα Της.
Εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό κάθε πονεμένης ψυχής, τον Ευαγγελισμό κάθε ταλαιπωρημένου ανθρώπου, εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της ζωής ολόκληρης και μάλιστα φέτος εορτάζουμε την Εορτή του Ευαγγελισμού μέσα σε συνθήκες δύσκολες, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα σε συνθήκες παράξενες. Μοιάζουν οι σημερινές ημέρες με μία άλλη μορφή, σαν τις ημέρες εκείνες που τις έπνιγε το σκοτάδι της σκλαβιάς, που και τότε οι χριστιανοί προσεύχονταν κλεισμένοι μέσα στα δωμάτιά τους, μέσα στα υπόγεια των σπιτιών τους, κρυμμένοι αλλά προσευχόμενοι και ελπίζοντες, και προσδοκώντες την απελευθέρωση, την αναγέννηση, την παλιγγενεσία.
Τότε ήταν η σκλαβιά εξωτερική, τώρα η προσωρινή σκλαβιά θα λέγαμε και η προσωρινή δυσκολία είναι οικουμενική, αγγίζει τις καρδιές και τις πόρτες όλων των ανθρώπων όλης της γης. Από μία Πανδημία μπροστά στην οποία φαίνεται αδύναμη και φοβισμένη ολόκληρη η ανθρωπότητα, ολόκληρες υπερδυνάμεις φαίνονται φοβισμένες μπροστά σε έναν άγνωστο μικροσκοπικό ιό που μπορούν να τον δουν μόνο με τα μικροσκόπια οι επιστήμονες και παρά ταύτα οι άνθρωποι ζουν με την αγωνία και τον φόβο του θανάτου, του πόνου και της ασθένειας.
Μέσα λοιπόν σε αυτή την ατμόσφαιρα, όσο ποτέ άλλοτε οι ψυχές που αγαπούν τον Θεό και πάλι καλούνται να προσευχηθούν για ένα νέο Ευαγγελισμό, για ένα νέο Ευαγγέλιο, το οποίο δεν θα σημάνει απλώς τη λήξη της πανδημίας, την λήξη του θανατηφόρου ιού, αλλά κυρίως θα σημάνει την επανεκκίνηση μιας νέας ζωής. Όχι μονάχα με σωματική υγεία αλλά κυρίως με πνευματική υγεία.
Και τούτες τις μέρες που το Έθνος μας και η Πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές και θα περνάει πάντοτε, διότι βρισκόμαστε στο πιο προνομιακό μέρος του κόσμου, στο πιο ευλογημένο χωράφι της γης βρίσκεται η όμορφη Πατρίδα μας, για αυτό πάντοτε θα την εποφθαλμιούν, πάντοτε θα την επιβουλεύονται.
Σε τούτες λοιπόν τις δύσκολες στιγμές όλοι μαζί να ζητήσουμε να θερμοπαρακαλέσουμε να ικέτευσούμε για ένα νέο Ευαγγελισμό και σε λίγα δευτερόλεπτα που θα χτυπήσουν οι καμπάνες παντού στην πόλη μας και στο Νομό μας και στη Μητρόπολη μας, αυτή η καμπάνα που θα χτυπήσει να χτυπήσει τις καμπάνες των καρδιών μας και να δώσει ελπίδα μέσα στην καρδιά μας με την δύναμη του Χριστού με την δύναμη της Παναγίας, με την προσευχή και με την αγάπη θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση και θα νικήσει ο Νικητής της Ζωής αδελφοί μου».
Όταν οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού σήμαναν την έναρξη της Ευχαριστηρίου Δοξολογίας, ταυτόχρονα και σύμφωνα με την προτροπή του Σεβασμιωτάτου σήμαναν όλα τα καμπαναριά των Ναών και όλων των Μονών της Μητροπόλεως μας, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και με τις ελληνικές σημαίες υψωμένες μετέφεραν και το Ηρωϊκό μήνυμα της Λεφτεριάς της Πατρίδος μας.
Ο Σεβασμιώτατος προ της απολύσεως της ευχαριστηρίου Δοξολογίας επί τη Εθνική Εορτή της Παλιγγενεσίας του Ενδόξου Έθνους μας, ενώπιον του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας και των Ιερών Λειψάνων των Φθιωτών Αγίων, τα οποία συνεχίζουν να ευρίσκονται στον Μητροπολιτικό Ναό ως πηγή ευλογίας και αγιασμού των πιστών, ανέπεμψε και την ειδική δέηση της Ιεράς Συνόδου για την από Θεού προστασία των ανθρώπων από τον κορωνοϊό , την ταχεία ανάρρωση των ασθενούντων και την άμεση εξάλειψή του από τον κόσμο.
Μια ευχάριστη και συνάμα ευλογημένη έκπληξη ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος προς τους τηλεθεατές καθώς ένα λευκό περιστέρι φτερούγιζε μπροστά στην εφέστιο Ιερά Εικόνα της Παναγίας, δίδοντας μήνυμα Ελπίδος, όπως το λευκό εκείνο περιστέρι το οποίο στην Παλαιά Διαθήκη σήμανε το τέλος του κατακλυσμού στον κόσμο.
Ο Σεβασμιώτατος βλέποντάς το και θέλοντας να κάνει κοινωνούς όλους τους παρακολουθούντες πιστούς ανέφερε:
«Με πολύ συγκίνηση βλέπω να έχει μπει μέσα στο Ναό ένα περιστέρι κα να είναι πάνω στο προσκυνητάρι του Ευαγγελισμού.
Αυτό το περιστέρι να μας συμβολίσει και να φέρει την απελευθέρωση και το Ευαγγέλιο που περιμένουμε και ποθούμε.
Φτερουγίζει μέσα στο Ναό του Θεού. Υπήρξε μαζί μας στην χαρά της Λειτουργίας. Ας το θεωρήσουμε αυτό το σημάδι του Θεού, σημάδι ελπίδος και αισιοδοξίας».
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς εκ βάθους καρδίας του:
«Χρόνια Πολλά και ευλογημένα. Καλή λεφτεριά αδελφοί μου, καλόν Ευαγγελισμό, ώστε σύντομα και πάλι να είμαστε μαζί με γεμάτους τους Ναούς και του χρόνου με υγεία να εορτάσουμε χαρούμενα και πανηγυρικά την Εορτή του Ευαγγελισμού. Αμήν».