Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Φέρες του
Έβρου, από 11 έως 13 Δεκεμβρίου με θέμα «Θράκη: Παρελθόν – παρόν – μέλλον».
Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες· Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, η Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δήμαρχοι, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο Στρατηγός Διοικητής της 12ης Μεραρχίας και άλλοι επίσημοι.
Στην αρχή τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα. Στο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός μεταξύ άλλων ανέφερε «Θράκη. Τόπος συνάντησης πολιτισμών και Θρησκειών. Σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Και ένας λαός υπέροχος, γεμάτος από ευγένεια και φιλότιμο, αξιοπρέπεια και θυσίες, αξίες και ιδανικά, δόξα και ταπεινώσεις, αίμα και ιδρώτα. Εδώ με έταξε ο Θεός να διακονώ και Τον δοξάζω. Με οδήγησε σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της Ελληνικής γης. Κάθε φορά πού ξαγναντεύω τις καταπράσινες πεδιάδες της Θράκης με τα σκιερά της δάση και οσφραίνομαι την αύρα του Αιγαίου και τα ανοιξιάτικα λουλούδια, συλλογίζομαι ότι ίσως κάπως έτσι να ήταν το πατρικό σπίτι του ασώτου. Ενός ασώτου πού ταλαιπωρήθηκε σε χώρα μακρινή, την ώρα που η δική του γη τον περίμενε και ακόμα τον περιμένει. Πιστέψτε με στη γη αυτή, κρύβεται η ταυτότητά μας, η ιδιοπροσωπία μας, η ελπίδα της επιβίωσής μας.
Συχνά-πυκνά ενθυμούμαι το μύθο του Ανταίου. Όσο πατούσε στη γη ήταν ανίκητος. Για να τον νικήσει, λοιπόν, ο Ηρακλής χρειάσθηκε να τον αποκόψει απ’ αυτή και έτσι εύκολα τον συνέτριψε. Η γη αυτή δεν είναι μόνο η σταθερότητα στο βηματισμό μας. Η γη αυτή είναι η πηγή της τροφής μας. Η γη αυτή είναι η επαφή με τις ρίζες μας. Η γη αυτή είναι η μνήμη θυσιών και μαρτύρων, πού κυριολεκτικά την πότισαν με αίμα. Στο χώμα αυτής της γης κρύβεται η δύναμη του λαού μας, η βιοποριστική του αυτάρκεια, η μνήμη των συλλογικών του οραμάτων, το σχολείο των νόμων της ζωής, αλλά και το φιλότιμο. Το φιλότιμο που δεν επιτρέπει να ξεπουληθούν όσο-όσο τα υλικά και πνευματικά τρόπαια, πού κατακτήθηκαν με μόχθο και αίμα αγώνων, πάνω σ’ αυτά τα χώματα. Τις τελευταίες δεκαετίες δυστυχώς η ουτοπία ενός οράματος ανέξοδης αειφορίας και ανεξέλεγκτης κατασπατάλησης φυσικών πόρων αλλά και εύκολης ζωής, χωρίς κόπο και μόχθο, μας σήκωσε ψηλά και μας απέκοψε από τη γη, καθιστώντας μας ευάλωτους στην άδικη κατανομή του όλο και λιγότερου φυσικού πλούτου, την ασέβεια προς ότι μας παραδόθηκε και την περιφρόνηση κάθε τιμής. Και εδώ είναι η ευθύνη μας.
Ασφαλώς δεν προτίθεμαι αυτή τη στιγμή να κάνω τον δάσκαλο κανενός. Θα ήθελα όμως με αφορμή το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών να κάνω μια πρόταση· «επιστροφή στη γη μας». Αυτή η γη είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Είναι το βιός μας. Είναι ο πλούτος μας. Είναι το σεντούκι των πατρογονικών θησαυρών μας.
Ο νέος Ελληνισμός βρίσκεται ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων παγκοσμίου χαρακτήρα. Η αποτελεσματική απάντηση σ’ αυτές θα προέλθει μόνο από αναθέρμανση όλων εκείνων των στοιχείων πού κράτησαν επί αιώνες ζωντανό το Γένος των Ελλήνων, αποτρέποντας την αφομοίωσή του από πανίσχυρους κατακτητές. Μία Εκκλησία σε επαγρύπνηση, η οποία θα βρει αποτελεσματικούς τρόπους μετάδοσης των διαχρονικών μηνυμάτων του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Χριστού, αποτελεί χρέος όλων μας…».
Ο κ. Γιάννης Αμανατίδης, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Θράκη αποτελεί σημαντικό παράδειγμα διαθρησκευτικής συνύπαρξης. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών μεταξύ άλλων ανέφερε:»Πιστεύω ότι οι Θράκες Ομογενείς αποτελούν, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού της Διασποράς, ανθρώπινο δυναμικό ανεκτίμητης αξίας και συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, των επιτευγμάτων και της διεθνούς εικόνας της Πατρίδας μας. Άλλωστε, οι προσωπικές περιπτώσεις καθεμιάς και καθενός συνθέτουν ένα μακρύ ιστορικό μεταναστεύσεων που, κατά κανόνα, δεν ήταν προϊόν ελεύθερης επιλογής.
Η Θράκη αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, σε μία εποχή όπου οι διαθρησκευτικές εντάσεις οξύνονται, με τραγικές συνέπειες. Γνωρίζετε ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε θέσει στις προτεραιότητές μας το διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο, με πρωτοβουλία του Υπουργού, κ. Νίκου Κοτζιά. Επιδιώκουμε την εμπέδωση σχέσεων ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες, σχέσεων που θα βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δείχνοντας και σε άλλους λαούς το δρόμο.
Η επιτυχία της προσπάθειάς μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θράκης θα κριθεί, πρωτίστως, από το εάν θα κατορθώσουμε να κρατήσουμε τους Θράκες στον τόπο τους. Έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε τη Θράκη να προσφέρει, ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους της, την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, ώστε να μην αναγκάζονται να την εγκαταλείπουν οι πιο υγιείς παραγωγικές της δυνάμεις».