Φθιώτιδος Συμεών: «Ποιόν Χριστό αγαπάμε; Τον Χριστό της Εκκλησίας ή του εαυτού μας;»
Στον περικαλλή Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας ιερούργησε και ωμίλησε σήμερα, Ε’ Κυριακή των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μεταδόθηκε απευθείας μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος Συμεών, ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή του Ευαγγελιστού Μάρκου, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός συνομιλεί με τους μαθητές, θα λέγαμε ότι εξομολογείται, ανοίγει την καρδιά Του, εμπιστεύεται την πιο κορυφαία ίσως στιγμή της επίγειας παρουσίας Του, αυτά που πρόκειται να συμβούν: ότι θα ανέλθει την οδό του μαρτυρίου, θα πορευθεί στα Ιεροσόλυμα όχι για να ανέλθει πάνω σε βάθρα εξουσίας αυτού του κόσμου, αλλά για να δοξαστεί πάνω στο Σταυρό, γιατί ο Βασιλεύς της Δόξης είναι ο Εσταυρωμένος Ιησούς Χριστός. Τους αποκαλύπτει και τους φανερώνει ότι αυτός ο διδάσκαλος, ο οποίος διήλθεν «ευεργετών και ιώμενος», ο οποίος κήρυξε και κηρύττει την Βασιλεία του Θεού, ο οποίος θεραπεύει, σώζει, ανασταίνει νεκρούς, ο οποίος σκορπίζει την ειρήνη και την αγάπη μέσα στον κόσμο, θα ακολουθήσει την οδό του πάθους και την οδό του μαρτυρίου.
Φαίνεται όμως ότι οι μαθητές Του, μάλλον δεν έχουν κατανοήσει τα λεγόμενά Του, μάλλον ονειρεύονται φαντάζονται, αυτό που δυστυχώς μπορεί να φαντάζονται ακόμη και σήμερα κάποιοι χριστιανοί, ότι ο Κύριος θα εισέλθει στα Ιεροσόλυμα ως θριαμβευτής, ως εξουσιαστής για να τα αλλάξει με την βία όλα, ότι θα εισέλθει μέσα στον κόσμο ως ένας επαναστάτης, για να γκρεμίσει με έναν τρόπο βίαιο την αδικία, την ανισότητα και να εγκαταστήσει μία εγκόσμια Βασιλεία. Διότι δυστυχώς μέσα στο βάθος τους, έβλεπαν στο πρόσωπο του Χριστού ένα σχήμα του κόσμου τούτου, ακόμα ήταν ανώριμοι, ακόμα δεν είχαν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για έναν άρχοντα αυτού του κόσμου, αλλά πρόκειται για τον άρχοντα της ειρήνης, ο Οποίος θέτει τον εαυτό του στη διακονία όχι απλώς των πολλών, αλλά των πάντων.
Είναι τόσο μεγάλη η παρανόηση, την οποία έχουν, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, οι οποίοι τολμούν μάλιστα και εκ των προτέρων να ζητήσουν διασφάλιση, για αυτό το οποίο φαντάζονται ότι θα συμβεί. Τολμούν να του ζητήσουν αξιώματα και θέσεις».
Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε:
«Ο Χριστός τους λέει τον φοβερό λόγο: «οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε» Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται μέσα σας, δεν έχετε καταλάβει Ποιος είμαι, τι είμαι και τι είμαι για τον κόσμο. «Το ποτήριο, το οποίο πίνω δεν μπορείτε να το πιείτε και το βάπτισμα στο οποίο θα βαπτιστώ δεν είστε ακόμα έτοιμοι να βαπτιστείτε και κυρίως δεν έχετε καταλάβει ότι όποιος θέλει να είναι μέγας μεταξύ ημών θα πρέπει να γίνει διάκονος των άλλων και όποιος θέλει να γίνει πρώτος, θα πρέπει να γίνει δούλος όλων, διότι: «ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι, καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν».
Ο Χριστός κηρύττει και προβάλλει στον κόσμο, σε όλους μας ανεξαιρέτως και κυρίως σ’ εμάς τους χριστιανούς του σήμερα μονάχα μία και μοναδική εξουσία: την εξουσία της διακονίας και την εξουσία αγάπης.
Είναι πολύ σημαντικό, αδερφοί μου, καθώς πορευόμαστε προς το Άγιο Πάσχα και την Ανάσταση, να μην αποπροσανατολιστούμε μέσα μας από τις συζητήσεις με το τι μέτρα θα ισχύσουν, ή ποια κατάσταση εξωτερική θα υπάρχει, ούτε πολλώ δε μάλλον να μην αποπροσανατολιστούμε από το πόσοι θα εορτάσουμε και πού και αν θα βρεθούμε στο φανερά ή στα κρυφά. Το τι θα ψωνίσουμε, το τι θα φάμε και το τι θα πιούμε, αλλά να σκεφτούμε: εμείς τι αιτούμεθα; Ποιόν Χριστό αγαπάμε; Τον Χριστό της Εκκλησίας ή του εαυτού μας; Αγαπάμε τον αληθινό Χριστό με τον αληθινό τρόπο ή θα έλθει να μας πει και εμάς ο Χριστός: «οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε».
Τι ζητούμε στην προσευχή μας, τι ζητούμε στη ζωή μας; Αυτό είναι το ερώτημα που καλούμεθα να θέσουμε στον εαυτό μας. Ζητώ και λαχταρώ πράγματι τον Αναστημένο Χριστό; Ή ζητώ έναν Χριστό εξουσιαστή και μία Εκκλησία, έναν θεσμό και ένα σχήμα αυτού του κόσμου; Τι ψάχνω στη ζωή του, τι ψάχνω στη σχέση μου; Τι ζητώ από τον άντρα μου, από τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου; Τι θέλω από τους γείτονες μου ακόμα και από του άρχοντές μου. Τι προτιμώ; Έναν άρχοντα , ο οποίος θα με εξυπηρετεί προσωπικά ή έναν άρχοντα ο οποίος θα προσφέρει τον εαυτό του για τους πολλούς; Τι βάζω πρώτο, το δικό μου ή το δικό μας; Αυτά είναι τα ερωτήματα, τα οποία καλούμεθα να θέσουμε, προκειμένου να μην μας πει ο Χριστός: «οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε».
Και μάλιστα και στο αίτημα των μαθητών, για να επανέλθουμε, υπήρχε τόση ιδιοτέλεια, που δεν φτάνει που ζητάνε αξιώματα, τα ζητάνε μόνο για τον εαυτό τους. Ούτε και εκεί δεν έχουν μια μοιρασιά, να πουν, βάλε μας όλους, μοίρασε μας, «από την πίτα» να φάμε όλοι τουλάχιστον αλλά προσπαθώ να φροντίσουν τον εαυτό τους και είναι και αδέλφια μεταξύ τους.
Να λοιπόν, πόσο κανείς μπορεί να μείνει κλεισμένος στον εαυτό του, αν δεν καταλάβει βαθιά μέσα του, ότι ο Χριστός ήρθε για να ανοίξει τις καρδιές μας, ο Χριστός ήρθε πράγματι, για να σπάσει κατεστημένα, αλλά ποια κατεστημένα; Το κατεστημένο του εγωισμού μας, το κατεστημένο της φιλαυτίας μας, το κατεστημένο του μικρόκοσμου, ο οποίος μας κρατά δυστυχείς και καθηλωμένους στο δικό μας εγωισμό και στα δικά μας μικροσυμφέροντα».
Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών χειροθέτησε στον βαθμό του Πρωτοπρεσβυτέρου της Ιεράς Μητροπόλεως τον Προϊστάμενο του Ναού, π. Χρήστου Τσιλοφύτη, Αναπληρωτή Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως και Υπεύθυνο της Τράπεζας Αίματος λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Τιμώ και αγαπώ τους συνεργάτες μου και όσοι είναι κοντά μου και σηκώνουν τον Σταυρό, να διακονούν πλάι μου σε επιτελικές θέσεις, πέρα από τις Ενορίες τους, απολαμβάνουν της τιμής, της αγάπης και της στήριξής μου ανεξαρτήτως ηλικίας, ή ετών διακονίας μέσα στην Εκκλησία. Πολλώ δε μάλλον όταν είναι άνθρωποι χαρισματικοί, σεμνοί, τίμιοι και υπεύθυνοι, όπως είναι ο ευλογημένος ιερέας της Ενορίας σας, ο π. Χρήστος.
Τοποθέτησα τον π. Χρήστο αναπληρωτή Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος και μάλιστα σήμερα τον τιμώ με τον οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, διότι ο π. Χρήστος είναι και υπεύθυνος της Τράπεζας Αίματος της Μητροπόλεως μας, ενός νευραλγικού τομέα, οποίος την δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι στην πρώτη γραμμή.
Έχω αποφασίσει να τιμήσω και να χειροθετήσω Πρωτοπρεσβυτέρους όλους τους Κληρικούς, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 30χρόνια διακονίας, ανεξαιρέτως μορφωτικών ή άλλων προσόντων σε όποια Ενορία και αν διακονούν, σε όποιο χωριό και αν βρίσκονται».
Το δυνατό «ΑΞΙΟΣ» των παρισταμένων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, αλλά και όλων των Ενοριτών, οι οποίοι παρακολουθούσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την χειροθεσία από τα ΜΜΕ, επισφράγισε την πατρική χειρονομία τιμής και αγάπης του Σεβασμιωτάτου προς τον π. Χρήστο.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια όλων των Ενοριών, όλους τους Επιτρόπους και τους λαϊκούς συνεργάτες των Ιερέων, κάθε Ενορίας ανεξαιρέτως, οι οποίοι όλη αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, συνέδραμαν με κάθε τρόπο και στάθηκαν στο πλευρό της Ενορίας τους και των Ιερέων τους.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Νέο Μοναστήρι του Δήμου Δομοκού για να παρακολουθήσει και να απευθύνει πατρικό χαιρετισμό στην 14η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία είχε ως θέμα: «Η έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως στη Μολδοβλαχία» και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσα από το επίσημο κανάλι στο Youtube και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), καθώς και από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» και τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο Αντίδημαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δομοκού κ. Νικόλαος Καλημέρης, ενώ τους τηλεθεατές και ακροατές της εκδηλώσεως καλωσόρισε ο Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ν. Μοναστηρίου και Αρχιερατικός Επίτροπος Θαυμακού και Ν. Μοναστηρίου π. Δημήτριος Κωνσταντέλος.
Την κεντρική εισήγηση της εκδηλώσεως ανέπτυξαν με εμπεριστατωμένη ομιλία οι κ.κ. Αλέξανδρος Χατζηπλής, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος και Απόστολος Σαμιώτης, Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.. Ομιλία επίσης εξεφώνησε και ο κ. Συμεών Εκίζογλου, ως εκπρόσωπος Θεσσαλίας ΕΛΔΥΚ 1974.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ενώ την έκλεισε με τον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου