Dogma

Γέμισε η χώρα καλόγριες… γιαλαντζί

Μια παλιά, διαχρονική και δυστυχώς επιτυχημένη απάτη έχουν φέρει ξανά στην επιφάνεια ομάδες τσιγγάνων, κατά κύριο λόγο, γυναικών που «οργώνουν» τη χώρα προσποιούμενες τις καλόγριες.

Λουδάρος Ανδρέας

Μια παλιά, διαχρονική και δυστυχώς επιτυχημένη απάτη έχουν φέρει ξανά στην επιφάνεια ομάδες τσιγγάνων, κατά κύριο λόγο, γυναικών που «οργώνουν» τη χώρα προσποιούμενες τις καλόγριες.

Άλλες δηλώνουν πως κάνουν εράνους, άλλες ζητούν βοήθεια για την ενίσχυση του μοναστηριού τους κλέβοντας ακόμη και χρυσαφικά από ανυποψίαστους πολίτες ενώ η τρίτη και πιο «ήπια» κατηγορία είναι αυτών που προσποιούμενες τις μοναχές πουλάνε σε περαστικούς κομποσκοίνια σταυρούς και εικονίσματα δήθεν ευλογημένα από τα μοναστήρια τους.

Στην Αθήνα ο φακός του RNN «συνέλαβε» μια ομάδα πέντε γυναικών οι οποίες πλησίαζαν περαστικούς και σχεδόν απαιτούσαν να αγοράσουν κομποσκοίνια.

Ο τρόπος, οι κινήσεις αλλά και η αμφίεση τους μπορεί στα μάτια ενός ανθρώπου χωρίς ιδιαίτερη γνώση του πως ενεργούν οι πραγματικές καλόγριες να μην έλεγε κάτι αλλά σε κάποιον που έχει δει έστω και μια φορά στη ζωή του μοναχή θα καταλάβαινε πως οι γυναίκες αυτές δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το «καρτέρι» είχε στηθεί σε ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο μέρος, στον σταθμό μετρό «Μέγαρο μουσικής». Εκεί βρίσκονται τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Το Ιπποκράτειο, το Αλεξάνδρα, το Αρεταίειο και σχεδόν έξω από την πόρτα του σταθμού το Αιγινήτειο.

Αν μη τι άλλο οι γυναίκες αυτές ξέρουν να διαλέγουν πόστο, αφού εκτός από την συνεχή ροή περαστικών, το σημείο είναι τέτοιο που πολλοί από αυτούς έχουν αλισβερίσι με κάποιο από τα νοσοκομείο. Άνθρωποι δηλαδή σε στιγμή αδυναμίας, ευάλωτοι και πιο εύκολοι να δεχθούν την επίσκεψη του Θεού.

Μόνο που αυτές οι γυναίκες το μόνο που έχουν σαν στόχο είναι το κέρδος και η εκμετάλλευση.

Συνεχή συμβάντα

Το αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο από τέτοιες περιπτώσεις.

Τον προηγούμενο Ιούλιο δυο τσιγγάνες από το Περιστέρι συνελήφθησαν στην Χρυσούπολη Καβάλας. Ήταν ντυμένες καλόγριες και πουλούσαν εικόνες. Στο δικαστήριο δήλωσαν ότι είναι μέλη πολυτεκνων οικογενειών και ότι χρειάζονταν τα χρήματα για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Καταδικάστηκαν σε ποινή έξι μηνών με αναστολή, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία απόπειρας απάτης από κοινού.

Στις Συκιές Θεσσαλονίκης άνδρες της δημοτικής αστυνομίας, τον προηγούμενο Μάιο, συνέλαβαν τρεις γυναίκες που επίσης ντυμένες σαν καλόγριες πουλούσαν εικόνες σε υπαίθρια αγορά. Στο αστυνομικό τμήμα όπου προσήχθησαν είπαν ότι δεν δήλωναν μοναχές αλλά τα μαύρα τα φορούσαν για πένθος.

Μια πιο σοβαρή υπόθεση συνέβη στα Γιαννιτσά τον Σεπτέμβριο. Δυο γυναίκες, 41 και 49 ετών προσποιούνταν τις μοναχές της Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης.

Πλησίαζαν διάφορες ανυποψίαστες γυναίκες στα σπίτια τους και ζητούσαν να τους δώσουν χρυσαφικά για την δήθεν ενίσχυση της Ιεράς Μονής.

Αρχικά, στα Γιαννιτσά, απέσπασαν με τον τρόπο αυτό ένα χρυσό δακτυλίδι από μία 80χρονη. Στη συνέχεια με το πρόσχημα ότι θα δώριζαν ένα σταυρό του Μοναστηριού σε μία 55χρονη, την στιγμή που τον περνούσε στο λαιμό της, της αφαίρεσαν ένα χρυσό σταυρό μαζί με μία χρυσή αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό της, αλλά τα επέστρεψαν στην παθούσα προκειμένου να σταματήσει να καλεί σε βοήθεια.

Μετά από αστυνομικές αναζητήσεις εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

Παρά το γεγονός πως πολλές από αυτές τις «γιαλαντζί» καλόγριες έχουν βρεθεί στον εισαγγελέα, τα κέρδη δεν πτοούν τις μικρές συμμορίες που εξακολουθούν να δρουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Προσοχή λοιπόν γιατί τα ράσα δεν κάνουν τον παπά… κυριολεκτικά.