Γ΄  Πα­νελ­λή­νιο Συνέδριο για θέματα Πρσκυνηματικών Περιηγήσεων

  • Dogma
συνέδριο

Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Μητρόπολη  Ηλείας, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Δήμου Πύργου και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας  συνδιοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία, από 2ας έως και 4ης Νοεμβρίου 2018, στο Πύργο της Ηλείας, το Γ΄  Πα­νελ­λή­νιο Συνέδριο για θέματα Πρσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Γενικό θέμα του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ήταν «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΗΛΕΙΑ».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκτός από τους Κληρικούς – Εκπροσώπους  επί     θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων 55  Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και Εκπρόσωποι άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, του πολιτικού και           επιστημονικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και επαΐοντες του Τουρισμού από την Ελλάδα, καθώς και συνεργαζόμενοι με το Συνοδικό Γραφείο    επιχειρηματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι κ.ά.

Στο μήνυμά του προς το Συνέδριο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«……Η Ελλάδα μας,  η πατρίδα μας, μία χώρα μοναδική. Μια χώρα ιστορική, πλούσια σε  πολιτισμό, γεμάτη από σπάνιες φυσικές ομορφιές, από αξιόλογους ανθρώπους. Μια χώρα που γέννησε  μέσα στην ιστορία σοφούς και ήρωες, πνευματικές ιδέες, εκφραστική αξιοθαύμαστη ποίηση, απαράμιλλη τέχνη. Έδωσε μεγάλη αξία στον άνθρωπο, τίμησε το σώμα, σεβάστηκε την ψυχή, ανέπτυξε όσο λίγες χώρες το πνεύμα.  Μια χώρα γεμάτη φως, ουρανό,    κάλλος, ζωή. Εδώ συναντήθηκαν το ωραίο με την αλήθεια, η ακρότητα με το μέτρο, η δωρική     αυστηρότητα με την ιωνική κομψότητα, η φιλοσοφία με την αρετή, η γνώση με την εμπειρία, η  επιστήμη με την ποίηση, η καθημερινότητα με το όραμα, το φυσικό χάρισμα με τη δημιουργία, η παράδοση με την πρωτοτυπία, το ανθρώπινο με το θείο……»

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Μακαριώτατος τόνισε:

«……Η Εκκλησία στην μακραίωνη πορεία Της διαφυλάττει τα Ιερά Μνημεία,  Μοναστήρια και Προσκυνήματά Της από τον λεγόμενο με το κοσμικό πνεύμα  «Θρησκευτικό   Τουρισμό», που ως βασικό του γνώμονα έχει αποκλειστικά και μόνο το οικονομικό και εμπορικό κριτήριο, και στερείται την θρησκευτική πίστη, αλλοιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον     θρησκευτικό  χαρακτήρα των ιερών προσκυνημάτων, υποβαθμίζοντάς τα απλά σε αξιοθέατα πολιτιστικού μόνο και ίσως και   θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Εν τούτοις, η Εκκλησία          τηρώντας την ευαγγελική     προτροπή: «έρχου και ίδε» (Ιω. 1,46), δεν κρατεί τα Ιερά Μνημεία και  Προσκυνήματά της διαθέσιμα μόνο για τους πιστούς της, αλλά ανοικτά και προσβάσιμα σε όλους, με απαράβατη όμως προϋπόθεση την τήρηση από μέρους των επισκεπτών και προσκυνητών κοσμιότητας και ευπρέπειας, καθώς και σεβασμού προς την ιερότητά τους…..

Η Ελλάδα μας φαίνεται ότι  περνάει μία περίοδο βαθιάς παρακμής σε όλα τα επίπεδα. Σταδιακά απομακρύνεται από τον πολιτισμό, την αρχοντιά, τη λεβεντιά, το φιλότιμο, την γνήσια και ανυπόκριτη πίστη, την ομορφιά …..την ελληνικότητά της. Οικονομικά καταρρέει, οικολογικά καταστρέφεται, θυμηθείτε τις καταστροφικές καλοκαιρινές πυρκαγιές και όχι μόνο, τεχνολογικά βεβηλώνεται, πνευματικά φτωχαίνει. Η Πατρίδα μας,  με την αγνή της θρησκευτικότητα που μαρτυρείται στα θρησκευτικά, ιστορικά, και πολιτιστικά μνημεία και δρώμενα, το μόνο που γνώριζε ήταν να ζει και να δημιουργεί,  σήμερα όμως δεν                      αναπαράγεται. Δείχνει κουρασμένη. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Υπήρχε ως χαρακτηριστικό της Ελληνικής Φυλής μέσα στην ιστορία, ικανό να την αποπροσανατολίσει και να την τραυματίσει, χαρακτηριστικό όμως ανίκανο να καταστρέψει τον πολιτισμό, τον πλούτο της,  δηλαδή και να την αφανίσει. Το πνεύμα της αποδεικνύεται πιο δυνατό από τα    ελαττώματα των ανθρώπων της και η πίστη και ο πολιτισμός της πιο ανθεκτικά από τις     ιστορικές υποχωρήσεις της. Ο κρυμμένος πολιτισμικός-προσκυνηματικός- διαχρονικός πλούτος  της με τα μοναδικά και ανεπανάληπτα δείγματα  αυτού, αλλά και οι εκπρόσωποι τους, όλοι δηλαδή εμείς, τόσο με τα συνέδρια όπως το σημερινό, όσο  και με όλες  τις άλλες   θεσμικές  στοχευμένες κινήσεις  της προβολής  και της ανάδειξης αυτού του πλούτου συνυπάρχουμε  και  αγωνιζόμαστε  για την μείωση   και εξαφάνιση της σημερινής   παρακμιακής     παραφωνίας της.

……. Η Ελλάδα, η Πατρίδα μας,  είναι μεγάλη, είναι μεγάλη γιατί μπορεί να  φιλοξενεί στον χώρο της όλον τον κόσμο κάθε χρώματος,  γένους και φυλής.  Ξέρει να εκφράζεται η ίδια και να υποδέχεται και τιμά και όλους τους άλλους. Να μοιράζεται την ομορφιά της, να κοινωνεί τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο της. Η Ελλάδα κάνει τον πολίτη της παγκόσμιο και μεταμορφώνει τον επισκέπτη σε οικείο και φίλο της. Συνέδρια όπως και το σημερινό φανερώνουν το μεγαλείο και τις ευλογίες του Θεού και της Εκκλησίας Του στο τόπο μας,  που κρύβεται και όμως δυναμικά υπάρχει και ζει, εμπνέει και κινεί αγιοπνευματικά  και σήμερα και αύριο. …….Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την πρόσκληση συμμετοχής μας,  αλλά και την ευαρέσκειά μας για την διοργάνωση και αυτού του Συνεδρίου,  στο οποίο συμμετέχουν και αδελφοί Εκπρόσωποι άλλων Ορθοδόξων Αδελφών Εκκλησιών, τους οποίους καλοσωρίζουμε και θερμά τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους……»

«….Ευχαριστίες στον φιλοξενούντα  Σεβασμιώτατο  Αδελφό, Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό  και στους συνεργάτες του,  οι οποίοι κοπίασαν για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου,  στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο του Συνοδικού      Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της καθ᾽ ημάς Εκκλησίας της Ελλάδος και τον     Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο,  Αντιπρόεδρο,  στον άοκνο,     σεμνό και πολύτιμο Γραμματέα μας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα            Κατραμάδο,  τον οποίο  και ενέτειλα  όπως  αναγνώσει το παρόν  Μήνυμα και εκπροσωπήσει την Ιερά Αρχιεπισκοπή στο Συνέδριο, τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου   κ. Γεώργιο-Σταύρο Κούρτη, Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ., καθώς και τα λοιπά    μέλη αυτής, και να επαινέσουμε  για την  εργασία τους για την οργάνωση του παρόντος Συνεδρίου…».

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης            Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών             Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τους Συνέδρους προσφώνησαν                  ο    φιλοξενών επίσκοπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας  κ. Γερμανός,  ο Σεβασμιώττος Μητροπολίτης  Ρόδου κ. Κύριλλος, Εκπρόσωπος της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού   Πατριάρχου, η  κ.  Παναγιώτα Διονυσοπούλου,  Εκπρόσωπος του Υπουργείου  Τουρισμού,  ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ  κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, η Διεθύντρια του   Κυπριακού Οργανισμού Τουσριμού στην   Ελλάδα κ. Ιωάννα Χατζηκωστή,   ο  Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, ο Πρόεδρος  του Δ. Σ. του Συλλόγου  Ξενοδόχων  Δήμου Πύργου  κ. Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος, Δήμαρχοι της περιοχής και άλλοι  επίσημοι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν τρεις Συνεδρίες.

Μετά από κάθε Συνεδρία ακολουθούσε συζήτηση επί των εισηγήσεων μεταξύ των συνέδρων και εισηγητών. Την Παρασκευή  2  Νοεμβρίου 2018, και ώρα 7.30 μ.μ.,     δόθηκε στον χώρο διεξαγωγής του Γ΄ Πα­νελ­λη­νίου Συνεδρίου Συνέντευξη Τύπου, με την ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 έγινε πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου.  Ακολούθησε  ξενάγηση στην περιοχή της Αρχαίας  Ολυμπίας για τους κ.κ. Συνέδρους και το επίσημο Καταληκτήριο Γεύμα, μετά το πέρας του οποίου διατυπώθηκαν και  αναγνώστηκαν τα Πορίσματα των εργασιών του Γ’ Πανελλήνιου  Συνεδρίου.

 

 

TOP NEWS